Šta je novo?

Cene nekretnina

Kakav sad oruzani konflikt? Kakve revolucije? Da je neko pricao 2022 da ce u decembru 2023 prodaje pasti za oko 32% i obim prometa za 38%, verovatno bi ste mislili da je lud i da ce izbiti treci svetski rat. Ovog decembra je u nekretnine ulozeno preko 90 M nego lani. Gde su tenkovi, gde je rat? Hocete da kazete da ako u proseku padne prodaja za jos 10% da je jedini razlog WW3?

Inace, verujem da u ozbiljnijim zemljama obicni gradjani i ne znaju kad se kod njih odrzava Expo. Al ne, kod nas je Expo sve i svja, posle ekspa ide kvantni skok, onaj sto cekamo od 2012.
Zapravo mislim i da je pričano 2022 da nam sledi neka stagnacija i pad jer je svakako vreme bilo nenormalno i stanje neredovno usled korone i Rusa. Samo se mnoge stvari zaborave posle 10tak stranica. Neki su najavljivali i pad ali eto sad imamo Expo i ko zna šta nas čeka do 2027.
 
Ti očigledno ne čitaš ono što je napisano. Ja sam naveo primer izbijanja nekog sukoba kao nešto što u ovom momentu na zalost može da se dogodi, bilo na globalnom nivou bilo na Kosovu, a što bi svakako moglo da utiče na cenu stanova. Niko normalan to ne priželjkuje, mada na ovom forumu ima svakakvih stavova. Isto tako ta famozna 2008. godina na koju se se zaista dogodio pad je bio posledica svetske ekonomske krize. Današnje globalne ekonomske okolnosti uopšte nemaju veze sa tom 2008, smanjenje kamatnih stopa je cinjenica, kao što je cinjenica da su projekcije svih relevatnih činilaca na tržištu nekretnina, investicionih banaka itd ukazuju na postepeni rast nekretnina svuda u Evropi.
Ok je nadati se, navijati za pad ili sta god ali konstatno prenebregavanje cinjenica je vec komicno. Isto tako, uopšte nije isključeno da će se nekad dogoditi neki pad, ali samo za onog ko ima vremena da pusti da mu život teče i da dočeka tu 2038 ili koja je već godina koja odgovara onome što se desilo 2008. Čekati takav rasplet samo da ne bismo "pretplatili" stan je svakako ne može biti dobro za bilo čije mentalno zdravlje.
Moguce je da te ne kontam, al vec u nekoliko postova navodis da je pad cena ekvivalentan ili ozbiljnoj ekonomskoj krizi ili izbijanju rata. Nema drugog scenarija za pad cena? Da li dobro kontam sta hoces da kazes?

@mariks
Evo mogu ja da kazem sta ce biti posle Expa, ide prvo jedno povecanje penzija i plata u javnom sektoru nekih 5%, u skladu sa inflacijom, a onda idemo na nove izbore :) i eto jos jednog mandata za gospodina. Kvantni skok.
 
Pa kako je inflacfija dobra za stanovnike majke ti. Baš je inflacija ta koja je porez na sirotinju i sa inflacijom se dolazi do još većeg jaza između bogatih i siromašnih. Jedino duboka recesija može dovesti do nekog oporavka za prosečnog stanovnika, koliko god to bilo kontradiktorno. Ovako se samo kroz inflaciju i dalje produbljuje jaz i nikada neće moći doći do krova nad glavom.
Po ovoj izjavi da je „Sadasnje stanje je dobro za inflaciju sto je dobro za stanovnike ali je lose za drzavni budzet i za firme”
mozes zakljuciti da je gospodin BOT koji retko kada prolazi ,susrece ili ima kontakte sa obicnim i prosecnim ljudima ,stanovnicima.
Ovakvo devijantno i izvitopereno razmisljanje mozes cuti od osoba koje imaju iskrivljenu sliku i pogled na svet i od politicara .
Ako provuces jos jednu misao tipa „Migranti su odlican nacin da se smanji deficit” dobices kompletnu sliku osobe koja voli ratove ,migrante radi ostvarivanja profita a pritom nipodostava obicno stanovnistvo.


 
Poslednja izmena:
Klasični nihilizam, zato sve danas i vodi ka nekoj revoluciji ili sukobu. Nisu se bzvz ovi ekstremni bogataši u Davosu delimično dozvali pameti pa traže dodatno oporezivanje od strane država. Neki i poznaju istoriju pa su svesni da kad krenu da lete glave ne znači više mnogo nule na računima i razni dvorovi i palate. Daleko je sve ovo danas od takvog scenarija, samo prosto kažem da ako se tako nastavi to na kraju dolazi kao ishod.
 
Ne bih rekao da su sada bogatasi dozvali pameti, jer i par godina pre korone je isti bio zakljucak iz Davosa: da se produbljuju razlike izmedju bogatih i siromašnih i da treba na vreme da se radi na tome, dok ne eskalira. Verovatno bogataše baš briga za sirotinju, nego se brinu da se ne naruši sistem, da se ne obori koja akcija za koji promil, u slučaju nezadovoljstva naroda. Ostavljam mogućnost da grešim, možda stvarno imaju uzvišene ciljeve.

Edit: Vekovima nakon Hrista su vecina hrišćanskih vladara zeleli da naprave što pravedniji sistem u državi, koji bi oslikavao božju pravdu. Pa je tako Karlo Veliki imao na umu takvu ideju kada je pravio Sveto Rimsko Carstvo (koje je možda i idejna preteča EU). Srednjovekvna Srbija je takodje imala ideju o carstvu nebeskom, tj nebeskoj Srbiji, i ta ideja je došla iz Vizantije, koja je takodjer bila ideja o državi koja je božja i da je Isus vrhovni vladar. Dakle i na istoku i zapadu su imali taj isti motiv. Grb Srbije, tj grb Paleologa (poslednjeg cara je majka bila Srpkinja), svedoči o tome. Značenje Srpskog grba u akronimu BBBB je da je Isus vladar vladarima.

Tako da, iako ne deluje, možda su top bogataši danas vodjeni i uzvišenijim ciljevima, ko zna.
 
Poslednja izmena:
Danas sam cuo da je jedan mali investitor zaustavio gradnju i da nista ne gradi vec mesecima jer je ostao bez para. Mozda bude negde dosao do nekog kesa i nastavio gradnju, mozda ce neko da otkupi to sto je do sad izgradjeno pa da zavrsi tu zgradu,, ali ne bih voleo da sam u kozi onih koji su usli u pricu u vezi kupovine stana u ovoj zgradi. Nije u Beogradu, ali godinama nisam cuo da se tako nesto desilo. Ocigledno se preracunao da ce uci u gradnju bez kesa i da ce gradnju finansirati kupovinom stanova dok je jos u toku izgradnja temelja, ali traznja ocigledno nije tolika koliko se nadao.
 
Znate kad su počele da pucaju banke prošle godine u USA. Onda su vlasti dozvolile da koriste fond koji se ukida sad u martu:
Nema više mešetarenja za banke. One manje koje su u problemu propadaju, veće više ne mogu da koriste fondove i imaju ekstra profit.
Dodatno, opet se smanjuje likvidnost u martu jer ce ponovo da emituju drzavne obveznice. Tržište je uračunalo da se smanjuju kamate sad u martu. Ukoliko izveštaj o inflaciji bude loš, eto nama odlaganja od spuštaja kamata i izdavanje balona svega i svodjenje na realnu vrednost ukoliko ne upale štampač. To je na Amerikama, Zapadima nivou
Što se tiče nas:
Ovde svi nešto pričaju o nekim stvarima koje će se tek dogoditi za par godina (expo i te gluposti koje će nas unazaditi što se tiče duga).

Trenutno su naši dragi investitori uračunali i expo, i 15 milijardi novog duga, i prosečnu platu od 2K i niske kamate itd. To pokazuje i promet na nivou 2015-2016 godine kada su nekretnine krenule da rastu posle 3-4 godine pada. Tako da smo sad na prekretnici. Ukoliko se nastavi pad prometa znamo šta sledi.
Ja samo znam da su se obezvredila primanja i ljudi koji zarađuju u Srbiji 3k evra za oko 30% najmanje a da prostor za rast zarade nema jer svi reži troškove gde god mogu.
Takođe pamtim prošlu krizu kada je jedan m2 koštao kao 6-7 minimalaca kao danas. Otišlo je sve dole u nominalnom prvih par a u realnom iznosu godinama.
Kada puca ponzi šema? Pa kada nema novih kupaca ili kada nema više ko da kupi.
Ovo je sad ostalo još finalno cedjenje ko još nije kupio a ima novca i to je to
 
Pa sve skoro velike novogradnje! Počevši od BW, Lastavice, Soul 64, WellPort, Vozdove Kapije, itd...
Bukvalno ti svi nude na 6-7 rata bez kamata. Imaš na svim sajtovima i ne treba 100% avans. Raspitaj se ili barem otidji na sajtove tih većih projekata pa vidi.
Kad pročitam ovakvu glupost od nekog ko investira u nekretnine, jasno mi je zašto smo tu gde smo. Tačno se vidi nivo razumevanja ekonomije, pa je jasno i kako je balon naduvan.
Po ovome gore, ja treba da pozajmim svoj novac investitoru, da on mojim novcem napravi moj stan (i još pola tuđeg) i da budem srećan što ne moram da ja njemu platim kamatu na to! Neverovatno.
Evo besplatne edukacije: povoljnost otplata na rate bez kamate podrazumeva da dobijete proizvod, pa onda plaćate! Ako je to još bez kamate, tada to jeste povoljno i "usluga" investitora.
To što vi platite unapred je povoljnost za investitora, bez obzira da li platite u pet ili pedeset pet rata i bez kamate. Ako dobijete "popust" za plaćanje unapred, to vam nije usluga, nego investitor plaća to što koristi vaš kapital. Ako plati manje od 4% godišnje, zeznuli ste se jer je kamata u banci preko 4%... I tako, ima tu da se uči svašta.
 
Upravo to. 2 godine je potrebno minimum za zgradu. 2 godine štednje u banci je 7-8% u eur. U dinarima preko 10%. Zato je smešno kada investitori nude popust na keš (i to samo pojedini) od 3-3.5%.
 
Pre par godina je to imalo smisla možda jer su se stanovi prodavali pre početka izgradnje i onda ako je ostajalo šta, nabijali su cenu kako se primiče kraju.

Danas to apsolutno nema smisla. Projekti kao Lastavice će se trenutnim tempom prodaje, rasprodati za 5 godina. Pritom je tu planirana još jedna ista takva zgrada sa dodatnih 150 jedinica koju nisu ni pustili u prodaju jer nema interesovanja ni za ovo što se trenutno gradi.
 
Kad pročitam ovakvu glupost od nekog ko investira u nekretnine, jasno mi je zašto smo tu gde smo. Tačno se vidi nivo razumevanja ekonomije, pa je jasno i kako je balon naduvan.
Po ovome gore, ja treba da pozajmim svoj novac investitoru, da on mojim novcem napravi moj stan (i još pola tuđeg) i da budem srećan što ne moram da ja njemu platim kamatu na to! Neverovatno.
Evo besplatne edukacije: povoljnost otplata na rate bez kamate podrazumeva da dobijete proizvod, pa onda plaćate! Ako je to još bez kamate, tada to jeste povoljno i "usluga" investitora.
To što vi platite unapred je povoljnost za investitora, bez obzira da li platite u pet ili pedeset pet rata i bez kamate. Ako dobijete "popust" za plaćanje unapred, to vam nije usluga, nego investitor plaća to što koristi vaš kapital. Ako plati manje od 4% godišnje, zeznuli ste se jer je kamata u banci preko 4%... I tako, ima tu da se uči svašta.
Sve to sto pricas ima smisla, ali ljudi gledaju sta je povoljnost spram toga sta se nudi. Znaci ako drugi investitori to ne nude, nego traze sve unapred, ili je to mogucnost koja ranije nije postojala sa novogradnjom, spram tog perioda ili tog drugog investitora - to je pogodnost.
E sad mozemo mi to nazvati 'manji defekt' spram toga da zovemo 'pogodnost', ali to je vec semantika. Uslovi su manje losi kod ovih koji nude na rate bez kamate.
A ako neko zeli da kupi stan u novogradnji - to su uslovi, nece se izmisliti novi zato sto to nije "prava pogodnost", nece ta eureka da promeni zelju ljudi da kupe stan u novogradnji.
 
Mnogi investitori završavaju i rasprodaju stanove koje su započeli pre godinu, dve...sada mnogi staju. Ipak priznavanje južne pokrajine, i situacija ujedinjenja Srbije i prekodrinaca, te dalji manji sukobi, mogli bi dodatno da poguraju tražnju za stanovima u Bg, samo to, drugo ništa ne pomaže. Da pomenem Srbija sigurno neće ulaziti u veće ratne sukobe, te će Bg pašaluk ostati netaknut.
 
Znate kad su počele da pucaju banke prošle godine u USA. Onda su vlasti dozvolile da koriste fond koji se ukida sad u martu:
Nema više mešetarenja za banke. One manje koje su u problemu propadaju, veće više ne mogu da koriste fondove i imaju ekstra profit.
Dodatno, opet se smanjuje likvidnost u martu jer ce ponovo da emituju drzavne obveznice. Tržište je uračunalo da se smanjuju kamate sad u martu. Ukoliko izveštaj o inflaciji bude loš, eto nama odlaganja od spuštaja kamata i izdavanje balona svega i svodjenje na realnu vrednost ukoliko ne upale štampač. To je na Amerikama, Zapadima nivou
Što se tiče nas:
Ovde svi nešto pričaju o nekim stvarima koje će se tek dogoditi za par godina (expo i te gluposti koje će nas unazaditi što se tiče duga).

Trenutno su naši dragi investitori uračunali i expo, i 15 milijardi novog duga, i prosečnu platu od 2K i niske kamate itd. To pokazuje i promet na nivou 2015-2016 godine kada su nekretnine krenule da rastu posle 3-4 godine pada. Tako da smo sad na prekretnici. Ukoliko se nastavi pad prometa znamo šta sledi.
Ja samo znam da su se obezvredila primanja i ljudi koji zarađuju u Srbiji 3k evra za oko 30% najmanje a da prostor za rast zarade nema jer svi reži troškove gde god mogu.
Takođe pamtim prošlu krizu kada je jedan m2 koštao kao 6-7 minimalaca kao danas. Otišlo je sve dole u nominalnom prvih par a u realnom iznosu godinama.
Kada puca ponzi šema? Pa kada nema novih kupaca ili kada nema više ko da kupi.
Ovo je sad ostalo još finalno cedjenje ko još nije kupio a ima novca i to je to
Ovo isto pratim kao blesav jer hocu da vidim da li ce napraviti neki drugaciji plan, neka odlaganja ili tako nesto.
 
A do pre mesec dana su pricali kako ce drzati kamate visoke na duze staze. Centralne banke nemaju kredibilitet i trziste je u vecini slucajeva u pravu. Omeksavaju sa izjavama i posle mesec dva ce pricati kako ce morati da se spustaju.
 
Kad pročitam ovakvu glupost od nekog ko investira u nekretnine, jasno mi je zašto smo tu gde smo. Tačno se vidi nivo razumevanja ekonomije, pa je jasno i kako je balon naduvan.
Po ovome gore, ja treba da pozajmim svoj novac investitoru, da on mojim novcem napravi moj stan (i još pola tuđeg) i da budem srećan što ne moram da ja njemu platim kamatu na to! Neverovatno.
Evo besplatne edukacije: povoljnost otplata na rate bez kamate podrazumeva da dobijete proizvod, pa onda plaćate! Ako je to još bez kamate, tada to jeste povoljno i "usluga" investitora.
To što vi platite unapred je povoljnost za investitora, bez obzira da li platite u pet ili pedeset pet rata i bez kamate. Ako dobijete "popust" za plaćanje unapred, to vam nije usluga, nego investitor plaća to što koristi vaš kapital. Ako plati manje od 4% godišnje, zeznuli ste se jer je kamata u banci preko 4%... I tako, ima tu da se uči svašta.
A BW ugovoris 1-2 godine pre zabijanja asova, ludilo…ako investitor nije osigurao projektno finansiranje, ja ga ne bih ni razmatrao u današnjim okolnostima …
 
Prica o placanju "bez kamate" ima smisla kad ti neko nesto vec proda, da u posed, pa ti nakon toga ne placas kamatu na tu. Ako placas unapred "bez kamate", to nije placanje na rate bez kamate nego drugi naziv za placanje unapred u fazama. Ali marketing "magovi" su se setili da prodaju pricu da je to placanje na rate bez kamate. Jer tu niti imas pravo placanje na rate (o tome ima smisla kad se placanje na rate razvuce na reda velicine 20 godina) niti imas "bez kamate" jer tu nikakav novac nisi pozajmio da bi placao kamatu, nego si ti taj koji daje novac.
 
Pre par godina je to imalo smisla možda jer su se stanovi prodavali pre početka izgradnje i onda ako je ostajalo šta, nabijali su cenu kako se primiče kraju.

Danas to apsolutno nema smisla. Projekti kao Lastavice će se trenutnim tempom prodaje, rasprodati za 5 godina. Pritom je tu planirana još jedna ista takva zgrada sa dodatnih 150 jedinica koju nisu ni pustili u prodaju jer nema interesovanja ni za ovo što se trenutno gradi.
Na sajtu Lastavica moze da se vidi da je prodatih stanova 158, rezervisanih 4 a slobodnih 69. Projekat je pritom tek na 80%. Odakle ideja da ce se to prodavati jos 5 godina? Ovo deluje kao potpuno normalna dinamika.
 
Na sajtu Lastavica moze da se vidi da je prodatih stanova 158, rezervisanih 4 a slobodnih 69. Projekat je pritom tek na 80%. Odakle ideja da ce se to prodavati jos 5 godina? Ovo deluje kao potpuno normalna dinamika.

Zato što se u 2023. prodalo manje od 20 stanova u kompleksu - tj. otkad su podigli cene krajem 2022.

Osim ako ne očekuješ da se prodaja nekim čudom ubrza...
 
Zato što se u 2023. prodalo manje od 20 stanova u kompleksu - tj. otkad su podigli cene krajem 2022.

Osim ako ne očekuješ da se prodaja nekim čudom ubrza...
Kako si brojao prodaje? Preko njihovog sajta ili preko cenenekretnina.rs? Jer je moguce da u katastar odlaze samo kes kupovine. I ne ocekujem nikakvo cudo, logicno je ocekivati da kada stanovi postanu odmah useljivi to generise dodatne prodaje.
 
Zato što se u 2023. prodalo manje od 20 stanova u kompleksu - tj. otkad su podigli cene krajem 2022.

Osim ako ne očekuješ da se prodaja nekim čudom ubrza...
Ma kako da se ubrza. I za ovih 158 su iskoristili premium trzisne cene u suludim okolnostima. Rat, inflacija, strah, propade novac, dolaze Rusi itd . I umesto da ne diraju cenu i da pokušaju da prodaju sve, šta urade majstori pohlepe? Podignu cene, prodje hype i sada mrtvilo. Sada je novac sve skuplji, sve manje ga ima, cena izgradnje pada itd.
 
Kako si brojao prodaje? Preko njihovog sajta ili preko cenenekretnina.rs? Jer je moguce da u katastar odlaze samo kes kupovine. I ne ocekujem nikakvo cudo, logicno je ocekivati da kada stanovi postanu odmah useljivi to generise dodatne prodaje.

Preko sajta sam brojao. Zgrada je jako blizu završetku, tako da ne mislim da to demotiviše kupce trenutno.

Videćemo, uostalom, kako bude napredovala prodaja u 2024, ne kažem da nisi u pravu, to je samo moj trenutni osećaj :)
 
Na sajtu Lastavica moze da se vidi da je prodatih stanova 158, rezervisanih 4 a slobodnih 69. Projekat je pritom tek na 80%. Odakle ideja da ce se to prodavati jos 5 godina? Ovo deluje kao potpuno normalna dinamika.
Potpuno normalna dinamika kada je tržište u zastoju …
Aman ljudi dok ne bude prosečna plata u Beogradu 1.500€ ove cene su neodržive, ali ne prosečna plata koju je inflacija pogurala…uz inflaciju 2.000€…
….mi stalno pravimo neke baloncice, ništa održivo, trajno…
Pogledajte Beogradksu berzu, ljudi prodavali stanove da ulože, posle krize 2008 je i dalje nigde nema…lepooo balonce bilo…ni jedan IPO nisu organizovali…

Ovo ludilo sa cenama je samo rezultat mašinerije za regionalno pranje novca i duboko korumpiranog društvu, novac iz korupcije se lako troši , cena prava sitnica …

Kad sve pukne, ostaće gips karton novogradnje pravljenje bez urbanizma i infrastrukture…
 
Poslednja izmena:
Vrh