Pored ovih par linkova što sam postavio mislim da bi bilo korisnije da opišem moje iskustvo u zadnjih 10-tak dana oko razgledanja stanova u BGu.
Pre svega želim da kažem da sam gledao novogradnju ili neku starogradnju (kao K-distrikt) koji su još neuseljeni stanovi. Pa da krenem redom.
Prvo starogradnja - obišao sam samo 1 stan u K-distriktu i mogućnost oko pregovaranja za cenu je max 2%! Da dobro ste pročitali prodavac je voljan da spusti cenu 2%
) Tako da posle toga iskustva sam skroz eliminisao svu starogradnju jer su cene veće od novogradnje sa PDV-om. Tako da je bezpredmetno uopšte i ići gledati stanove gde morate u startu da spustite min 10%, a u većini slučajeva i oko 30% da bi se uopšte isplatilo gledati starogradnju. Moja situacija je specifična zato što imam pravo povrata PDVa tako da barem što se mene tiče starogradnja je isključena i iz razmatranja u budućnosti.
E sada novogradnja.
1.) Beograd na Vodi (BW) - bio sam u prodajnom salonu. Svi su u fazonu "uzmi ili ostavi". Ako hoćeš popust onda gledaj akcije i to je to. Kvalitet stanova i ostalo, zavisi od zgrade do zgrade ali one zgrade koje su obične, su po meni OK kvaliteta (nižeg od drugih projekata). Ali opet ako želite malo bolji kvalitet za iste ili manje pare onda idite na druge projekte. Velika, ali stvarno velika prednost BW je što su sva dešavanja u BW. Znači Zimska čarolija za decu, doček Nove Godine i sva ostala dešavanja su tamo. I sve je turbo sređeno, trava podšišana, savršeno. Grad unutar grada. Tu krize nema!
2.) Lastavice - po kvalitetu gradnje su bolji od BW, skoro su gotovi s gradnjom tako da ko želi brzo da se useli onda je super. Pregovora oko cene - NEMA!! Ono što je bilo za Black Friday je bilo. Da li će biti ne znaju. Ako i bude kažu to je SAMO za odabrane stanove a ne da ti biraš koji ćeš. Ko hoće da je skroz sve okolo sređeno, onda bolje da traži neke druge projekte. S južne strane - koja mi je i omiljena strana sveta - gleda na Toplanu. Nije toliko to problem. Bio sam čak ujutro oko 10h i NIŠTA se ne čuje rad Toplane. Pošto Toplane rade na gas, zagađenje je isto kao i bilo gde (da ne kažem nema zagađenja jer će mnogi da me prozivaju, ali tako ispada). Veći problem od pogleda na Toplanu je nesređeno sve okolo tamo barem po meni...
Severna strana koja gleda na Delta City po meni je isključena jer je sever. Sunca nema NIKAD! Tako da daju kvadrat i za 1000 nisam zainteresovan.
3.) Wellport - Sve je lepo sređeno, povezano s Airport Cityjem sa Westom 65. Pregovora oko cene NEMA! Svi su u fazonu, radimo manje, prodaje se sporije ali ide i sve se proda. Vrlo dobar projekat i lepa okolina, blizina svega.
4.) Soul64 - Iako su pored The One-a i Wellporta, oni traže veću cenu oko 20% i pregovora opet NEMA. "Mi nudimo mnogo više sadržaja i ko to prepozna platiće!"
5.) Airport Garden - Slična situacija kao i Lastavice, mnogo neprodanih stanova, kvalitet dobar ali cena ni din na dole. Hoćeš, nećeš...
6.) The One - druga faza - još nemaju građevinsku dozvolu, prodaja ide "dobro". Znači prodali su oko 25% a bez građevinske... Popusta NEMA! Prednost kupovine sada je što imate mogućnost izbora stana koji vam najviše odgovara. To izgleda svi imaju tu priču.
7.) Pupinova Palata - Još čekaju građevinsku dozvolu iako su već trebali da je dobiju. Rezervacije su kod njih za DŽ! Da dobro ste pročitali rezervacije su besplatne. I ja sam više puta pitao da li sam dobro čuo. Ali tako je. E sad koliko će tih "rezervacija" da otpadne, to ćemo da vidimo kad počne stvarno potpisivanje ugovora...
Pregovora oko cene NEMA. možeš jedino izabrati niži sprat ili lošiju poziciju stana i niži sprat...
Ukratko:
1.) Pregovora oko cene NEMA!!
2.) Ako želite da ste u središtu svih dešavanja onda BW je najbolji.
3.) Ako želite da ste u središtu poslovnog sveta i blizine aerodroma onda su projektu oko i u blizini Airport City-ja najbolji.
Moje mišljenje oko cena u 2024. Barem što se tiče ovih većih projekata da cene neće da spuste ni malo! Iako sam se nadao da će ići 10% dole, posle ovih obilazaka zadnjih 10-tak dana skroz sam promenio mišljenje.
Pošto sam i ja kupac i to investicioni, kupiću uskoro (u narednih 3-4 meseca) stan u nekom od ovih gore pomenutih projekata - samo novogradnju jer stvarno sa starogradnjom na sličnim lokacijama nema poente razgovarati.
Svi prodavci su u fazonu - radimo manje, a zarada je ista. Što i razumem, prodaja ide sporije a opet dovoljno da više nego lepo živiš...
Eto Forumaši moji ovo su vam iskustva s terena...