Šta je novo?

Cene nekretnina

Ne vredi ocigledno je da se vise veruje strancima nego nasima :( a ja bas trazio na Srpskom da postavim.

Since Covid-19, Serbia has been one of emerging Europe’s better performers,” says Paul Gamble, senior director in the Sovereign Group at Fitch Ratings. “The government has rationalized spending, enabling it to reduce debt, which has been backed up by strong growth and investment. The FDI story is a good one, with inflows typically equivalent to 5% to 7% of GDP, while the business operating environment is positive.”

Srbiji odlično ide, i to se vidi kada se uporedimo sa našim susedima. Naš BDP po stanovniku raste, ali nažalost, kod drugih raste brže, pa se jaz sve više širi...

BDP po stanovniku.png

Izvor - Svetska banka - možete da kliknete i sam se igrate, i dodajete dodatne zemlje za poređenje.

Na zalost jeste gdp per capita nam je los jer smo poslednji krenuli od nabrojanih drzava. Ono sto je dobro jeste da imamo jako dobar trend rasta!
Treba prikazati i realno stanje.

Screenshot 2023-12-13 at 3.37.41 AM.png

Vec 5ti put salje taj depresivni grafik gde se vidi da cemo i 2028 biti slabiji nego npr hrvatska danas :) i to uz nemoguc rast... A Zg vec jeftiniji od nas. Brisite ovaj spam, demoralise nas.
Pa nisam rekao da cemo ih prestici. :) Jednostavno nije realno.
Ali da imamo dobar trend imamo. Tako da ne vidim zasto bi pale cene nekretnina. Plus EXPO + Aerodrom. Total hype.

Poslednja izmena:
Pa nisam rekao da cemo ih prestici. :) Jednostavno nije realno.
Ali da imamo dobar trend imamo. Tako da ne vidim zasto bi pale cene nekretnina. Plus EXPO + Aerodrom. Total hype.
Aj da budemo precizni, ne da ih necemo prestici, nego necemo dostici njihov danasnji nivo za 5 god. Ako cemo vec da nastavljamo imaginarne grafike, kako ti se cini da ce ovaj ici u narednih 5 god? :)
2023-12-13 12_59_49-Cene Nekretnina - Statistika cena stanova.png

Ista imaginarna metoda, poslednji prvi izvod :) moze digitron. Mozes i Mrgudu da das da nacrta, on se u to jako razume.

Screenshot 2023-12-13 at 4.04.56 AM.png

Nigde, za sada :)
Generalno moze da ide samo na gore u manje oscilacije. Ne znam gde drugo.

Ali da imamo dobar trend imamo.
Ali treba trend zadržati...
Da preformulišemo, ako bi Mađarska sada stala i imala nulti trend, nama bi trebalo koliko XX godina da je dostignemo po razvijenosti?
Hint: da povežemo zemlju auto putevima i brzim saobraćajnicama kao što je Mađarska to odradila pre X godina, trebaće nam godine i godine.

Dok se u Budimpešti voze metroom i uređenim javnim prevozom već decenijama, mi još uvek putujemo po 2+ sata od Zemuna do Mirijeva (da ne spominjem kvalitet)

Ili ti, nama treba neverovatan razvoj i rast da bi smo u sledećih 10god održali uopšte korak sa zemljama bivšeg Varšavskog pakta (zapad ne želim više da unosim u jednačinu) - eto koliko nas koštaju promašene 90e i ljudi koji su vodili ovu državu i pre raspada, a i sada

Na zalost jeste gdp per capita nam je los jer smo poslednji krenuli od nabrojanih drzava. Ono sto je dobro jeste da imamo jako dobar trend rasta!
Treba prikazati i realno stanje.

Pogledajte prilog 183677
Znaci mi u vreme niskih kamatnih stopa kad se novac stampao kao lud smo podigli GDP per capita za 10 godina podigli sa 5-7k na 10k, a sad cemo u vreme krize za 5 godina da podignemo sa 10k na 20k :) Vrlo realno /s :)

Uopšte nismo realni.
Da krene sanacija i širenje kanalizacione mreže na nivou grada - trebaće decenija da se nešto opipljivo dogodi i da se najzad reše neki osnovni problemi. Uz to mora da se prekopa pola grada. Niko u to ozbiljnije ne kreće, jer kopanje znači i ozbiljno uznemiravanje stanovništva - ali smo sami došli u tu situaciju totalno neplanskom gradnjom.

Metro još nisu ni zagrebali, možete misliti koliko će trebati za to. Koliko vremena je trebalo za brzu prugu do NS-a, gde je sve već bilo postavljeno, samo je izvršena modernizacija? Možete misliti koliko vremena će trebati za prvu liniju metroa, gde se još ne zna na koliko problema će se naići kada započne kopanje...

Ovako kada nam se prezentuju neke brojke sve zvuči bajkovito i savršeno, ali realnost je nešto drugačija.

Slažem se ja da se mi razvijamo, slažem se da potražnja za nekretninama u Bg-u neće pasti u sledećih 10god sigurno i da smo dobro mesto za investicije (jer nismo razvijeni i jeftinije je) i verovatno će Srb biti poželjno tlo za neke migrante u budućnosti - ali, mnogo je ali... Vreme prolazi, a vitalni projekti za kvalitet života idu sporo.
A ne želim da komentarišem kvalitet nekih urađenih projekata, platili smo milione za recimo put 'Miloš Veliki' koji je već rekonstruisan na nekim deonicama koje su puštene u saobraćaj (i to nas je koštalo dodatnih miliona). Ne želim da znam da li nas (sada vas) i koliko košta i projekat Aerodroma koji nije još gotov, a i ono šta je gotovo je već nekoliko puta prepravljano i dopravljano...

Što se tiče teme - ponovo, ko planira da živi u Bgu i gleda za život - kupujte, šta da vam radim, cene teško da će ići opipljivo dole da vredi čekati neki oštri pad. Za one koji investiraju, možda trenutno nije dobar trenutak, možda će sledeće godine biti nekog pada od 10%, ali dugoročno nećete biti na nekom velikom gubitku 😊 ako već ne želite /znate da investirate u neki biznis

Ko uopste nije realan kada 90% ljudi prica isto sto i ti u ovom postu?
Da, treba mi kontekst...
Nismo realni, jer dosta dobar broj ljudi ima iskrivljenu sliku - koja mu se na žalost i prezentuje u masovnim medijima - da smo neki centar sveta i da imamo nenormalan razvoj.
Situacija je daleko od idealne.
Nigde ne cvetaju ruže, ali ne znam zašto nas uopšte bombarduju nekim vestima kako je u Kenjadi, Nemačkoj i to uz obavezno projektovanje nekih najgorih stanja tamo, a kod nas se prezentuje neka ružičasta slika.

Dotako je neko beskućnike, kako sada u Bg-u ima 3k beskućnika valjda - a što ne zaračunaju one ljude koji žive u nehigijenskim naseljima (svako realan ono ne može zavesti kao ljude koji imaju krov nad glavom, možda u Indiji...)

A sa druge strane ima hiljade onih koji samo stenju, žale se na cene, a ništa ne rade po tom pitanju. Želiš da živiš u gradskom jezgru BG-a, to je ta cena koju moraš platiti. Ni meni se ne sviđa i moje mišljenje jeste da je nerealna, ali ima još lepih mesta van grada (ali jbg nema Glovo) ili pakuj kofere pa probaj negde drugde.
Najgore je cupkati u mestu i trošiti vreme i novac bez ikakvog plana

Vrh