Hristiana
Higher intermediate
- Učlanjen(a)
- 06.02.2023.
- Pohvaljen
- 1.678
Da li ima pravnog osnova da agencija traži da potpišem sledeće, prilikom potpisivanja ugovora o posredovanju, vezano za kupovinu stana:Količina drskosti, primitivizma, neznanja koje vladaju u agencijama za nekretnine se retko gde sreće. Advokat sam po struci i taj svet nekretnina mi je jako poznat. Ja nemam ništa protiv postojanja agencija, one imaju svoju svrhu, već protiv metoda i načina njihovog rada. Proviziju agenciji može da plati samo onaj ko je njen nalogodavac, tj. ona strana koja ima zaključen ugovor o posredovanju. Sretao sam u poslu idiote koji su pokušavali da mi objasne kako ih zakon obavezuje da moraju da imaju ugovor sa obema stranama, da bi realizacija kupoprodaje uopšte bila moguća. Zamislite situaciju u kojoj se kupac javi na oglas, zainteresovan je za stan i onda bolid iz agencije hoće da mu poturi da potpiše ugovor o posredovanju ili mu neće ni pokazati stan. Dakle, on direktno radi protiv interesa svog nalogodavca, jer na taj način uništava posao.
,, Ja, Hristiana, garantujem svojim potpisom da članovi moje porodice neće kupiti stan koji sam ja gledala posredstvom agencije, mimo posredovanja iste."
Logički je besmisleno da ja garantujem da neka druga osoba neće uraditi nešto. Mogu da garantujem samo za samu sebe. Ako se desi da moj muž kupi stan koji sam ja gledala preko agencije, da vidim ko će da dokaže da on nije sasvim slučajno preko poznanika saznao da se taj stan prodaje i mimo agencije stupio u kontakt sa prodavcem.
Ne može osoba X da garantuje da osoba ipsilon nešto neće uraditi.
Da li sam upravu?