Šta je novo?

Car sharing (deljenje automobila)

Мислим да је доминтна употреба оваквог вида превоза извесна будућност у већим густо насељеним градовима, наравно у комбинацији са градским превозом.
Основни проблмем доминантног коришћење приватних аутомобила је јако слаба ефикасност јер се у тренуцима најачих шпицева већина аутомобила налази на паркинзима заузимајући све скупљи градски простор. Код дељених аутомобила може се довести до тога да у шпицевима буде активно и преко 90% аутомобила.
 
Takođe ruska firma, posluju od januara, možete da prekinete iznajmljivanje samo na slobodnim mestima (plava zona na mapi), možete se voziti autom po celoj Srbiji. Plaćajte po minutu ili možete uzeti pakete sati.

IMG_3813.jpeg


Inače, Moskva ima najveći vozni park za šering automobila na svetu – više od 33.000 automobila za iznajmljivanje. Evo slika iz aplikacije Yandex (rekli su da razmatraju opciju pokretanja u Beogradu, ali koliko ja znam teško je pregovarati sa kabinetom gradonačelnika):

IMG_3816.jpeg
 
Zanimljiva stvar koja će biti korisna za turiste i za one koji nemaju auto, a trebao bi im taj jedan dan.
 
Takođe, pre sankcija u Moskvi je bilo moguće iznajmiti premijum automobile, na primer BMW 5, Mercedes E klase, Range Rover Velar, Porsche Macan/Panamera/911 za ~40 dinara po minuta pa čak i retro Mustange. Sada nažalost samo kinezi…

IMG_3817.jpeg

IMG_3820.jpeg

IMG_3821.jpeg

IMG_3819.jpeg

IMG_3822.jpeg
 
Super što je to krenulo, ali brat je zapaprio cenovnik. Dakle, ništa bez jake konkurencije.
Uporedite: Car sharing comparison Cologne
Kod nas to sa konkurencijom baš i ne funkcioniše. Koliko god da ih ima (nebitno koja oblast je u pitanju) svi ga vrlo brzo zapapre. Pojmovi "jeftino" i "konkurencija" kod nas ne idu jedno sa drugim, nažalost.​
 
Oho, pa ovo krenulo u Srbiji ranije nego što sam očekivao.

Aj pa da vidimo kako će ispasti, neću ništa da očekujem i predviđam.
 
Ovo je ono stom mi treba samo da zaživi treba pomoći jandeksu da nahvata parkinge po gradu
Ima taksisti da ih cukaju
 
Ja sam i saznao za ovaj car sharing preko rusa. Oni su mi se žalili kako u Rusiji ima puno tih servisa dok ih kod nas nema. Suštinski, neko treba jedan dan da obavi neke stvari a ne bi da plaća taksi koji je papren ili recimo želi da ode na neki izlet. Veoma funkcionalna stvar, ali trebate biti svesni da ovo nije jeftina javna usluga već je namenjena je onima sa dubljim džepom.
 
Па ако би ушло у масовну употребу са здраво конкуренцијом, и ако би Град увео нека правила, сервис би могао да постане финансијски приступачан великом делу становништва. И трошкови приватног аутомобила нису прихватљиви за велики део становништва. Мислим амортизација, паркинг место, сервиси, кварови, осигурање... кад се све сабере изађе то лепа сума месечно за просечан аутомобил.
 
Па ако би ушло у масовну употребу са здраво конкуренцијом, и ако би Град увео нека правила, сервис би могао да постане финансијски приступачан великом делу становништва. И трошкови приватног аутомобила нису прихватљиви за велики део становништва. Мислим амортизација, паркинг место, сервиси, кварови, осигурање... кад се све сабере изађе то лепа сума месечно за просечан аутомобил.
Glavna konkurencija su im taksisti i oni će sigurno pritegnuti da se ovaj sistem ograniči ili ukine. Ja znam neke firme kojima ne trebaju svaki dan automobili, i jeftinije im je da nekoliko dana mesečno iznajme auto nego da poseduju jedan.
 
I dodaj gorivo na to. Nisam previše analizirao sistem, ali nije da je jeftin.
 
Na koji način mogu taksisti da ih ograniče ili ukinu, kada je ovo klasičan najam automobila? U potpunosti isto kao da si išao na rent a car, samo sistemski drugačije organizovano.
Ne verujem da će biti jeftino, ali će svakako biti znatno jeftinije od taksija, da bi ga korisnici uopšte koristili, inače će taksi.
 
Ja ne kapiram ovaj njihov cenovnik
Working days/RSDWeek and holidays/RSD
For start100
driving the car / minute24
booking (waiting) the car / min8
100din start
24 din po minutu
Sta mu dodje ovaj booking?

A imaju 10 min odprilike 340 din.
 
Booking je od kad rezervišeš vozilo, dok ga preuzmeš. Imaš 15 minuta besplatno, a nakon toga se plaća. Prihvataju probnu vozačku dozvolu i možete sa njom da iznajmljujete vozila.
 
I meni se ucinilo skupo medjutim lik već ima 30 kola i planira još 100 :) ,svaka cast kako se setio eto sto neki Srbin nije napravio ….ovaj 24/min stvarno izgleda skupo to me je podsetilo na one trotinete na Adi sto si plaćao karticom preko app na mobilnom telefonu mislim da je tamo bilo e jbg sad sma zaboravio kolko dinara po minuti Al nesto skupo ispadne ,to su bili oni zeleni na Adi ciganliji na kraju su zatvorili a i rekoše da su pregovarali nesto sa gradom
 
Ja sam isto skoro naišao na ovaj tekst i registrovao se, ali nisam imao priliku da koristim još uvek. Ovo je idealno rešenje jer mi automobil ne treba non-stop, a opet zatreba nekoliko puta mesečno.

Ono što nisam siguran jeste kako su rešili problem sa parkiranjem kada se završi korišćenje automobila - šta ako ja jedino slobodno parking mesto mogu da nađem u zoni, ostavim ga i platim sat vremena parkinga, ko dalje vodi računa o tome? Ili mora da se juri parking koji nije zoniran, što nije baš zgodno rešenje, pogotovo ako se krećete u centralnim zonama.
 
Ako ovo zazivi, parkiranje moze da resi na razlicite nacine, rentiranjem parking mesta u garazama, sklopiti neki dil sa hotelima koja imaju svoja parking mesta, takodje i trzni centri koi imaju svaoja parkig mesta i ...
 
Ja sam ovo otkrio jos pre par nedelja, video na insta od nekih rusa. Srbi su me odmah napali da nece uspeti, da ce ih nasi razbiti, spaliti itd. :D
 
Vrh