Београд на Води. Да ли је могуће остварити право на санацију лоше градње? Како се изборити са одлагањима корисничке подршке? Која су наша права када продавац неће да отклони очигледне проблеме?
Београд на Води — Како остварити своја права и поправити лошу градњу? Моје искуство са Београдом на Води.
Пишем овај текст да бих помогао свима који се спремају да воде битку са Београдом на Води — битку за остваривање основног права: да живе у стану без влаге, без буђи, са одговарајућом климом, кадама које не цуре и вратима која се отварају и затварају. Да имају столарију и стакло без огреботина и зидове без трагова поплаве. Да инвестиција од 4.200 евра по квадратном метру не постане руинирани простор спреман за реновирање одмах након усељења.
У стану који сам купио, готово ништа није било у стању описаном у уговору или како је представљено на састанцима пре куповине. Постоји корисничка служба, али њихова улога се своди на позивање, писање нечега, а затим слање е-поште да је проблем „решен“ — иако није. Добијао сам претње од представника Београда на Води да не зовем јер је „све у реду“, нема одговора на позиве, празна обећања да ће „радови почети сутра,“ а онда се нико није појавио. Мој стан је био поплављен више од два месеца због лоше хидроизолације. Зидови су били буђави, а ја сам добијао нова обећања — прво за јануар, затим фебруар, мај... и тако даље преко 13 месеци.
Када је екипа за „поправку“ коначно стигла, тврдили су да је паркет здрав иако је био подигнут, да пукотина на плочи судопере „није видљива“, да је нормално имати изгребан паркет од шута, а различите нијансе ламела су назвали „рустичним.“ Тек када сам — по савету комшије — лично отишао у канцеларију за корисничку подршку (која нема знак и у коју се „не препоручује“ улазак), ствари су се помериле напред. Чекао сам више од сат времена да се неко појави, док нисам сазнао да многи људи одустају јер им се каже да чекају, а нико не излази. Када сам коначно ушао унутра, завладала је паника. Додељена ми је љубазна жена која се заиста трудила да организује посао — и то је био први корак напред.
Током моје борбе, упознао сам много поштених и вредних људи, али систем је постављен тако да одвлачи купце две године — док им се коначно не каже да је „гаранција истекла.“ Онда су купци препуштени сами себи, да о свом трошку поправе влагу, буђ, огреботине и пукотине — или да једноставно прихвате стање које им је испоручено.
Како „кориснички сервис“ заиста функционише у Београду на Води?
Ако се суочавате са проблемима у свом стану, важно је да знате следеће:
- Постоји систем и хијерархија кроз коју морате проћи ако желите да нешто заиста почне.
- Први корак је да контактирате госпођу Ану, која води кориснички сервис.
- Док не ступите у директан контакт са њом — ништа се неће десити.
Она је та која, када се активира, заиста зна како да организује посао и покрене ствари са мртве тачке. Без њеног учешћа, све остаје на нивоу празних обећања, е-пошти, и неодговорених позива. Други корак је да дођете до директора Николе. Морате га убедити да дође и лично прегледа стан. Тек када се то деси — прави посао почиње. До тада, све што ћете добијати су поруке попут „почињемо сутра“ и бескрајна одлагања. Канцеларија у коју треба да одете је на првом спрату десно, без икаквих знакова. Морате тамо да одете и онда настаје паника, иако ће можда покушати да вас одврате или натерају да одустанете. Ово је тренутак у којем се одлучује да ли ће ваш случај уопште бити покренут.
Галерија!
Преузето је са српског Редита. Уживајте и делите даље!