Šta je novo?

"BW King’s i Queen’s Park Residences" - Beograd na vodi [Stambeni kompleks | 53.000m2]

Ono što me pogađa u ovoj zgradi Modulora je da se zidovi dodaju skoro odmah nakon betonskih radova pre nego što se beton slegne, što znači da im se žuri (verovatno da bi impresionirali arapske investitore i da bi dobili više narudžbi).

I znate do čega dolazi žurba.

Čak su i zgrade Kvarteta pored njega prvo betonirane pa tek onda dozidani zidovi.

Ono što me pogađa u ovoj zgradi Modulora je da se zidovi dodaju skoro odmah nakon betonskih radova pre nego što se beton slegne, što znači da im se žuri (verovatno da bi impresionirali arapske investitore i da bi dobili više narudžbi).

I znate do čega dolazi žurba.

Čak su i zgrade Kvarteta pored njega prvo betonirane pa tek onda dozidani zidovi.

Sole, Scala i Libera su takođe građene sa preklapanjem faza. U King's/Queen's Park su dodali i 3. paralelnu fazu - zastakljivanje. Mislim da je to OK, posle otprilike mesec dana beton razvija punu čvrstoću a oni svakako imaju veći vremenski razmak između faza na jednom spratu - čini mi se da je preko 2 meseca na KP/QP. Taj period zavisi i od klasa betona i aditiva koje stavljaju, ali sigurno je da znaju šta rade. Tj. bar se nadam :)

IMG_0422.jpeg

Danas je stigla obavest da je sledeća faza izgradnje završena i profaktura za šestu ratu. Ako se ne varam ova faza obuhvata zastakljivanje zgrade. Ima li neko informaciju da li su svi prozori na zgradi postavljeni? Da li se neko nalazi u blizini i može da fotografiše? Ako se ne varam juče na youtube kod snimka Vlogzille gornje deo zgrade sa ulaza prozori nisu bili ugrađeni. Čini mi se da su malo poranili 🤔

super, izgleda da ipak ide sve po planu. Ali bazen na krovu nažalost ili srećom, nije predviđen 🙂

Što više ovo gledam, pa koja je razlika između ovoga i blokova na Novom Beogradu? Ja je ne vidim - nema ovde nikakvog "kvantnog skoka" u arhitekturi, koriste se možda malo modernije tehnologije gradnje, ali i prošlo je 50-60 godina, pa mu to dođe i normalno. Ali osim toga, ovo je bukvalno isti cilj, izgraditi ogroman broj stanova - jedino što kada su građeni blokovi na Novom Beogradu to nije folirano kao ekskluziva, i što je to stvarno služilo za rešavanje stambenog pitanja narastajućoj populaciji radnika koji su se doseljavali u Beograd, a ovde se kupuju stanovi koji delom zvrlje prazni, delom su za iznajmljivanje. Osim tržnog centra, ja ovde ne vidim ništa što bi upotpunilo život u ovim blokovima - vrrtići, škole, dom zdravlja, supermarketi raspoređeni po blokovima - sve što jeste građeno kad se gradio Novi Beograd.

Što više ovo gledam, pa koja je razlika između ovoga i blokova na Novom Beogradu? Ja je ne vidim - nema ovde nikakvog "kvantnog skoka" u arhitekturi, koriste se možda malo modernije tehnologije gradnje, ali i prošlo je 50-60 godina, pa mu to dođe i normalno. Ali osim toga, ovo je bukvalno isti cilj, izgraditi ogroman broj stanova - jedino što kada su građeni blokovi na Novom Beogradu to nije folirano kao ekskluziva, i što je to stvarno služilo za rešavanje stambenog pitanja narastajućoj populaciji radnika koji su se doseljavali u Beograd, a ovde se kupuju stanovi koji delom zvrlje prazni, delom su za iznajmljivanje. Osim tržnog centra, ja ovde ne vidim ništa što bi upotpunilo život u ovim blokovima - vrrtići, škole, dom zdravlja, supermarketi raspoređeni po blokovima - sve što jeste građeno kad se gradio Novi Beograd.

Pogledaj na 0:30 prelaz iz starog gradskog bulevara u Bnv, kao da si kroz portal prosao.
Arhitektura nije jedina stvar koja neko naselje cini prijatnim, zelenilo, drvoredi, sredjeni trotoari i urbani mobilijar... Bnv je postavio novi standard uredjenja.
Skola i vrtic se upravo prave, pritom ovo sve je i dalje ogromno gradiliste ispresecano ogradjenim parcelama, kada se sve izgradi i otvori prostor tek onda ce moci da se daje prava ocena.

Blokovi Novog Beograda i Beograd na vodi su projekti osmišljeni za visok stambeni kapacitet, ali tu se svaka sličnost završava. Beograd na vodi je zamišljen kao luksuzno naselje, s modernim dizajnom i infrastrukturom koja odgovara visokim standardima, dok su blokovi građeni prvenstveno da reše stambeno pitanje radničke klase, uz ograničenja tehnologije i budžeta svog vremena.

Dalje, Beograd na vodi integriše ekskluzivne sadržaje (restorane, prodavnice, hotele) što je namenjeno za savremeni životni stil. Blokovi imaju potrebne sadržaje za svakodnevni život (vrtiće, škole, zdravstvene centre), ali ne nude nikakav luksuz. Pritom i u Beogradu na vodi se grade škole i vrtići, tako da će mikroklima naselja biti upotpunjena.

Da ne pominjem da Beograd na vodi nudi daleko viši investicioni potencijal zbog atraktivne lokacije uz reku i ekskluzivnog statusa na tržištu.

Da li dobro razumem da su ove cevi zaokružene u crveno ventilacija od garaže? Da li one proizvode buku?

Prilozi

• IMG_2883.jpeg
    IMG_2883.jpeg
    213,4 KB · Pregleda: 72
Blokovi Novog Beograda i Beograd na vodi su projekti osmišljeni za visok stambeni kapacitet, ali tu se svaka sličnost završava. Beograd na vodi je zamišljen kao luksuzno naselje, s modernim dizajnom i infrastrukturom koja odgovara visokim standardima, dok su blokovi građeni prvenstveno da reše stambeno pitanje radničke klase, uz ograničenja tehnologije i budžeta svog vremena.

Dalje, Beograd na vodi integriše ekskluzivne sadržaje (restorane, prodavnice, hotele) što je namenjeno za savremeni životni stil. Blokovi imaju potrebne sadržaje za svakodnevni život (vrtiće, škole, zdravstvene centre), ali ne nude nikakav luksuz. Pritom i u Beogradu na vodi se grade škole i vrtići, tako da će mikroklima naselja biti upotpunjena.

Da ne pominjem da Beograd na vodi nudi daleko viši investicioni potencijal zbog atraktivne lokacije uz reku i ekskluzivnog statusa na tržištu.

Jel si tekst skinuo sa wikipedie???!!!

Pogledaj na 0:30 prelaz iz starog gradskog bulevara u Bnv, kao da si kroz portal prosao.
Arhitektura nije jedina stvar koja neko naselje cini prijatnim, zelenilo, drvoredi, sredjeni trotoari i urbani mobilijar... Bnv je postavio novi standard uredjenja.
Skola i vrtic se upravo prave, pritom ovo sve je i dalje ogromno gradiliste ispresecano ogradjenim parcelama, kada se sve izgradi i otvori prostor tek onda ce moci da se daje prava ocena.
Pa ovo sto se vidi na 0:30 me uopšte ne impresionira, daleko je to od standarda novog i modernog bulevara, pa bulevar Evrope u NS, s obe strane ima dvostruki ili trostruki drvored u centralnom delu i plus drvored u središnjem pojasu između traka, biciklističu stazu, zeleni pojas pa trotoar.
Evo link na nečije slike na Flickr-u, i to još od pre 10 godina sad je drveće i ozbiljnije i gušće krošnje.

Uz njega su sad izgradili i parking, ali samo do ispred prvog drvoreda, a unutrašnji zeleni pojas je ostao sa igralištima, terenima za sport, a drvoredi ni na jednom mestu nisu dirani.
Kakav crni portal - ovo na snimku osim što ima drvored ni na kakav spektakularan bulevar ne liči - trotoar neposredno uz ulicu, nigde pojasa trave, nigde biciklističke staze, o čemu mi pričamo? Da li je vama stvarno kriterijum toliko nizak da ste sretni u BG ako dobijete jedan drvored????

Pa to je najnormalnija stvar, skoro svaki noviji bulevar u NS, ima zelenilo i sa strane i u sredini, i biciklističke staze, i skoro uvek zeleni pojasi između trotoara i samog kolovoza.
Mislim meni ovo na snimku izgleda prilično siromašno za nešto što je novi bulevar.
Kod nas su čak i starije bulevare, malo dodatno uređivali - Bulevar oslobođenja je osim starih drvoreda platana sa strane dobio šareno "zelenilo" - različite tipove drveća i u razdelnom ostrvu, a i dalje ima jako široke zelene pojase, široke biciklističke staze, parking celom dužinom (a i to je malo), a on još izgleda najmanje zelen, ali u odnosu na ovo na snimku je premija. Baš kod nas na Novom naselju su pre par godina čak i na starom bulevaru posadili dodatne drvorede, tako da su s jedne strane trostruki, a s druge strane, prema samom zgradam u naselju sada petorostruki, i opet na sve to od same ulice prvo ide zeleni pojas sa dva drvoreda, pa trotoar sa biciklističkom stazom, pa zeleni pojas sa trostrukim drvoredom. A ne ova smejurija gore sa behatonom odmah uz put.

Smešne su mi a već pomalo i dosadne priče i većinom politički obojene rasprave u pogledu BnV. Meni se lično sviđa ovakav puristični stil gradnje, po principu "less is more"
A ovakva vrsta stambene arhitekture trenutno prednjači u Evropi a i u svetu.
Na fotografiji dole "Hafencity Hamburg" na Elbi. Cena po kvadraturi ca. 9300 evra. I cena nije zbog luksuzne izgradnje već zbog ekskluzivne lokacije.
Zato stanove u BnV ne gledam kao luksuzne stanove već kao stanove visokog standarda na ekskluzivnoj lokaciji u Beogradu.
Celokupni paket, koji Beograd na vodi nudi je u suštini to što privlači ljude ( a i mene lično) da kupuju stanove u ovom delu grada.
Inače luksuznom zgradom smatram jedino St. Regis tj kulu.

IMG_2804.JPG

Mogli bi onda da dignu jos cene za BNV za jedno 1000 eur/m2, ocigledno ima kupaca koji su zadovoljni da debelo placaju nesto sto je sustinski prosek sve dok je trava pokosena a smeca nema na trotoaru.
Pravi luksuz nema sta.

A arhitekturu, zbijenost zgrada i urbanizam ostavimo po strani.

Ja se ne bih se složio da je ovo baš ovakvo trend. Evo već i ovi renderi Hamburga kad se uporede sa slikama gore recimo pokazuju da je mnogo više svetla u tim zgradama. Poslednjih godina ašetah se raznim gradovima - Oslom, Kopenhagenom (lepi primeri kako se radi ”redevelopment” uz obalu i kanale, Londonom (zone uz Temzu), Barselonom (celi kvartovi južno od avenije Dijagonal ka moru), Bostonom (jako lepo uradjeni blokovi uz staru luku), Nju Jorkom ( ajde ok on je u svakom pogledu priča za sebe), sve ima jako dobru arhitekturu uklopljenu tako da se dobro iskoristi raspoloživi prostor, napravi neka veza ka starijim zdanjima (redizajnirane lučke i industrijske zgrade pa i fasade novih zgrada od cigle odgovarajućih boja sa sličnim oblicima, a ne demit), uklopi nova arhitektura (tamo gde se ide na moderne visoke zgrade)…
Ovo ovde, osim možda svega ponekog izuzetka, najviše liči na tipične apartmanske zgrade rasejane po španskoj obali - pravougaona matrica prozora i između balkon i to je to. Zašto nije napravljeno neko avangardno zdanje recimo koncertne dvorane, opere (u Oslu, Hamburgu, Kopenhagenu su baš na takvim mestima, uz vodu), neka smelija arhitektura zgrada… Ovako kula - ajde ok, ali i to je moglo hrabrije i istaknutije, ostatak - tipični stambeni (ovde poneki i mega) blokovi.

Ja se ne bih se složio da je ovo baš ovakvo trend. Evo već i ovi renderi Hamburga kad se uporede sa slikama gore recimo pokazuju da je mnogo više svetla u tim zgradama. Poslednjih godina ašetah se raznim gradovima - Oslom, Kopenhagenom (lepi primeri kako se radi ”redevelopment” uz obalu i kanale, Londonom (zone uz Temzu), Barselonom (celi kvartovi južno od avenije Dijagonal ka moru), Bostonom (jako lepo uradjeni blokovi uz staru luku), Nju Jorkom ( ajde ok on je u svakom pogledu priča za sebe), sve ima jako dobru arhitekturu uklopljenu tako da se dobro iskoristi raspoloživi prostor, napravi neka veza ka starijim zdanjima (redizajnirane lučke i industrijske zgrade pa i fasade novih zgrada od cigle odgovarajućih boja sa sličnim oblicima, a ne demit), uklopi nova arhitektura (tamo gde se ide na moderne visoke zgrade)…
Ovo ovde, osim možda svega ponekog izuzetka, najviše liči na tipične apartmanske zgrade rasejane po španskoj obali - pravougaona matrica prozora i između balkon i to je to. Zašto nije napravljeno neko avangardno zdanje recimo koncertne dvorane, opere (u Oslu, Hamburgu, Kopenhagenu su baš na takvim mestima, uz vodu), neka smelija arhitektura zgrada… Ovako kula - ajde ok, ali i to je moglo hrabrije i istaknutije, ostatak - tipični stambeni (ovde poneki i mega) blokovi.
U servernim zemljama je vise svetal pozeljno (veci prozori, terase, lodzije itd.).
Na jugu je suprotno, jer je mnogo toplo i ima vise sunca.

Ko bih kod nas sedeio u julu ili avgustu na terasi?

Joj ne znam, meni deluje kao da su neki novoregistrovani botovi koji koriste ai generated tekstove koji hvale bnv😁 Vobradovic makar koristi svoje recenice, postace potpuno neupotrebljiva tema ako ih bude vise.
Morate da prevazidjete zastarele koncepte po kojima je svako ko nema misljenje kao vi bot.
Zasto se bas nikom ne bi svidjao Bnv? Dovoljno je da nisi politicki ostrascen, zavidan i elitista i vec su velike sanse da ti se Bnv dopada.

I meni se svidja less is more pristup. Samo najobicnije kocke da prave, toliko valjda znaju i to valjda nece da se srusi kada se ugrade na materijalima i svemu.

Ne dao Bog da je neka zahtevna i atraktivna arhitektura.

Pa vidi se da postovi nisu autenticni, sto se tice bnv lokacija je extra sve ostale je evidentno lose kod podosta zgrada, neke su ok, to je to realno. Hvaljenje bnv na sva usta u svakom pogledu je potpuno besmisleno osim ako nisi bot.

Edit, odgovor je na onaj prethodni post, ne na poslednni.

U istom komentaru gde se odgovara kako treba da se prevazidje koncept da svako ko hvali BNV je bot se svi koji kritikuju BNV nazivaju politicki ostrascenim, zavidnim i elitistama :D
Neverovatno odsustvo samorefleksije.

Ako se zalis na opstu generalizaciju a onda i to sam radis pucas sebi u nogu i ispadas licemeran.

Vrh