Pogledaj na 0:30 prelaz iz starog gradskog bulevara u Bnv, kao da si kroz portal prosao.
Arhitektura nije jedina stvar koja neko naselje cini prijatnim, zelenilo, drvoredi, sredjeni trotoari i urbani mobilijar... Bnv je postavio novi standard uredjenja.
Skola i vrtic se upravo prave, pritom ovo sve je i dalje ogromno gradiliste ispresecano ogradjenim parcelama, kada se sve izgradi i otvori prostor tek onda ce moci da se daje prava ocena.
Pa ovo sto se vidi na 0:30 me uopšte ne impresionira, daleko je to od standarda novog i modernog bulevara, pa bulevar Evrope u NS, s obe strane ima dvostruki ili trostruki drvored u centralnom delu i plus drvored u središnjem pojasu između traka, biciklističu stazu, zeleni pojas pa trotoar.
Evo link na nečije slike na Flickr-u, i to još od pre 10 godina sad je drveće i ozbiljnije i gušće krošnje.
Uz njega su sad izgradili i parking, ali samo do ispred prvog drvoreda, a unutrašnji zeleni pojas je ostao sa igralištima, terenima za sport, a drvoredi ni na jednom mestu nisu dirani.
Kakav crni portal - ovo na snimku osim što ima drvored ni na kakav spektakularan bulevar ne liči - trotoar neposredno uz ulicu, nigde pojasa trave, nigde biciklističke staze, o čemu mi pričamo? Da li je vama stvarno kriterijum toliko nizak da ste sretni u BG ako dobijete jedan drvored????
Pa to je najnormalnija stvar, skoro svaki noviji bulevar u NS, ima zelenilo i sa strane i u sredini, i biciklističke staze, i skoro uvek zeleni pojasi između trotoara i samog kolovoza.
Mislim meni ovo na snimku izgleda prilično siromašno za nešto što je novi bulevar.
Kod nas su čak i starije bulevare, malo dodatno uređivali - Bulevar oslobođenja je osim starih drvoreda platana sa strane dobio šareno "zelenilo" - različite tipove drveća i u razdelnom ostrvu, a i dalje ima jako široke zelene pojase, široke biciklističke staze, parking celom dužinom (a i to je malo), a on još izgleda najmanje zelen, ali u odnosu na ovo na snimku je premija. Baš kod nas na Novom naselju su pre par godina čak i na starom bulevaru posadili dodatne drvorede, tako da su s jedne strane trostruki, a s druge strane, prema samom zgradam u naselju sada petorostruki, i opet na sve to od same ulice prvo ide zeleni pojas sa dva drvoreda, pa trotoar sa biciklističkom stazom, pa zeleni pojas sa trostrukim drvoredom. A ne ova smejurija gore sa behatonom odmah uz put.