Naravno, mora da dođe momenat kada Homer bane na forum, popne se na virtuelnu hoklicu, i krene da viče sve pišajući uz vetar
Mislim da prerano "otvarate šampanjac" očekujući izvesno "buldožiranje" Galerije već koliko sledeće zime.
Razumem sav animozitet prema "Navodnom Beogradu" i brojni su argumenti koji ga opravdavaju. Takođe je belodano da tržni centar nije baš trijumfoalno uskočio na beogradsku kupoholičarsku scenu, ali valjalo bi sa mirisnog polja emocija iskoračiti malo u dosadna prostranstva objektivnosti.
- Prva i najvažnija objektivna okolnost se zove "j*beni koronavirus". Možda bi to čak bilo i dovoljno, bez da nabrajamo sve ostalo. Naravno, neko će reći da su ostali tržni centri uprkos koroni dobro popunjeni, ali upravo je tu prednost u njihovoj "komšijskoj" poziciji. Ljudi za vreme epidemije samo žele da uskoče u prodavnicu, kupe šta im treba i da beže, a ne da bleje po hodnicima. Istina je i da je "Beo" nrp. otvoren za vreme pandemije, ali zaboravljate da je taj objekat prvobitno trebalo da bude otvoren još u aprilu kada je korona bila "najsmešniji virus" koji će "proći ako se strpimo dve nedelje". Za razliku od "Galerije" imao je finalizovanu listu zakupaca koji na svojoj koži još nisu osetili ni blagi dodir krize.
. Druga objektivna okolnost u velikoj meri proizilazi iz prve, a to je da je objekat popunjen tek 30% i da zasad ne nudi mnogo toga što se ne može naći u drugim tržnim centrima u gradu. Lista zakupaca sa zaključenim ugovorima je značajno duža, sa tendencijom daljeg popunjavanja do proleća (što smo uostalom mogli da vidimo i iz Brazilčevog spiska okačenog pre izvesnog vremena). Samo otvaranje Inditex brendova će privući određen broj ljudi, a kako budu dolazili i ostali favoriti domaćoih potrošača, tako će za njima dolaziti i veći broj kupaca. Kada tome dodamo ono čega nema u drugim objektima - kao što su npr. IMAX bioskop, trambolina park, sigurno još novih brendova, ili taj tropikarijum o kojem se šuška, i da ne zaboravimo pristup vidikovcu na vr' Kule pravo iz tržnog centra - jasno je da će se spisak razloga za eventualnu posetu "Galeriji" u narednom periodu širiti.
- Kukanje na lokaciju je preterano, a i pomalo licemerno. Ne mož' taj plac u toku izgradnje da bude "najvrednije parče svete beogradske zemlje koje se traći na tržni centar", a po završetku izgradnje "prip*zdina koja nikome nije usput". "Galerija" se nalazi tik uz najprometniju saobraćajnicu u zemlji i na samoj obali reke. Šta ja znam, možda ne kopčam po čemu je to npr. "Stadion" na tako boljem mestu, u 1+1 ulici, sa veličanstvenim pogledom na groblje. Pritom da samo lokacija igra ulogu, onda bi "Rajićeva" bila tržnjak kome cvetaju najdivnije ruže, a sami smo videli koliko su se lutanjem sa zakupcima batrgali da obezbede kakvu-takvu poziciju na tržištu. Istina je da "Galerija" nije baš najbolje povezana javnim prevozom sa ostatkom grada, ali i to će se možda menjati. Takođe, cenim da će postati privlačnija kada se promenada završi i "zakači" na šetalište kod Sajma.
- Čak i da uzmemo u obzir da su u "Navodnom Beogradu" svi veverice bez mozga i da njihov brod plovi samo zato što im politika duva u jedra, kontam da npr. u toj Zari, Sportini ili Fashion Companyju ipak sede neki ljudi koji imaju bar dva grama mozga i dobro razimisle pre nego što se odluče da investiraju po par miliona evra u otvaranje prodavnica u ovom tržnjaku.
- Beograd je daleko od zasićenja tržnim centrima. Statistika koju investitori pomno prate pokazuju da u poređenju sa konkuretnim gradovima i dalje ima manje kvadrata maloprodajnog prostora u odnosu na broj stanovnika (pod konkuretnim gradovima mislim na Zagreb, Sofiju i Bukurešt, Budimpešta je npr. već drugi univerzum). Pritom je Srbija i dalje tržište u razvoju gde se tek očekuje dolazak većeg broja zakupaca. Uostalom, postojeći tržni centri ne mogu da zadovolje potražnju koja već sad postoji i stoga "Ušće" i "Delta" imaju liste čekanja.
Da skratim malo pošto sam smorio već i sebe i druge. Dakle, siguran sam da će "Galerija" imati veoma trnovitu debitantsku godinu (a imali su je npr. i Rajićeva i Ada Mall, kojima su ovde na forumu, prvih dana po otvaranju, takođe spremali kovčeg i krstaču), i da dole neće biti mnogo veselo i razigrano čak ni na proleće. Ali uveren sam da će kako vreme bude odmicalo, i kako se situacija bude normalizovala, "Galerija" biti sve atraktivnija destinacija. Možda ne vama, možda ne meni, ali siguran sam da ima dosta ljudi u ovom gradu prema čijem ukusu i interesovanjima je skrojena.