Šta je novo?

Buvljak (Miljakovačka pijaca)

Poznata lokacija gde se premešta beogradski "Buvljak"

I dalje nije jasno koja je lokacija u pitanju. Ako se radi o staroj pijaci na Miljakovcu, pored bivše RK Beograd, osim što je ona dosta manja od sadašnjeg OTC, tu je osnovni problem nedostatak prostora za parking. Trenutno tamo može desetak vozila da stane oko robne kuće i na ulici koja je prilaz pijaci. Dakle, bez opsežnijih radova i recimo pridruživanja nekog od obližnjih placeva za parking, teško bi tu mogli da se stvore uslovi za OTC.

1677668728630.png

Inače, ima i par interesantnih komentara na ovu vest, recimo:

Неће бити на Миљаковцу, из Општине Раковица кажу да је неко ("Лидл") већ капарисао локацију. Лажу људе са Бувљака већ годинама, нико не даје неко конкретно решење, дижу цену закупа тезги да би људи сами напустили пијацу, а онда ће вероватно неко и за ту површину да узме паре...
(Иван, 25. februar 2023 23:11)

OTC je već jednom premeštan na ovu lokaciju pre nekih 20ak godina, ali se vratio u blok 43 jer je promet bio osetno manji. Lokcija pijace na Miljakovcu nikad nije zaživela jer je jako loše povezana javnim prevozom, ceo Miljakovac recimo nema direktan prevoz do užeg centra grada. A sama ta mikrolokacija ima samo neki lokalni bus ili minibus do okolnih naselja. Voz je u blizini aki se pešači 500 m od stanice do pijace, uz to BG voz za Novi Beograd je ukinut. Siguran sam da će predstavnici prodavaca odbiti ovu lokaciju, posebno onih koji imaju duži staž i sećaju se ovog prethodnog pokušaja.
(miki, 26. februar 2023 13:30)

Evo poređenja veličine sadašnjeg OTC i miljakovačke pijace, ista je proporcija mape:

1677669330422.png

Raniji parking OTC, gde je sada buduća autobuska stanica, je bio prilibližno iste veličine kao i sama pijaca. Da i ne pominjemo da Bulevar Patrijarha Dimitrija (u nastavku Bulevara Patrijarha Pavla) na tom delu nije rekonstruisan, niti je u planu da to bude narednih XX godina, dakle ima samo 1+1 traku, sa sve crnom tačkom na ukrštanju sa Vareškom. Bez proširenja tog dela bulevara, kao i same Vareške ulice, bilo bi suludo na to mesto smestiti OTC. Stvorio bi se veliki problem za kupce, još veći za prodavce, a najveći za ljude koji već žive tu i kojima ne treba sav taj dodatni haos.

Бувљак се деценијама налази на релативно приступачној локацији на којој је чак могуће направити и главну аутобуску и главну железничку станицу,
док је Миљаковац “Богу иза леђа” свима осим онима који живе на Миљаковцу, тако да ће то уједно бити и крај бувљака, мада је он ионако већ давно замро и прошао свој зенит из 90-их.

Da bude lokalni a jedini gradski prevoz do njega odavno prebačen kroz Pilota Mihajla Petrovića. Samo mogu da se :ROFLMAO::ROFLMAO::ROFLMAO:. A i možemo komotno da se pitamo koja je poenta prebacivanja stvari koje su u gradskom jezgru, a pristupačne građanima, na lokacije koje su tri dana jahanja udaljene, figurativno, kada mu to dođe isto kao i da je nešto ukinuto, i suštinski može odmah i da se ukine.​

Mene čudo što se prodavci nisu napravili neko udruženje mogli su čak da zakupe bolji prostor ili bolju lokaciju ili da ispregovaraju nesto sa pijacama.Plus ovi iz bazara sa sajma da se spoje

Meni je malo neverovatno da ovoliko velik grad nema 3-4 buvljaka. Nekako je logicno.
Ostali gradovi Srbije npr imaju po 1 Tempo - Mega Maxi, 1 Rodu Mega, itd 1 ili 2 trzna centra.
Bg ima svega toga po 5, milion trznih centara a samo jedan buvljak koliko znam. Nelogicno i nefer. Licno ne idem tamo jer me mrzi ali zar je stvarno samo jedan buvljak dovoljan.

Pa, jeste. Čak i previše, očigledno. Jer to odavno nije pravi buvljak (naspram Bubanj Potoka i Pančeva).

Meni je malo neverovatno da ovoliko velik grad nema 3-4 buvljaka. Nekako je logicno.
Ostali gradovi Srbije npr imaju po 1 Tempo - Mega Maxi, 1 Rodu Mega, itd 1 ili 2 trzna centra.
Bg ima svega toga po 5, milion trznih centara a samo jedan buvljak koliko znam. Nelogicno i nefer. Licno ne idem tamo jer me mrzi ali zar je stvarno samo jedan buvljak dovoljan.
Kakav crni buvljak, tamo su mini lokali i prodavnice, nema to vise veze sa buvljakom. Prosle su 90e i 00e i cela poenta buvljaka. Ostao ti je Zemun (ponekad), Bubanj Potok i Najlon. To je to

Pa dobro, ostala je u Pančevu ona divljina nedeljom.
Inače, da prokomentarišem jedan raniji post: To da je "Lidl" kaparisao taj plac je trač koji je neko lansirao upravo ovde, pa se raširilo društvenim mrežama i sada je došlo do nivoa "čuo sam da je Lidl kaparisao plac" na komentarima B92.
Generalno, što reče neko, buvljak se već prilično sprčio u odnosu na ono što je bio 1990-ih i ranih 2000-ih, tako da je Miljakovačka pijaca taman po meri.
Ne vidim neki drugi plac u naselju gde bi to moglo da bude, eventualno može ona ledina između Miljakovca 2 i 3, preko puta šume, ali mislim da tu nema infrastrukturnih uslova.
Btw, "loša povezanost": 42, 47, 48, 50, 59, 94, 54, 500-nešto, BG voz i 3A. Nije uopšte toliko loša povezanost koliko ljudi pre znaju za Novi Beograd nego za Miljakovac, naselje sa većom populacijom od celog grada veličine Negotina.

Sve pomenute linije idu ili Borskom ili Bulevarom patrijarha Pavla. Jedina prava linija koja povezivala lokaciju pijace je bila linija 504. Neće se buvljak ovajditi od svih tih linija, jer niti će isti biti u vidokrugu pomenutih linija, niti će veliki broj ljudi znati za novu lokaciju, a ne verujem ni da će se nešto mnogo cimati lokalci da idu peške, jer je tako i u većini slučajeva sa BG: vozom. Neko je predlagao da se linija 47 preusmeri Vareškom, a ja sam predlagao da se linija 505 preusmeri Vareškom i bude veza sa ŽS Rakovica za južnji deo Miljakovca. Predlagao sam i da se linija 505L preusmeri Vareškom, Bulevarom patrijarha Pavla i Pilota Mihajla Petrovića do okretnice Cerak vinogradi. To bi ukratko bilo neko moje viđenje stvari i razmišljanje.​

Koga zanima da kupuje na buvljaku, pronaći će ga. Hajde sad, pa izuzev one 70-ice, ništa ne ide ni do Ikee, pa je "Ikea" uvek dupke puna. Btw, jedini potencijalni problem je parking mesto. Postoji kod robne kuće ogroman parking, ali je on i ovako barem 2/3 pun.

A do buvljaka neće ići ni toliko koliko ide do Ikee. Da je ostala lokacija kod okretice 65 na BK, bila bi posećena kao i IKEA. Sa druge strane, možemo da kažemo da onaj ko hoće da koristi BG: voz, naći će isti, pa opet imamo da dosta ljudi koristi linije duž Borske.

Vlogzila u novom videu kaže da će buvljak privremeno biti na Miljakovcu.
A da je saznao da ce ipak biti na Bežanijskoj kosi kada se tamo izgradi.

Inače, da prokomentarišem jedan raniji post: To da je "Lidl" kaparisao taj plac je trač koji je neko lansirao upravo ovde, pa se raširilo društvenim mrežama i sada je došlo do nivoa "čuo sam da je Lidl kaparisao plac" na komentarima B92.
Očekivao sam da je to bio trač, jer mi iskreno i nije logično da Lidl razmatra lokaciju na Miljakovcu. Već imaju objekte i na Vidikovcu i na Banjici, a Miljakovac se do sada uvek pokazivao kao "crna rupa" za trgovinu. Razni zakupci su pokušavali sa prodavnicama u nekadašnjoj Robnoj kući, da bi po pravilu godinu ili dve kasnije iste premeštali ili zatvarali. U Idea samoposluzi u suterenu RK nikad nije gužva, a što se nikako ne može reći za obližnje Maxi objekte na Kanarevom brdu i u Bogdana Žerajića.

Parking jeste najveći problem kod te lokacije. Ne bih baš rekao da postoji ogroman parking kod RK (pogledati mapu), jer taj jedva pokriva i sadašnje, minimalne potrebe. Ako se tu bude premeštao buvljak, moraće da se nađe novo rešenje za parking. Možda može da se otkupi neki od placeva preko puta i sagradi novi parking na njemu.

Postojeće veze gradskim prevozom nisu idealne, mada mogu lako da se poboljšaju. Kada jednog lepog dana bude proradio i tramvaj, biće to druga priča.

Vlogzila u novom videu kaže da će buvljak privremeno biti na Miljakovcu.
A da je saznao da ce ipak biti na Bežanijskoj kosi kada se tamo izgradi.
Ako je ovo tačno. Mada, kako kod nas privremene stvari znaju da budu trajne... Pogotovu što je više stvari planirano da se gradi na prostoru između Parizanske Avijacije i puta za Kvantaš.​

Očekivao sam da je to bio trač, jer mi iskreno i nije logično da Lidl razmatra lokaciju na Miljakovcu. Već imaju objekte i na Vidikovcu i na Banjici, a Miljakovac se do sada uvek pokazivao kao "crna rupa" za trgovinu. Razni zakupci su pokušavali sa prodavnicama u nekadašnjoj Robnoj kući, da bi po pravilu godinu ili dve kasnije iste premeštali ili zatvarali. U Idea samoposluzi u suterenu RK nikad nije gužva, a što se nikako ne može reći za obližnje Maxi objekte na Kanarevom brdu i u Bogdana Žerajića.

Parking jeste najveći problem kod te lokacije. Ne bih baš rekao da postoji ogroman parking kod RK (pogledati mapu), jer taj jedva pokriva i sadašnje, minimalne potrebe. Ako se tu bude premeštao buvljak, moraće da se nađe novo rešenje za parking. Možda može da se otkupi neki od placeva preko puta i sagradi novi parking na njemu.

Postojeće veze gradskim prevozom nisu idealne, mada mogu lako da se poboljšaju. Kada jednog lepog dana bude proradio i tramvaj, biće to druga priča.
Naravno da su propali kada je lokacija zabačena, gledano iz ugla gradskog prevoza i kretanja ljudi. Čudi me da je Idea tako dugo tu. Sa druge strane, imamo čak tri Lidla na relativno malom prostoru, Braće Jerković kod crkve, okretnica poteza 300 i kod Beoshoping centra, a na Vidikovcu i Cerak Vinogradima po jedan, koji su par stanica udaljeni jedan od drugog, tako da ta priča (razmišljanje) o blizini nešto i ne pije vodu.​

Tvojom logikom, ni robna kuća, koja je tu od 80-ih (i uvek jako posećena) nije trebalo da se gradi, jer nema prevoza. 😝😝😝

Ja sam u Ideji u toj Robnoj kući, one igračkice što se dele uz Coca - colu, uspevao tu da nađem i nedelju dana od trenutka kada bi počele da se dele, za razliku od nekih drugih lokacija gde su nestali već nakon jednog prepodneva.

Sa druge strane, osamdesetih je bio prevoz pored pijace, koliko se sećam.

Evo i još jedan primer, apropo gradnje. "Zemun park" je izgrađen u industrijskoj zoni, ima prevoz do njega, pa mu ne cevetaju ruže.

Da li se po tvom mišljenju BG: voz u Rakovici koristi više nego prevoz duž Borske?

Danas bio u blizini miljakovačke pijace, ili onoga što je od nje ostalo. Izgleda kao odlična lokacija za snimanje nove sezone The Last Of Us. Nisam primetio nikakve tragove nekih svežih radova, mislim da to već godinama stoji tako.

IMG_20230311_172333.jpg
IMG_20230311_172434.jpg
IMG_20230311_172441.jpg
IMG_20230311_172549.jpg
IMG_20230311_172551.jpg
IMG_20230311_172553.jpg
IMG_20230311_172557.jpg
IMG_20230311_172559.jpg
IMG_20230311_172604.jpg

Vrh