Prošao sam sad u Subotu ceo put koji je otvoren, išao sam u Vince (selo u blizini Golubca) pa sam iskoristio da prožem celu deonicu.
Nažalost nemam slike pa se izvinjavm što ćete morati da čitate.
Od Dušanovca do kraja otvorenog brzog puta mi je trebalo nekih 1,30-1,40min.
Ima radova na koridoru X ka Nišu odmah posle rampe Vrčin pa se tu vozi sporije. Zaustavna i spora ka Bgu, a obe preticajne ka Nišu. I naravno niko ko vozi ka nišu zaustavnom da prati signalizaciju koja kaže da spora prelazi u zaustavnu, a preticajna u sporu pre radova pa se stvara čep pošto se svi guraju u sporu. Odmah sam prešao u zaustavnu i baš je malo vozila bilo, svi su otišli u drugi smer pa je tamo bio i zastoj (brza ka BGu).
Radi se most preko pruge kod Male Krsne i ceo je zatvoren. Ide se okolo Ralja - Vranovo - Mala Krsna. Svuda piše Obilazak tako da ne može da se pogreši. Samo je taj put katastrofa, pun rupa. Mislim da mi je tu ispala ratkapna pošto sam u odlasku žurio...
Posle mosta kreće brzi put. Ima jedno ulegnuće negde na početku ka Pošarevcu koje se lepo oseti. Nije loše odrađeno, lakše je za vožnju nego pre, ali ima nekih delova od Male Krsne pa do kraja obilaznic oko Požarevca gde mi je auto podrhtavao, kao da asfalt ima talase, nije ravan.
U sekundi me je iznenadio kružni tok gde se račva obilaznica i pravac za Požarevac, ali to je pošto sam navikao da ostaje pravac za Požarevac a skreće se na obilaznicu, pa da ne omašim a i brzo sam stigao do tog račvanja xDDD Ali sve lepo piše pa samo lepo šitaš znakove i ne možeš da pogrešiš.
Na obilaznici se još uvek radi onaj most kod skretanja za Kostolac.
Posle obilaznice se vraća na magistralu. Ima delova koji se voze novim delom dok stari deo trupa puta sređuju.
Mislim da je to pravac posle Bratinaca, i pre Topolovnika.
I poslednja deonica od novog račvanja za Veliko Gradište do kraja tj. Radoševca je sasvim ok.
Malo je isto kraj nezgodan. Na petlji za Ponikve je istovremeno i spoj dva pravca, tj sa dve trake po pravcu se prelazi u jednu traku pa se do kraja vozi poluprofilom. Malo sam se zbunio pošto odjednom ima znakova i za radova i za isključenje i za kraj motoputa, vozila se čudno prepliću, a tu je i ukrštanje sa starim putem za Braničevo i Golubac, a znaš da je tu negde kraj i puta...
Inače taj deo od Ponikvi gde je poluprofil, je spust i odjednom se otvara prelepa panorama ka Dunavu. Kako kada se spuštaš ka moru.
Generalno je put dobar. Primećuje se koliko je lakše kada se ne vozi kroz sela (50km/h, škola. deca, parkiranja, kučići, traktori...).
Ono što jeste nezgodno su ovi kružni tokovi. Čak ni to što ih ima mnogo, nego što su mali. Voziš 80km/h, i da bi pismeno prošao kroz kružni tok moraš da se spustiš na 30. Baš suludo. Po meni je su svi oni trebali da budu kao ona raskrsnica na Ibarskoj između Stepojevca i Vreoca (Tamnava petlja). Izduženo a ne kružno. Ostaje glavni pravac a vozila koja treba da ga preseku i skrenu imaju mesta da bezbedno stanu. Možda čak i sa signalizacijom da to bude kružni tok. Ma samo da se nekako fizički usporu glavni pravac pošto tu ima dosta vozila, a da se omogući bezbedno isklljučenje - uključenje. Ovako nijednom nisam uspeo lepo da prođem kružni a da ne presečem obe trake. Ili polomim auto. Baš mora da se uspori.
Inače svi lokalci pažnjivo prolaze kružni, svi su mi stali kao da ja imam prednost a ne oni u kružnom, pa sam i ja morao skroz da stanem i mašem im da oni mogu pre mene.
Takođe prelasci sa novog na stari deo puta su katastrofalni, čudne oštre krivine pod čudnim i velikim nagibom. Ali verujem da će to lepo uklopiti kako budu završavali.
Jednom mučeniku su drvene grede na kamionu skliznule, pa je sve blokirao. I još je tako stao da ako si tik iza njega nemaš preglednost da ga obiđeš.
I još jedna svtvar što mi se kod ovog puta čini loše je što unapređuju stari put umesto da prave novu trasu. Lokalci su izgubili svoj lokalni put pa su ima pravili paralelan, Malo je čudno kada vidiš vozilo sa desne strane kako ide ka tebi pogotovu noću. I lokalac sada mora dosta da kruži do kružnog toka napred - nazad ako je trebao samo da pređe magistralu. Po meni su trebali poptupno novu trasu i da stari put ostane za lokalni saobraćaj.
I da, pre podne u Subotu su svuda radili udarnički, a kiperi su pičili bogme nekih 90km/h. Par njih još sa koridora X i jedva sam uspeo da ih obiđem na obilaznici oko Požarevca. Mada je bio i jedan verovatno pretovaren koji se vukao 20km/h negde Sirakovo - Popovac, na toj deonici. Popodne je već bilo manje aktivnih mašina.
Toliko od mene.
Izvinjavam se još jednom što nemam neke slike nego samo tekst pa vas ubih. Baš sam kontrirao onom ''slika govori više od 1000 reči'' xDD