Šta je novo?

Bobic pokrenuo svoj sajt

BGG

Higher intermediate
Učlanjen(a)
01.11.2007.
Pohvaljen
1.563
Ne znam da li je ovo neko vec postovao,ali za svaki slucaj,mislim da zasluzuje posebnu temu

http://djord***obic.com/

obozavaoci Djokinog lika i dela-dajte sebi oduska :D

Intimni dnevnik u bloku za crtanje
Autor: Svetlana Palić | 15.04.2008 - 10:48

U džepu sakoa gradskog arhitekte Đorđa Bobića uvek će se naći mali blok za crtanje i olovka. Manje je poznato da Bobić gotovo svakodnevno, neretko kad je na dosadnim sastancima, crta u svoj blok crteže koji predstavljaju njegov intimni dnevnik. Deo toga, pristao je da pokaže Beograđanima.

„Crteži arhitekte Đorđa Bobića nastali su kao svojevrstan način njegove komunikacije sa okolinom i reakcija na događaje iz svakodnevnice, ali i reakcija na razlicite životne situacije, iskazana neki put i preko tipskih predstava umetnika, neimara, veštica, književnih ili mitološkoh likova koji su stekli univerzalnu prepoznatljivost, kao što su Ikar, Hamlet ili Don Kihot, i koji se pojavljuju kao nosioci poruke koju autor pre svega upućuje samom sebi.“, napisano je u pozivu za izložbu. Izložba u „Ozonu“ otvara se večeras u 19 sati i trajaće u narednih pet dana.
Đorđe Bobić crta u svoje blokčiće poslednjih 40 godina. Za to vreme ispunio je na hiljade blokova i nacrtao na hiljade crteža.
- Dok sam studirao radio sam kao karikaturista „Ježa“. Posle sam prestao da radim u „Ježu“, ali je ostala navika da stalno nosim blokče u džepu. Crtam, krajnje intimno, svoje reakcije na pojedine događaje oko mene i u meni. Važna mi je emocija dok crtam. Kad završim, crtež me više ne zanima - kaže za „Blic“ Đorđe Bobić.
Gradski arhitekta „priznaje“ da će posetioci izložbe imati problema sa razumevanjem crteža.
- Moji crteži su za posetioce krajnje nerazumljivi. Oni su potpuno intimni i predstavljaju, na neki način, moj intimni dnevnik. Kad su me pitali odakle mi ideje, rekao sam da ne znam. Uzmem i crtam - kaže Bobić.
Na ideju Verana Matića, ditektora i glavnog i odgovornog urednika B92, štampana je i knjiga crteža Đorđa Bobića koja će se prodavati tokom izložbe. Sav prihod ići će u izgradnju sigurne kuće.

Novi sajt
Gradski arhitekta prestao je, pre više od šest meseci, da piše blog na B92.
- Učinilo mi se krajnje besmislenim da dalje pišem. Sve se pretvaralo u političke polemike - kaže Bobić, koji od pre mesec dana ima svoj lični sajt www.djord***obic.com.
- Sajt je interaktivan i tu meže svako da se uključi. Pišem, naravno, o Beogradu, a moja kćerka, koja je i napravila sajt, postavila je i crteže sa izložbe, tako da se i oni mogu videti na sajtu - kaže Bobić.

http://www.blic.co.yu/beograd.php?id=38023

Lepo je sto ima sajt, ali ne vidim neku razliku između pisanja na blogu b92jke ili na njegovom blogu? Na oba bloga je imao mogućnosti administracije postova, a i na b92jci je publika dosta veća.

Mislim da je to sasvim OK, većina ljudi na javnim funkcijama bi trebalo da ima takve blogove.

e, sada nazad znamo i cime se bavio svo ovo vreme:
http://djord***obic.com/wp-content/gallery/radni-naslov-001/0006.jpg
osecam toplinu i olaksanje.
Djordje,hvala.

crtez-v.jpg

e dragane, a ovo u sredini si ti,right?
a mi ostali smo sretni sto smo blizu okolo... :D

Nisam. ... kravatu nosim samo na svadbama i sahranama, a ne na sastancima.

A i ovi okolo mi ne liče na .. naše forumaše. ..... pre će biti sastanak gradskog veća... ili sl.

Dobro crta Djole i vidim da je sebi pronasao alternativnu karijeru u slucaju da ne bude vise gradski arhitekta :)

Kad uporedimo obim ove aktivnostima u odnosu na aktivnosti gradskog arhitekte,rekao bih da mu ovo i jeste PRIMARNA delatnost.Jbg,bice bolje... :cool:

Naš Đole je ustvari jedan pozitivan lik, komunikativan i lepo vaspitan što je važno
u kontaktu sa ljudima, a uz to i blag u obraćanju - pa je zbog toga i gurnut na prvu liniju
kao P.A. gradskih vlasti da daje info. i ponekad objašnjava i 'neobjašnjivo'.

Mnogi greše, jer mu dodeljuju mnogo veću moć i uticaj u odlučivanju u Gradu, koju
on nema ni po opisu radnog mesta. On daje izjave po medijima, ali se ustvari odlučuje
u Grad.Sekretarijatu ( Komadina) i Direkciji (Ranković) o svim bitnim projektima.

Da bi Gradski Arhitekta imao stvarni uticaj na izgradnju u gradu, trebalo bi da se prošire
njegove nadležnosti ( evo u novom Zakonu o gl.gradu) tako da je obavezno da i on da
zvaničnu,pisanu 'Saglasnost' za objekte veće od 800kvm. za koje je nadležan Sekretarijat.

Tek tada bi mogli da sa punim pravom 'prozivamo' G.Arhitektu, ako nam se nešto nesviđa.
Ovako on samo daje mišljenje, ali ne i obavezujuću 'Saglasnost', pa ako prođe - prođe.

Licno mislim da je Djordje Bobic super lik, ali kao arhitekta nije bas po mom ukusu.

Ma samo uporedite ovu dvojicu u zagradama u Draganovom postu sa Djoletom. Ae, Rankovic tu i tamo (ali je Sinisa Nikolic bio gotivniji), ali Komatina :rolleyes:

Studio ( atelje) mu je uspešan, a u 'umetnički dojam' ne ulazim.

Treba tu spomenuti i Grad.Menađzera ( B.S.), čija se reč više vrednuje od Đ.B.

Grad.Arhitekta treba da dobije 'više vlasti', pa onda i više odgovornosti. ... ovako .....

@dragan
...овако личи на неуспешан фудбалски тим, тренер криви играче, ови оптужују управу, а наш тим игра лоше из сезоне у сезону...

Бобић је фин човек, несумњам

... 'неуспешан фудбалски тим' ?! ... pitanje je šta si očekivao od f.tima.

Nerealna nadanja ili očekivanja ne znače da je tim neuspešan.

ја сам очекивао да ћемо прилив капитала, овај талас инвестиција у град дочекати доста спремнији... бар што се тиче закона, прописа, урбанистичких правила. Овако се сви жале на ненадлежност, недостатак у закону који ће бити отклоњен у већ у новом предлогу (а као да овај закон није доношен пре два месеца)... оспем се чим чујем да се неко жали да није надлежан, али да он жели да проблем реши и свесрдно се залаже...

Хоћу да кажем да је основни задатак г. архтитекте да сарађује са градским секретаријатима и дирекцијама, заправо они чине јединствену власт заједно са покрајином и републиком. То је исто биће, личи на вишеглаву аждају, али оно управља изгледом нашег града...

Nurko7000":8p8539tt je napisao(la):
Хоћу да кажем да је основни задатак г. архтитекте да сарађује са градским секретаријатима и
дирекцијама, заправо они чине јединствену власт заједно са покрајином и републиком.
Sarađuje On ... ako ga nešto pitaju, ali nema nikakvu vlast, tj. kad se gradi neki objekat od 800+ kvm.
od Grad.arh. nije potrebna nikakva hartija, papir, saglasnost ili dokumenat sa pečatom.

Zato bi trebalo dati toj funkciji u gradu bar neku vlast, nap. da službeno daje 'Saglasnost' na projekat.
Sada samo Sekretarijat daje razne saglasnosti na DUP-ova ili Projekte, a kada bi i G.A. davao
onda bi imao realnu vlast i odgovornost. .... pa bi mogao biti opravdano kritikovan.

Inače, pojam 'јединственa власт' ne znam šta znači - jedinstvo naših partija ? :)

Требало би јединство наших функција :)

.. функција ?! .. sa koliko nepoznatih? :)
Svako treba da radi svoj posao prema opisu radnog mesta. ... i količini vlasti.

Gradski Arhitekta bi trebalo da deluje, radi i predstavlja interese Javnosti - pogotovu stručne.
Za 'Idejne projekte' daju Saglasnost razne birokrate kojima arhitektura nije na prvom mestu.
Važno je da se ispoštuje DUP, spratnost i zauzetost, a izgled objekta nije toliko bitan.

Kada bi morala da se pribavi i 'Saglasnost' od G.A. kao obavezan dokumenat, koju bi on
davao sa pismenim obrazloženjem, to bi bio još jedan filter za objekte koji treba da se grade.
U tom smislu, G.A. bi mogao da formira i svoj 'Stručni Savet' za pomoć kod davanja 'Saglasnosti'.

Зашто посматраш те функције изоловано? Криви су тамо неки имагинарни бирократи који издају сагласности.
Сви су они део јединствене градске управе.
Г. архитекта није пао са неба да штити стручност већ је члан истог тима који управља градом

Додуше има и варијанта по којој лебди на облаку и бди забринут над стручношћу:
http://www.beobuild.net/discussion/viewtopic.php?pid=23895#p23895

Оно што желим рећи да је битан резултат, то се не примети брзо али на дуже време види се ко је радио како треба, ко је шта постигао. Управа треба да буде сложна, чак и ако је састављена из разних странака, миљеа, кругова. Сви они својим заједничким радом (сложним или не) стварају средину у којој живимо. Старнке не треба да су битне, поготово не унутар страначке фракције, Пешићу је опроштено чак и што је био комуниста, зар не?

Pa, ti grad.upravu vidiš mnogo idilično, kao neki idealan i složan tim.

Realnost je malo drugačija, stranke dele ključna mesta u gradu, a kad

hoćeš da gradiš objekat, kupiš plac od Direkcije, trsažeš dozvole od Sekretarijata

a kod grad.arh. možeš da odeš, ako baš hoćeš, na kafu i piće.... a ne po neki papir.

гледаћу да свратим свакако и да погледам изложбу, заиста јединствен уметничи израз...

Pokretanje sopstvenog sajta je jedan od pluseva Djoletovog mandata. Iako smo cesto kriticni prema njegovom radu, mora se recid a je on imao i svetlih tacaka. Novinari su izuzetno zadovoljni saradnjom sa Bobicem, a to su rekli i pojedini investitori. Tokom godina se trudio zaista da bude sto dostupniji gradjanima, ne samo putem bloga B92, vec i na javnim tribinama, izlozbama i prezentacijama, a evo sad i na sopstvenom blogu. No, ipak, iako ima izvesnu dozu harizme i deluje kao fin cikica, one je nazalost prosecan arhitekta.

posao gradskog arhitekte jeste da stvori neku opstu klimu, smer i nacin izgleda grada i trebalo bi da ga arhitekte na nivou opstina prate, neko moje razmisljanje

Vrh