Šta je novo?

Blok 32 - Stambena izgradnja

Odnosi se na ceo blok, a tu je planirana novogradnja i nove saobracajnice.
 
Kod poslovne zgrade iza Crkve već menjaju uništene ploče koje su izdržale godinu i po dana...
IMG_20220405_185852.jpg
 
Par puta sam se prošetao platoom ispred ovih zgrada i uopšte mi nisu jasni neki ivičnjaci, tj. stepenici.

Evo recimo ovaj
20220202-145015.jpg


Ili ovaj
20210205-165021.jpg

A naročito prema trotoaru ka glavnoj ulici.
A par dasaka na ovim klupama je već raššrafljeno i vrlo lako može da se uštine prst jer se slobodno pomeraju.
20210205-165350.jpg

Inače, uvek ima puno ljudi, naročito kod Crne ovce, mada ni Stamevski pored nije prazan, a ostalih par kafića su baš slabo posećeni.
 
Блок 32

За разлику од бројних других подземних гаража на НБг током обилних киша у јуну, овде вода није продрла:




Фасада ове две стамбене зграде је, вероватно, најзеленија на НБг, могуће је и у целом Граду; одлично изгледа и добро се одржава:





Има изузетака, у овом стану (в. слику) вероватно нико не живи и биљке су се посушиле; заливање је централно, кап по кап, али, треба га плаћати:

Блок је уређен, чист и добро одржаван; има кафића, ресторана, колача, сладоледа (Црна овца без премца), продавница за кућне љубимце, кладионица, коцкарница, лекарске ординације, црква, спортски и терени за игру иза ...
































Ипак, блок је једно од бројних острва на НБг, без континуитета - пре њега нема ништа, исто тако ни после њега. Нема обиља и избора какве пружају низови продавница у центру града, или у савременим тржним центрима. Ту је ТЦ "Меркатор", али, и он је преко пута широког булевара, и он издвојен, за себе.
НБг ће, рекло би се, изгубити и последњу прилику да стекне свој главни трг и свој центар - у Блоку 26, где почиње изградња огромних зграда које ће, судећи по плановима, прогутати простор између себе.
 
Poslednja izmena:
Данас-28.августа 2022.године објављен је „Јавни увид у нацрт Плана Детаљне Регулације за блок 32 - Нови Београд“. Реч је о делу овог блока где је сада зграде Алта банке, односно где треба да се гради нов пословни објекат ове банке, кула висине 100 метара. Планом је обухваћено и изградња – продужетак блоковске саобраћајнице и нових паркинг места, у делу иза Словачке амбасаде и спајање са постојећом улазно-излазном рампом ауто-пута, односно са Булеваром Арсенија Чарнојевића.
Све има на https://www.beograd.rs/cir/gradski-...uvid-u-nacrt-pdr-za-blok-32---novi-beograd_2/

Ортофото блока 32 и постојећа изграђеност
ортофото блока 32_2022.JPG
Блок 32_постојећа изграђеност.JPG


Неколико цртежа
блок 32_цртеж.JPG
Блок 32_цртеж_јавни простор.JPG
волуметријски приказ блока 32.JPG
поглед из булевара уметности.JPG


Удаљеност будуће куле од постојећих објеката
удаљеност од суседних објеката.JPG


Блоковска саобраћајница
блоковска саобраћајница.JPG


Будућа метро станица „Меркатор“
метро станица.JPG
метро станица_.JPG
метро станица_-.JPG

:sesir:
 
Cini mi se da ta kula od 100m moze da bude i 2/3 stambena, gde je poslovni deo prva trecina
 
Данас је објављено да се прекида овај „Јавни увид у нацрт Плана Детаљне Регулације за блок 32 - Нови Београд“ до даљег.

Такође се прекидају још два јавна увида, "Нацрт плана детаљне регулације за блок између улица: Крунске, Кнегиње Зорке, Његошеве и Смиљанићеве" и "Нацрт плана детаљне регулације дела привредне зоне у Овчи уз Панчевачки пут" https://www.beograd.rs/cir/gradski-...ekid-javnih-uvida-i-odlaganje-javnih-sednica/
 
Не, само се временски одлажу ова три јавна увида, а и јавне седнице за ова три увида. Вероватно ће бити одржана крајем године, новембар или децембар.
 
Да не бих копирао задња три поста, а која се односе на прекид раног јавног увода за блок 32, данас-16.10.2022. је објављен нов "Јавни увид у Нацрт ПДР за блок 32, општина Нови Београд", а везано за примедбе које је имао овај јавни увид. Све имате овде https://www.beograd.rs/cir/gradski-...-nacrt-pdr-za-blok-32-opstina-novi-beograd_2/

Ево и неких примедби и одговора
01_STANARI ZDJ 123_Page_1.jpg
01_STANARI ZDJ 123_Page_2.jpg
01_STANARI ZDJ 123_Page_3.jpg
01_STANARI ZDJ 123_Page_4.jpg
01_STANARI ZDJ 123_Page_5.jpg
02_STANARI ZDJ 125_Page_1.jpg
02_STANARI ZDJ 125_Page_2.jpg
02_STANARI ZDJ 125_Page_3.jpg

02_STANARI ZDJ 125_Page_1.jpg
02_STANARI ZDJ 125_Page_2.jpg
02_STANARI ZDJ 125_Page_3.jpg
12_BG METRO I VOZ.jpg
30_Dodatni uslovi BMV blok 32_Page_1.jpg
30_Dodatni uslovi BMV blok 32_Page_2.jpg
34_misljenje DIREKCIJA.jpg


Одговори на примедбе:
ODGOVORI na primedbe sa RJU_JUL 2022_Page_1.jpg
ODGOVORI na primedbe sa RJU_JUL 2022_Page_2.jpg
ODGOVORI na primedbe sa RJU_JUL 2022_Page_3.jpg
ODGOVORI na primedbe sa RJU_JUL 2022_Page_4.jpg
ODGOVORI na primedbe sa RJU_JUL 2022_Page_5.jpg
ODGOVORI na primedbe sa RJU_JUL 2022_Page_6.jpg
ODGOVORI na primedbe sa RJU_JUL 2022_Page_7.jpg
ODGOVORI na primedbe sa RJU_JUL 2022_Page_8.jpg
 
@Гага, да ли знаш да ли је ова саобрајница која у плановима треба да повезујеа аутопут и БЗЂ власништво станара зграда тзв Универзитеског насеља? Питам јер тамо стоји рампа са натписом где се помиње нека фондација, ваљда станара тих зграда. Можда грешим, али делује ми та је то узурпирана улица у којој је неко на недозвољен начин ограничио приступ јавности паркинг местима која иду уз ову улицу. Није у питању само улица већ о готово све тренутно празне парцеле претворене у паркинг места, а поред ове рампе постоји и једна за приступ из Омладинских Бригада.
 
Колико схватам из графичких прилога, укинули су раније предвиђену везу са петљом на аутопуту.
 
Nisu, tu je i dalje, samo je van obuhvata ovih izmena PDR-a, jer se, kao što možeš videti iz odgovora na primedbe koje je postavio Gaga, Fondacija koja rukovodi izgradnjom stanova za naučnike i umetnike, pobunila protiv izmena plana kojim je predviđeno očuvanje postojećih sportskih terena, pa je ceo taj prostor ostavljen za diskusiju kada za to dođe vreme (tj. kada naume da nastave izgradnju tih stanova što se, kako bar trenutno izgleda, neće desiti nikad).

blok 32.JPG
 
@Гага, да ли знаш да ли је ова саобрајница која у плановима треба да повезујеа аутопут и БЗЂ власништво станара зграда тзв Универзитеског насеља? Питам јер тамо стоји рампа са натписом где се помиње нека фондација, ваљда станара тих зграда. Можда грешим, али делује ми та је то узурпирана улица у којој је неко на недозвољен начин ограничио приступ јавности паркинг местима која иду уз ову улицу. Није у питању само улица већ о готово све тренутно празне парцеле претворене у паркинг места, а поред ове рампе постоји и једна за приступ из Омладинских Бригада.
@Парадокс поље, па та Фондација не може да буде власник саобраћајнице, па макар саобраћајница била и блоковска. За ту рампу не знам, нисам одавно пролазио туда, мислим на излазну рампу ка Омладинских бригада са ауто-пута. То су они (Фондација) сигурно, што каже @Астродуле, узурпирали. Уосталом на постојећа паркинг места унутар блока, се може доћи и код постојећег улаза у блок из Булевара Авноја.

Жао ми је што је дошло до измене плана саобраћајница у блоку, односно да будем јаснији, што је привремено улаз у блок 32 из правца излазне рампе са ауто-пута тј. Булевара Арсенија Чарнојевића, за сада изузета из измена Плана Детаљне Регулације. И @Хомер је то лепо објаснио.

Првобитним планом је био предвиђ улаз у блок са ауто-пута и ту се лепо види да овај улаз никако не би могао да "смета"!
блок 32_цртеж.JPG


По новом предложеном решењу улаз са ауто-пута у блок је привремено изузет, што ми је чудно, а уједно се планира још један улаз у блок из Омладинских бригада.
предложено ново решење.JPG


Градски секретаријат за саобраћај је дао своје мишљење за улаз у блок са ауто-пута где су рекли да је пожељно обезбедити такав прикључак
прикључне уличне мреже у блок.JPG


И Словачка Амбасада је упутила своје вербалне "примедбе" и предлог за улаз у блок са ауто-пута
вербална нота словачке амбасаде.JPG


Паркирање је проблем у овом блоку, као и у сваком блоку у Новом Београду, па је планирана и јавна гаража у блоку 32.
паркирање и блоковске саобраћајнице.JPG
 
Могуће да су управо станари лобирали да се не отвори улаз са аутопута јер би онда останак рампе која се налази код уласка у блок из БЗЂ био неодржив.
 
Zapp postavio, pa obrisao rendere za Alta kulu, ali Homer ih je, samo za drugove forumaše, zgrabio iz njihove publikacije.

Ovo je baš, baš ono Centralna Azija stil :(

A ima i j*bene brisoleje, tako da znam o čemu će se disutovati na 35 strana kada izgradnja bude pri kraju :D

ALTA 1.PNG


ALTA 2.PNG


ALTA 3.PNG
 
Вулгаран пројекат. Прикладнији је неком Макау, поред оног гротескног казина.

Није могло непримереније од овога обзиром да је центар Новог Београда,
 
Ne svidja se ni meni, ali smem da se opkladim da nije moguce napraviti render za koji se bar jedna osoba sa foruma ne bi javila sa slicnim komentarom :p
 
Inače, odustali su pre neku godinu od stanova za naučnike u ovom bloku i nikom ništa. I onako je ovo država za ortake a ne naučnike.
 
Vučko, jeste li sigurni za te stanove za mlade naučnike? Altina kula je na sasvim drugom kraju bloka, koji nikada nije bio obuhvaćen planovima za izgradnju tih stanova, i koliko se sećam, izmene PDR-a se odnose pre svega na taj plac na ćošku gde je nekada bila Jumbes (danas Alta) banka.

Pogledaj granice plana u PDR-u, odnose se samo na niz duž Bulevara umetnosti (Alta, PIO, EDB, Telekom i Slovačka ambasada):

granice plana.JPG


Stanovi za mlade naučnike treba da se grade u drugom delu bloka (na parcelama oivičenim auto-putem, novogradnjom uz Đinđićev bulevar, Crkvom i Ulicom omladinskih brigada, gde su već izgrađena tri objekta - crna zgrada i siva zgrada unutar bloka, i siva zgrada sa zelenim krovom kod izlaza/ulaza na auto-put).

Ovaj PDR se uopšte ne bavi tim delom bloka.
 
Vrh