Šta je novo?

Blok 19a livada

urosk

Intermediate
Učlanjen(a)
23.05.2008.
Pohvaljen
334
Gde bih mogao da vidim sta je planirano na lokaciji livade u bloku 19a ?

blok19a.jpg

@Урошек, пронашао сам један документ, односно часопис "Урбанизам Београда" број 49 из 1978.године, који иначе издаје Урбанистички Завод Београда. Практично је цео часопис о блоку 19а, и то од стране 5 до стране 57 и то је датељан урбанистички план овог блока. Пројекат блока 19а тј архитекте су добили Октобраску награду 1978.године.

Прегледај часопис, можда ћеш ту пронаћи одговор ! Ако не нађеш одговор, можда да се молбом путем е-поште обратиш Заводу за одговор. Зашто да не. Часопис је у ПДФ формату и на вези https://urbel.com/uploads/Urbanizam_Beograda/UB49.pdf

Страна 5
страна5.JPG

Страна 6
страна6.JPG

Страна 43
страна 43.JPG

Страна 57
страна57.JPG

Koga bi mogli da "pritisnemo" da se ta povrsina uredi u park, da li je to opstina NBG ili neka druga instanca ?

Zar nisu pre neku godinu hteli da grade tu nešto pa su se pobunili stanari?

Poslao mail Urbanisitckom zavodu. Dobio danas odgovor, nisam ni mislio da ce biti drugacije...

у вези са Вашим упитом упућеним Урбанистичком заводу Београда електронском поштом 08. априла 2021. године, а везаним за пренамену неизграђеног дела блока 19а у Новом Београду у јавне зелене површине - парк, информишемо Вас да је Планом генералне регулације грађевинског подручја седишта јединице локалне самоуправе – град Београд (целинe I-XIX) („Службени лист града Београда“ бр. 20/16, 97/16, 69/17 и 97/17) предметно подручје планирано за ПОВРШИНЕ ЗА СТАНОВАЊЕ - ЗОНУ ВИШЕПОРОДИЧНОГ СТАНОВАЊА У ПОСТОЈЕЋИМ ОРГАНИЗОВАНИМ НАСЕЉИМА – ОТВОРЕНИ БЛОК (С9), за коју је дефинисано СПРОВОЂЕЊЕ НЕПОСРЕДНОМ ПРИМЕНОМ ПРАВИЛА ГРАЂЕЊА.

Имајући у виду наведене чињенице, у циљу дефинисања јавне зелене површине – парка у предметном блоку, обавештавамо Вас да је могуће покренути процедуру израде плана детаљне регулације за блок 19а.

План може да финансира правно или физичко лице, а за процедуру доношења одлуке о изради плана детаљне регулације, стручну контролу и усвајање, надлежан је Секретаријат за урбанизам и грађевинске послове.

O ovome se pricalao pisalo negde na forumu kacio sam ovo sto je @gaga okacio
U nekoj temi tu su hteli zadnje da prodaju za privatnu školu
Inace stanari se brinu za livadu a sve im se po bloku raspada
20240326_162148.jpg

Ove ograde su zadnji put farbane država se jos zvala sfrj

Inace stanari se brinu za livadu a sve im se po bloku raspada
Ništa onda da prepuste livadu privatnoj školi a da se pozabave okruženjem oko postojećih zgrada i kada to srede da se vrate livadi koja to više neće biti i da onda vide kako će da reše problem vraćanja u izvorni oblik. :D

Ne nego da se bave i održavanjem postojećeg da se dogovore ulazi dok brane livadu
I da povedu računa da ne upropastavaju dalje zgradu raznim prepravkama

Ma jel moguce da su to uradili ...ko li se iscimao

Sta mislite o starogradnji u bloku 19a? 3+ sobni stanovi? Ovamo blize onim novim zgradama odnosno zeleznici? Ako sam omasio temu, uputite me ...

Poslednja izmena:
ja sam hteo tamo da kupim stan, ali zena nije htela jer joj blok delovo mnogo izolovan. Novije zgrade su hard pass jer terase su ogromne a beskorisne a traze sulude pare.

starogradnja mi je delovalo ok u smislu
funkcionalni stanovi, fina terasa.

Mana ovih kod autoputa je da je dosta bucno, a meni je smetao vonj od kanalizacije izmedju starih i novih zgrada, ne znam da li se to sredilo

sto se tice kvaliteta, to ne znam, jer kada sam ja gledao ni sam nisam znao kako to da proverim/pogledam ali ortak koji je ziveo u kulicama u bloku 22 i u onim manjim zgradama u bloku 23, mi je pricao da je ovde mnogo bolje i da jedino od te bas stare stare gradnje u centralnim blokovima, bolji je samo blok 24

terase su prevelike, u smislu 12+ kvadrata a dosta uske. I za njih m2 je 3500+

Dosta stanova imas sa kvadraturom 85-90 a da su dvosobni, jer terasa pojede dobar deo

Ovo naselje koje je dobilo oktobarsku nagradu 78 godine ipak ima jednu VELIKU manu a to su gomila minijaturnih dvorista/atrijuma/svetlarnika koji imaju tek par metara sirine i koji su gori od kaznenog zatvora jer zgrada ima preko 7 spratova pa je tu non stop jako mracno. Definitivno veliki minus za dvostrano orjentisane stanove a nije da im je nedostajalo mesta da projektuju lamele na drugaciji nacin nego su strpali kvadrate samo tako i nabili te duboke rupe kako bi svako uzivao u pogledu na komsijin stan preko puta.

Ova jedna zgrada se sastoji u stvari od 2 dvostrano orijentisane zgrade koje su udaljene 6 metara jedne od druge i fizicki spojene tako da imate osecaj da je to kao jedna jedina zgrada.
U sustini to je vec tada u to vreme bio pocetak kanjonizacije samo na nivou jedne lamele.

Nije bas najsvetliji primer urbanizma ako smem tako da se izrazim.

Capture d'écran 2025-03-28 135352.png

Poslednja izmena:
Ovo naselje koje je dobilo oktobarsku nagradu 78 godine ipak ima jednu VELIKU manu a to su gomila minijaturnih dvorista/atrijuma/svetlarnika koji imaju tek par metara sirine i koji su gori od kaznenog zatvora jer zgrada ima preko 7 spratova pa je tu non stop jako mracno. Definitivno veliki minus za dvostrano orjentisane stanove a nije da im je nedostajalo mesta da projektuju lamele na drugaciji nacin nego su strpali kvadrate samo tako i nabili te duboke rupe kako bi svako uzivao u pogledu na komsijin stan preko puta.

Ova jedna zgrada se sastoji u stvari od 2 dvostrano orijentisane zgrade koje su udaljene 6 metara jedne od druge i fizicki spojene tako da imate osecaj da je to kao jedna jedina zgrada.
U sustini to je vec tada u to vreme bio pocetak kanjonizacije samo na nivou jedne lamele.

Nije bas najsvetliji primer urbanizma ako smem tako da se izrazim.

Pogledajte prilog 233893
Kvalitetna gradnja, ali najveci promasaj na Novom Beogradu, idealno za snimanje horor i krimi filmova.

Poslednja izmena:
Vrh