Šta je novo?

Bezbednost u javnom prevozu

Obzirom na to šta se sve piše po tim društvenim mrežama, i provereno i neprovreno, pa čak i namerne lažne informacije, ne bih se mnogo upyštao u ovo.​

Za pet godina imao sam sreću da ovako nešto ne doživim vozeći gradski bus, ali je moj kolega imao još bizarnije iskustvo za kraći period vožnje u gradskom - u Mirijevu kod pijace su mu ("ugrožena" manjina) gurnuli dete dok se zaustavljao na stanicu na bus zarad snimka koji bi nekad objavili. Uspeo da ga promaši pobegavši na levo. Mislim da se ovo može slobodno poistovetiti sa crnom medaljom mašinovođa na železnici (gaženjem).

Odavno je postao jeziv posao. Toliko da sam video i pričao sa Šrilančanom kako pije i kupuje lekove za spuštanje pritiska nakon par meseci provedenih na 74 (tada bila prva grupa stranaca iz Arive, a pri tom čovek kao dete izgleda tj. da je pobegao iz škole i došao da radi).

Kako prijaviti situacije u kojima su vozači iz Šri Lanke a da ne ispadne da si rasista? U prethodnih pet dana sam imao tri sutuacije, od kojih je jedna bila ne baš prijatna jer je vozač priklještio vratima ruku ženi koja je ulazila sa kolicima. Nažalost ni u jednom slučaju nisam stigao da zapišem GB, a ne mogu ni tačno vreme da kažem, osim da su sva tri slučaja bila na liniji 94.​

C&LC Group vozi liniju 94, a oni imaju strance iz više zemalja (Indija, Nepal i Šri Lanka). Prosto - strani državljanin. A kako je nepoznat ID broj vozila, još je teže ući u trag.

Inače, ako niste znali - inspektori za krvne i seksualne delikte na teritoriji Beograda (kancelarija im je u 29. novembra) su nadležni za slučajeve povreda i ozleda u javnom prevozu. Ranije su rešavali inspektori na teritoriji opština gde je nastao dati problem.
Na osnovu prijave oštećenog lica ulaze u istragu i pokušavaju preko SJP da utvrde prevoznika, potom preko njega identitet vozača (ko je vozio tog dana u datom periodu) i ako uspeju snimke sa kamera da izuzmu. Potom kada utvrde zovu vozača da napiše izjavu, potom po potrebi na identifikaciju od strane povređenog. Ugl. spor i neefikasan proces.

To je delimičan odgovor na moje pitanje i ne rešava pitanje izbegavanja rasizma. Ja kad god sam u prilici prijavim situaciju, nebitno da li je belac ili tamnoput, kada uspem da pribavim sve podatke. Problem je što su u poslednje vreme to mahom tamnoputi, a ne želim da ispadne da sam rasista.

Naravno, bilo je i situacija gde sam pohvalio vozača, kako bih doprineo da bude novčano nagraðen, ali i javno pohvaljen, kao recimo pre par godina kada je vozač trolejbusa izašao i lično pomogao osobi u kolicima da uðe u vozilo nakon što je konstatovao da platforma ne može nikako da se pokrene.​

U principu treba da navedeš garažni broj, liniju, vreme i lokaciju to jest smer kretanja. Onda je na njima da utvrde vozača. Tako ne ispadaš rasista, a oni vide da je vozač bio stranac ili ne.

С тим што СЈП то не занима. Они аутоматски упућују у Љермонотвљеву.

U principu treba da navedeš garažni broj, liniju, vreme i lokaciju to jest smer kretanja. Onda je na njima da utvrde vozača. Tako ne ispadaš rasista, a oni vide da je vozač bio stranac ili ne.​
To mi je jasno i tako i radim, ali kada je problem u komunikaciji zbog nerazumevanja jezika, kako to onda predstaviti?​

Šta reći…
IMG_1573.png

To mi je jasno i tako i radim, ali kada je problem u komunikaciji zbog nerazumevanja jezika, kako to onda predstaviti?​
U tom slučaju navedeš da nisi mogao da se sporazumeš s vozačem jer ne govori srpski. Nisi pomenuo koje je nacionalnosti ili rase vozač, a shvatiće iz konteksta da je reč o strancu.

Vrh