Ljudi ponovicu jos jednom i necu vise da ponavljam za sve ljubitelje egzoticnih biljaka
posto sam pojedincima vec pisao o ovome...
U Beogradu MOGU DA RASTU PALME ! Ali morate da udjete u pricu oko vrsti koje mogu da prezime sa zastitom ili ne.
Posto postoji ogroman broj vrsta palmi i njihovih porodica i familija, postavicu par komada koje mogu da prezive izuzetno niske temperature u Beogradu.
1. Rapidophylum hystrix NISKA SORTA RASTA -25C
2. Sabal Birmingham NISKA do srednja SORTA RASTA -22C
Pogledajte prilog 6
3. Sabal Minor NISKA SORTA RASTA -20C (imam kod sebe u basti)
4. Sabal palmetto SREDNJA SORTA RASTA -15c (imam kod sebe u basti)
5. Jubea chilensis VISOKA SORTA RASTA -16c
Apsolutno izdvajam sa liste: Trachycarpus fortunei (visoka zumara) potice sa podnozja Himalaja, obozava vlagu, hladnije vreme i otporan je do oko -17c
Beograd - Dedinje
Beograd - Dedinje
Beograd - Zvezdara (severna padina) ulica Milosa Savkovica !
LINK KA LOKACIJI:
https://www.google.com/maps/@44.7991654 ... 312!8i6656
Takodje 2 primerka su stajala godinama ispred male crkve Svetog Save na Vracaru, ali je bila prejaka zima 2012. godine i niko ih nije zastitio.
Trachycarpus fortunei mozete videti gotovo po svim kaficima po gradu u velikim saksijama: Terazije, Trg Republike, Obilicev venac, Beton hala itd...i mogu da se kladim da oni nemaju pojma koju palme imaju ispred radnji.
Veliki problem je naravno u edukaciji koja ne postoji i neznanju. Ljudi ne znaju nista o ovome, ali se i ne trude previse da saznaju iako imamo magicni GOOGLE.
Beograd kaska kao i u svemu u pogledu izbora biljaka (uglavnom azijskih) koje bi mogle odlicno da se uklope u urbani prostor. Ja to provucem kroz one moje montaze, ali Zelenilo Beograd to nikada ne bi uzimalo u obzir naravno.
Sto se tice ideje da palme malo oplemene priobalje Save, naravno da se slazem apsolutno, ali to bi moralo Zelenilo Beograd da radi i da Trachycarpuse (posto su najjeftinij) svake zime prebacuje u namenski zimski magacin i da iste vraca sada kad krene mart mesec...
Ovakve primere odavno imamo po Parizu, gde su visoki Trahikarpusi pored Sene...
Vazna napomena: cim se tmp spusti na -15c, potrebna je zastita naravno agrofolijom ili sa grejacima.
I jako je vazno GDE SE SADE polozaj u kontinentalnoj klimi je od najveceg znacaja, preporuka je da se sade
ispred juznih zidova kuca ili zgrada i nikako na otvorenoj vetrometini. Dakle mikroklima je jako bitna kod nas. Imajuci u obzir toplotno ostrvo koje se stvara u Beogradu zbog zagadjenja i grejanja, gotovo svaki starobeogradski blok u centru bi mogao da postane mala egzoticna zelena oaza sa svim prethodno navedenim vrstama palmi, ali isto tako i bambusa (na stotine vrsta), magnolija, albicija, ruzmarina, lavandi, paulovnija, rododendrona, banana itd...
Nadam se da sam pojedincima (nevernim tomama) pojasnio fenomen za "u Beogradu ne mogu da rastu palme" - naravno da mogu i treba se sa tim igrati i eksperimentisati, jer palme nisu invazivna vrsta poput mnogih liscara...
Eto male edukacije za ovo nedeljno popodne
:kafa:
PS. Ovaj post moze da se kopira i u temu o zelenilu, kao kratka instrukcija.