Šta je novo?

Beogradska tvrđava i park Kalemegdan

Вашар таштине - таштина празнине - или не?
PXL_20250617_164936431.jpg

Kapiram da je tu fora da svi zarade. Uprava Kalemgdana koja izdaje mesta, ljudi koji prodaju, srecni turisti kojima uvale ofarbani opnaak od gline za uspomenu...ali ovaj vasar bas izgleda lose i to na samom ulazu na Kalemegdan, koji bi trebalo da je sirok i gde ima mesta da se seta na miru, ili prodje neko...

Не улазећи у правну позадину, стварно је греота да се убедљиво најбоља музика у граду тако ниподаштава.

Pretvoricemo nas najlepsi park u auto pijacu i autobusku stanicu. Za ove automobile treba pokrenuti neku akciju masovnog prijavljivanja i kaznjavanja sve zajedno sa uzeglim rampadzijom koji samo pakuje suske u dzep kao da je njegovo
Da se dopunim jer počinje next level kretenizma dozvoljavanja automobila na Kalemegdanu. Šabančina parkirala svoje njemačko premijum auto na stazu u nastavku paviljona Cvijete Zuzorić pored zida koji deli taj deo od terena kk cz. Nastavak se zna, sledeći balvan vidi ovog nekažnjenog pa će i on tako
IMG_20250621_200050.jpg

Пре неки дан је било 20ак возила ту баш.

Narod voli kad nestanu sve zabrane, pa tako i za parkiranje na Tvrdjavi.

Kome prijavljivati ove retarde? I jel ima svrhe uopšte?
Nema. Ja sam prijavila komunalnoj jednom parkiranje u sred parka.
Stigao mi mejl, jedno dan i po kasnije, da su "izašli na lice mesta" (ne piše kada, a i sigurn asam da nisu) i "nisu naišli na parkirana vozila".

Da ih uhvatiš na licu mesta verovatno nećeš nikad. Sede u kancelarijama i primaju platu. Eventualno pošalju neki ovako generički mejl.

Ja prijavljujem jednog balvana bahatog iz auto salona koji se parkira na trotoar vec vise od 6 meseci gotovo svaki dan. Komunalci izlaze i pisu kazne, salju mi potvrde na twitter, cak sam ih i vise puta licno sreo i popricao sa njima gde su mi i pokazali da su ga zaista slikali.

Ovde dolazimo do drugog problema. Kako je moguce da neko moze da dobije ogroman broj kazni za isti prekrsaj i da ga to ne interesuje vec da nastavlja sa istim ponasanjem. To znaci, ili da kazna nije adekvatna pa mu nije skupo da plati svaki dan 5.000 za parking, ili ih na neki nacin izbegava zastarevanjem. Ovde je vrlo jasan sistemski problem jer kaznena politika ne moze da resi ovu situaciju. Mora da se uvede proporcionalno veca kazna za svaki sledeci "isti" prekrsaj i generalno poostravanje kaznene politike, odnosno da se dozvoli veca diskrecija sudiji pri kaznjavanju bahatih ponovnih prestupnika, tipa oduzimanje dozvole, automobila itd...

Па имамо управо министарку која се јавно хвали тиме.

А, наравно, имамо и ђавола лично, који се у кампањи за градоначелника 2008. хвалио да не плаћа ни Инфостан, на паркинг казне, када га је водитељка питала зашто се бахато паркирао за интервју на улици. Тада је побрао многу симпатију у јавности.

realno ako ne kaznjavaju po knezu i kalisu, sto bi ocekivali tek u drugim delovima grada

ne mozes da se ne iznerviras, a opet trosis zivce zbog debila

Znas ti koji je posao uraditi hidrantsku mrežu prskalice i tako to automatizacija
Može to u Beogradu na vodi... ali na nedavno rekonstruisanom šetalištu kroz blokove 45, 44, 70 - sistem već ne radi, ceo grad je kao spaljen, koliko im tek nije stalo do Beogradske tvrđave - da nisu padine u pitanju verovatno bi probali da i tu uđu kolima i parkiraju.

Toliko lepo je izgledala tvrđava pre ovih vrućina, ali jedino što rade je košenje trave. Ne daj bože da održavaju taj travnjak zalivanjem ili šta god.

Pritom, stvarno mi je jasno da grad možda nema para da radi takve stvari svuda, ali tvrđava je centralno turističko mesto ove zemlje. Tu prosto moraju da čine da sve bude cakum pakum.

Ako ste nekad bili u Versaju, prva stvar koja upada u oči je broj ljudi angažovan na održavanju bašte. I naravno da izgleda fantastično. Ne daj bože da mi radimo nešto slično sa svojim istorijskim lokalitetima.

Toliko lepo je izgledala tvrđava pre ovih vrućina, ali jedino što rade je košenje trave. Ne daj bože da održavaju taj travnjak zalivanjem ili šta god.

Pritom, stvarno mi je jasno da grad možda nema para da radi takve stvari svuda, ali tvrđava je centralno turističko mesto ove zemlje. Tu prosto moraju da čine da sve bude cakum pakum.

Ako ste nekad bili u Versaju, prva stvar koja upada u oči je broj ljudi angažovan na održavanju bašte. I naravno da izgleda fantastično. Ne daj bože da mi radimo nešto slično sa svojim istorijskim lokalitetima.
Dobro, ruku na srce ulaznica za Versaj kosta 24-32 eura ali poenta stoji da bi trebalo da povedu vecu brigu za Kallehmeghdunn

Нама би Калемегдан требао да буде битнији и од Експа и од Београда на води када је одржавање у питању.
Што се тиче наплате уласка, то бих увео само за горњи град у периоду од 22 до 5 часова, зарад превенције хулиганства.

Ehhhhh niko ne bi platio jer ovde dominiraju turci i turisti iz regiona koji trose 5 eura na dan.
Moglo bi 500 dinara recimo da bude ulaz ali onda treba napraviti ogradu oko celog kalisa a to kosta
Цена из комшилука:
Цена зависи од догађаја којем желите да присуствујете па је и понуда ценовно шаренолика...

Податак о посети Калемегдану који ми је доступан о посети:

2М по симболичних 1Евра, па ако додамо тематске улазнице по 5, 10, 15 Евра са водичем и приступом војном музеју, уметничким изложбама или тематским данима, ЗОО врту (тренутно је ту), обиласку римског бунара...

По мом скромном мишљењу, ЈКП Калемегданске тврђава би била у рангу ЈКП Паркинг сервиса

Плус закуп простора (прописати ко, шта, како, кад и где) за уличне продавце, кафиће и ресторане...

Лично сам за рестаурацију тврђаве.

Лично сам за исељење свих спортских садржаја са Калемегдана (кошарке, тениси падели...).

Калемегдан мора бити културно-историјско добро и из горе наведеног очигледно може самостално да се издржава, одржава, унапређује и приходује...

Vrh