Šta je novo?

Beograd iz svemira

tragac

Expert
Učlanjen(a)
05.04.2011.
Poruke
6.901
Pohvaljen
5.417
Lokacija
RAKOVICA
Sinoc sam nesto gledao o snimcima Zemlje iz svemira i naleteh na ovo:

belgrade__serbia_seen_from_the_iss.jpg


Fotografiju je nacinio italijanski astronaut Paolo Nespoli 10.03.2011. sa Medjunarodne svemirske stanice a deo je ESA-inog projekta "magISStra" u okviru 26-e ekspedicije na ISS

Puna rezolucija: http://www.nightearth.com/images/high_resolution_maps/belgrade__serbia_seen_from_the_iss.jpg

Inace, zanimljivo je da na ovom sajtu iz naseg regiona ovakve fotografije imaju samo Split, Budimpesta, Atina i Istanbul.
 
jasno se vidi kako se novi beograd završava. takođe se vidi rupa na plasu IMT-a. treći beograd slabo svetli.
 
Pa kad nam uvaljuju ''krš osvetljenje'' ili ''krš majstore''. :)

Pre 2 godine u mojoj ulici je svih 15 svetiljki riknulo. Kad je to na 2s zasvetlelo, ja reko' nuklearni rat - izabagova' se totalno. Valjda je nešto sa mrežom bilo, nisam se raspitivao posle. Takođe, ima dobar broj ulica gde ulična rasveta ne postoji ili gde svetiljke godinama ne rade. I posle nek' se neko pita zašto je potrebna opština Dunavski venac.
 
Šteta što nije rezolucija veća, inače razvijenost neke zemlje se određuje jačinom osvetljenja na noćnim satelitskim snimcima na zemlji.
Evo malo sređenija slika:



Uploaded with ImageShack.us
 
Evo naopake slike na temu:

Svemir iz Beograda. Naime okolnosti su takve da se amaterski na klik može uslikati čak i poneki Jupiterov mesec:



Pored Jupitera dole desno zajedno sijaju Io i Europa, jer su u tom trenutku bili maltene "spojeni", gore levo je najveći mesec Ganimed, a još toliko udaljen je Calysto, ali sa najslabijim sjajem.
 
^ Koga interesuje nešto više o tome - klik.

Isečak iz linkovanog teksta...

Kraj februara i početak marta interesantan je period za sve ljubitelje astronomskih dešavanja jer na nebu možemo videti čak pet planeta Sunčevog sistema. Kako astronomi kažu za “Blic”, ova pojava je česta, ali uvek iznova interesantna za posmatrače.
 
Vrh