Šta je novo?

Beograd i Srbija - Kako prevazici razlike

Igor

Administrator
Urednik
Učlanjen(a)
10.01.2007.
Pohvaljen
41.938
Svremena na vreme a najcesce na sajtu b92 pojave se clanci gde se najavljuje ili prati izgradnja u Beogradu a najaktuelnije je bilo nedavno setanje zvanicnika po uspavanim gradilistima grada ukoliko izuzmemo most preko ade. Ono sto mene najvise zabrinjava jesu komentari posetilaca koji u velikoj meri slobodno mogu reci i sa mrznjom daju kvalifikacije nasem gradu i odnosu sa ostatkom Srbije. Da li smo mi toliko losi ili imamo tu losu situaciju da smo administrativni centar pa da se svaki potez smatra Beogradskim ili nesto drugo.

Kako vidite odnose Beograda i Srbije?

//sa ovim topikom ce biti nemoguce izbeci udaljavanje od sfere arhitekture/urbanizma i priblizavanje politici//

Nije neophodno ziveti van Beograda da bi imao averziju prema "Beogradjanima" i "Beogradu". Zivim u opstini Zemun i osecam se (kao neko ko je rodjen u Beogradu, ziveo kao dete u Dusanovcu i kao neko ko danas puni ZAJEDNICKI budzet grada taksama, porezima itd) totalno i uvredljivo ignorisan od strane gradske vlasti, za koje ne postoji grad dalje od "Pinokija". U Batajnici, naselju od oko 40 000 stanovnika, nije ulozen niti jedan dinar gradskih para osim popravka magistralnog puta jednom u 10 godina, ili autoputa svakih 7,8. Bogdanovic je jednom dosao da "otvori" renovirano igraliste u novom naselju za koji pare nije dao on nego Coca Cola...A ovamo prodjem pored skupstine grada ili Srbije i vidim nove Superbe, a8 ili a6ce za koje znam da sam i ja, negde neki, dinar. Upalish TV i cujesh gradonacelnika kako se razmece ciframa a odmah ti je, iz iskustva jasno da gotovo uvek: a) laze o visini investicija b) da ce deo tih para ukrasti c) da ce te investicije zaobici, jer ne zivish u stanu sa pogledom na Geneks
Da se ne ponavljam i ne duzim, disparitet izmedju fokusa gradskih vlasti na centralne gradske opstine i one "periferne", je dovoljan da se stvori animozitet medju gradjanima ovog grada, chiji razvoj pocinje da podseca na zacetke sistema drustvenih kasti.

Ako pogledamo ovaj problem, na nivou Srbije, problem postaje josh kompleksniji. Prosle godine isao sam na planinarenje po Homoljskim planinama, obilazio Manasiju, Ravanicu i pri tome stao da vidim Senjske rudnike. Senj, ovakav kakav je sad, moze da posluzi za enciklopedijsku ilustraciju pojmova chemer i jad. Kada obidjesh, ne samo istochnu Srbiju nego i boljestojece gradove poput Cacka i Jagodine, shvatish koliko je razvoj nashe drzave centralizovan i kolika je razlika izmedju zivotnih standarda u odnosu na Beograd. Neki bi rekli da su u Cacku, npr, plate manje ali i cene, podsetio bih da je uvoz i prodaja 90% namirnica, hemije, potrosne robe u nashoj drzavi monopolizovan, tako da je formiranje cena retko kada prilagodjeno na nivou opstina. Takodje struja, voda, benzin kostaju svuda isto. Ako mislimo da je mnogo ljudi nezaposleno trenutno u Beogradu, to josh nije nista prema situaciji u provinciji. Kada neko zavrshi fakultet ima opcije - da ode u Beograd, da ode u inostranstvo ili da ostane kuci i da radi za crkavicu ili da ne radi uopste.

A ni doci u Beograd vishe nije lako, sa ovom ekonomskom krizom i milionskom konkurencijom za postojeca radna mesta, sto "Beogradjana", sto Crnogoraca :) sto ostalih ljudi iz unutrasnjosti. I onda, ako nemash vezu, ostanesh kuci i kako da ne mrzish Beograd posle ovakvih novinskih naslova - http://www.blic.rs/Vesti/Beograd/201696/Prestonica-postala-veliko-gradiliste . A zahvaljujuci nashim nacionalnim medijima koji gotovo po pravilu i naredjenju nemaju emisije koje se bave lokalnim problemima, kako ne steci pogreshan i povrshan utisak da se sve pare ove drzave slivaju u dzepove "tih prokletih Beogradjana, koji zive na tudjoj muci i grbachi", da se svi vozimo klimatizovanim autobusima, metroima, da imamo svi lepe stanove u Belvilu, da vozimo lepa kola i imamo dobre poslove...

U sustini mrznja prema Beogradu je odraz nashe, nezainteresovane, nesposobne i korumpirane vlasti koju smo sami birali. Neki iz naivnih ideoloskih opredeljenja (naivnih jer 99% stranackih politicara ne zna program i statut sopstvene stranke), neki iz inata, neki jer su bili uplaseni alternativom i kojekakvim pricama (da se ne probudite u 90tim), neki iz inercije...

mradulovic mislim da si mozda pomalo skrenuo sa teme mada stoji sve sto si rekao ali ja sam stvarno mislio na odnos Beograda i ostatka Srbije a ne opstina u Beogradu koje su talac politickih igara.

Inace malo sam citao i o modernizavciji gradskog saobracaja na forumu i poredjenje Osijeka koje je neko dao kao sasvim opravdano i pomislim samo na jednu stvar a to je da dobar deo gradjana ne postuje grad u kome zivi a spreman je sve da kritikuje i pljuje. Da li su to stari Beogradjani ili ovi sto se stide ocigledno sto su u njemu pa im nije ni stalo da izgleda kako treba i bude uredjen.

Mislim da invseticije treba merodavno rasporediti, tako bi se smanjio jaz prema Beogradu.

Pa ne odredjuje Beograd gde ce privatni kapital zavrsiti

Te razlike izmedju Beograda i Srbije nikada nece u potpunosti nestati. Uostalom u svim zemljama postoji rivalitet prestonice (velikog grada) i provincije. Kod nas je samo dodatno izrazen jer smo siromasni, a kad si siromasan ono malo tvoje ne zelis da delis, a kad vidis da drugi ima zelis i ti.
Sa druge strane komentari kako Beograd uzima sve pare iz Srbije u dobroj meri su neosnovani. Gde drugo nego u Beogradu se nalazi ubedljivo najveca koncentracija strucnih i kvalifikovanih ljudi koji su su stanju da kvalitetno iznesu posao.
Kad ljudi iz unutrasnjosti shvate da nisu bas sve njihove pare otisle u Beograd i da nisu beogradjani neki krvopije i trutovi koji sede na grbacama ostatka Srbije taj jaz ce se polako premostiti.
U krajnjoj liniji svako je krojac svoje srece: kad je jedna Indjija mogla da privuce tolike investicije sto nije mogla i Surdulica??? Nije im Beograd kriv.

Opravdavati lose, da ne kazem katastrofalno, stanje u Surdulici i slichnim opstinama na jugu Srbije, ekonomskim prosperitetom Indjije je krajnje suludo. Da si ti, bilo domaci ili strani, investitor da li bi ti pre ulozio u Surdulicu, opstinu na jugu Srbije, bez razvijene infrastrukture i relativno udaljene od vecih gradova ili u Indjiju, koja se nalazi na pola puta izmedju grada od 2 miliona stanovnika i grada od preko 350 hiljada i trzista koje oni pruzaju, mesta koje se nalazi izmedju autoputa za novi sad i onog koji ide ka zagrebu, ne toliko daleko od Dunava, internacionalnog aerodroma u Surchinu?? ovo pitanje se moze postaviti za ovaj trenutak u vremenu ali i za, barem, poslednjih 30 godina.

Uloga vlasti u Beogradu je da svim sredstvima - poreskim olaksicama, balansiranim razvojem infrastrukture itd uradi sve da dodje do ravnomernog, paralelnog, razvoja svih regija ove zemlje. Ova vlast to ne radi, sto zbog definitivne nesposobnosti stranackih kadrova sto zbog korumpiranosti. Sediste te vlasti je u Beogradu, koji je i mesto prebivalista 99% tajkuna, kontraverznih biznismena itd... i zbog neizbeznog haloefekta mrznja prema tim pojedincima se prosirila na ceo grad, pa i na one koji su takodje zrtve istog sistema.

Takodje, u Evropi a i svetu postoje primeri drzava gde je prestonica samo titula na papiru i ne postoji toliki disparitet izmedju gradova. Pogledajte samo Svajcarsku,Nemacku, zemlje za koje se ne moze reci da imaju mesto koje proizvodi preko 25% BNP kao sto je to sigurno slucaj sa Beogradom

Pa jeste. Lako je gledati u drzave koje imaju para na gomilu, pa uperiti prstom i reci " ocu i ja ovako ". Ajde nek neko izvede to sa na minimum ogranicenim budzetom, pa jos i tajkunima. Kako je u Rumuniji, Bugarskoj, Ceskoj, Slovackoj...? Ako se i nesto radi, radi se od kredita i stranog kapitala. Pa onda ko Grcka ajmo u bankrot. U sustini sta jedna Surdulica ima da ponudi da bi se novac sa jednog prioritetnog projekta ( koj isto stoji ), kao sto je obilaznica oko Beograda preusmerio u zidanje aerodroma u istoj? Ipak su lokalne vlasti odgovorne sto ne mogu da animiraju nikog, da se na neki nacin privuce paznja potencijalnim investitorima! Ne mogu ni sebe da animiraju.
Uostalom da postavimo mi stvari malko drugacije. Koliko gradjana Surdulice uredno placa porez? Koliko gradjana Beograda placa uredno porez? Valjda se taj zajednicki buzet puni od poreza? Ajde idi pitaj nekog seljaka na pijaci da li zna uopste sta znaci porez. A tek pokusaj da ga ubedis da plati porez na svako jaje koje je prodao. Prvo nek se napravi analiza, pa nek se izadje sa necim konkretnim. Ja sam cvrsto ubedjen da je Beograd jos od doba Jugoslavije mnogo vise davao nego sto je dobijao. A to sto mi zidamo most na Adi sa pilonom od 200m i to od nasih para. Pa preko njega ce na sat preci vise ljudi nego sto citava opstina Surdulica ima. Kad tamo zapate 2 miliona ljudi i naprave svoju Adu i iskopaju reku Savu i Dunav, pa se jos 30 godina guze preko cetri tesna mosta, onda cu im lako potpisati peticiju i poslati neku pomoc da se sazida i kod njih most na toj Adi. Pa i nek bude pilon od 205m. Za sad moraju da se zadovolje i cuprijom od 20m.
Svi upiru prstom u Beograd jer su u sustini nesposobni da izadju na kraj sa svojim lopurdama. Beograd ima mnogo vise siromasnih gradjana, koji nemaju apsolutno nista ( ni kravu da im daje mleko ) nego sto mnoge opstine imaju stanovnika. Samo sto Beograd ima i mnogo prebogatih ljudi. Ali boze moj nije Beograd dzabe toliki, koliki je.

E sad, ajde ozbiljno.
Znam da je ovaj post prepun cinizma. Ja stvarno nemam nista ni prema kome. Narocito ne prema nekom iz Surdulice. Taj narod isto mnogo pati zbog ljudi koji peglaju fotelje po Beogradu. Ali sam Beograd i beogradjani tu nisu nista krivi.
Nasa vlast voli da se zaduzuje i da puni svoje dzepove parama koje u sustini svi mi na kraju kroz porez vracamo. Ali istinski nemaju blagu pretstavu o tome kako se spasiti iz stanja u kome se narod nalazi. Ali opet. To je trenutni svetski politicki trend i otrgnuti se tome treba mnogo znanja i energije. Nasa vlast to nema ni u najavi. Za to treba mnogo pametnih ljudi koji dobro poznaju materiju, a ja ne znam ni jednog u vlasti. Ne samo kod nas vec i u drugim drzavama Evrope...

kao i ostatak srbije i beograđani ispaštaju zbog nekih poteza vlasti
niti su građani van beograda niti stanovnici beograda krivi zbog toga..

mislim da je veći problem u institucijama čiji su i niži slojevi smešteni u beogradu pa su za mnoge male stvari (papiri itd.) svi dužni da odu do beograda ili da se to na bilo koji drugi način obavi preko beograda (opet, ne mislim na veće poslove što je već normalan slučaj)
sve to naravno traži izdvajanje novca zbog čega se verovatno većina i buni

što se tiče investicija i izgradnje.. tu već igru igraju i političari u ostalim mestima
ima onih koji manje kradu (trpaju u svoj džep, ali se i sami mlate da nešto podignu u svom gradu i privuku investitore) i onih koji samo kradu (trpaju pare u svoj džep i neprestano traže od beograda da im nešto napravi u gradu)

Vrh