Šta je novo?

Autokomanda

Pa urađeno je bez projekta, jer jelda niko im to ne bi uradio, bez dozvole i table itd... Ako se već hvatamo neke pravne norme, onda bi prvo trebalo da se ukloni sva postavljena signalizacija, jer je bespravna.

Po njihovom rezonu, ja sam imam puno pravo da na kružno kod opštine NBG sam iscrtam linije i postavim semafore bez ikakve dozvole od nadležnih, jer to je ono što su oni uradili na Autokomandi.

Kako je danas, jel pomoglo štelovanje semafora?
(za automobile, tramvaj mi je jasno da je nadrljao)

Gangula je pokazao šta misli o Sekretarijatu za saobraćaj kada je tražio novo rešenje za linije gradskog prevoza i kada je poništio predlog Sekretarijata jer je čuo da se spremaju protesti zbog skraćivanja linija).

Nema Sekretarijata, nema problema - to je njegov moto.
Sekretarijat za saobraćaj nije nadležan za javni prevoz, već sekretarijat za javni prevoz. Saobraćaj je kretanje vozila, a javni prevoz transport putnika

Kako je danas, jel pomoglo štelovanje semafora?
(za automobile, tramvaj mi je jasno da je nadrljao)
1740566227788.png

I jutros su cackali nesto ali bez semafora guzvi nema to je ocigledno.

U testovima.
A ima i u praksi, svako levo skretanje koje ima zaustavnu liniju je isto kao da ima znak stop na tabli. Prema tome imas prednost zbog pravila desne strane, ne zbog puta sa prvenstvom prolaza.

Ja ne ulazim u to da li je resenje ovakvo ili onakvo, ja samo kazem kako je pravno i saobracajno kt trenutno uredjen. Da zanemarimo te linije za kola, ali tramvaj trenutno nema prednost po onome sto je nacrtano i zvanicno.
Koja je signalizacija starija horizontalna ili vertikalna

Рампа за надвожњак из смета центра би почела на делу после Звечанске где нема више стубова и све је у истом нивоу. Стубови би били само преко кружног тока.
Визуелно, боље би било урадити подвожњак, али технички теже.

Upravo tako. U ovom fazonu.

Screenshot 2025-02-26 at 3.32.01 PM.png

Ваљда ће закључак експеримента бити да семафори треба да остану само за упозорење на наилазак трамваја.

Koja je signalizacija starija horizontalna ili vertikalna
To nema veze u ovom slucaju. Samo kad isti pravac regulise i oznaka na kolovozu i saobracajni znak gledaces znak ako se ne slazu. Ako nema vertikalne pratis horizontalnu, ali za svoj pravas, ne poredis sa tim da li neko drugi ima znak, a ti samo oznaku na kolovozu ili obrnuto.

Ваљда ће закључак експеримента бити да семафори треба да остану само за упозорење на наилазак трамваја.

Nažalost, rekao je danas na konefernciji da će nastaviti sa štelovanjem semafora.

Preubeđeni su da je to rešenje zbog Ušća, a realno kod Ušća nisu ništa uradili specijalno osim što napravili KT i semafori ne rade van špica. U špicu su gužve u Bulevaru Nikole Tesle čak i veće, barem sam ja stekao takav utisak (a i kružnicom je povećano vreme prolaska kroz raskrsnicu), a i ako nisu i dalje je sve isto kao i pre. U prevodu ništa nisu rešili, ali u njihovim glavama jesu i sada je teško priznati da su udarili u zid..

To nema veze u ovom slucaju. Samo kad isti pravac regulise i oznaka na kolovozu i saobracajni znak gledaces znak ako se ne slazu. Ako nema vertikalne pratis horizontalnu, ali za svoj pravas, ne poredis sa tim da li neko drugi ima znak, a ti samo oznaku na kolovozu ili obrnuto.
Kako nema veze, sta ako padne sneg ili jaka kisa, vertikalna i horizontalna signalizacija mora da bude u skladu. Pogotovo sto je ovo jedan od najkompleksnijih kruznih tokova u Beogradu. Ne sme se sve zasnivati na oznakama na putu...

Ja ne razumem o cemu se ovde prica. Imate pravilnike, auto skole pa se informisite.

Pritom nije stop linija nego neka debela kratko-isprekidana

Pritom nije stop linija nego neka debela kratko-isprekidana
Ako nisi vozas oprosteno ti je, ali onda se ne mesaj u nesto sto ne znas. Ako jesi vozac, onda si i ti jedan od razloga zasto je u ovoj zemlji dosta toga trulo, sve znamo i za sve smo pametni, ali nista ne znamo.

1740586523942.png

Ako mislis na ove linije, one bi trebalo imati svoju funkciju samo kada semafori rade. Prvi put cujem da postoji neki pravilnik koji definise primenu samo horizontalne signalizacije. Lepo sam pitao, sta cemo u slucaju slabe vidljivosti ako se te oznake ne vide dobro, kako da zna neko iz Cacka ili Kragujevca ili Prijepolja kada i gde da stane ako nema znaka STOP na kolovozu ili vertikalne signalizacije?
Kako rece gradonacelnik danas, ovi semafori unutra ce raditi, tako da ta prica o znaku stop bez semafora ne stoji.
P.S. Izvinjavam se sto sam morao da iskoristim tudji snimak, hvala @sergio_spector

U testovima.
A ima i u praksi, svako levo skretanje koje ima zaustavnu liniju je isto kao da ima znak stop na tabli. Prema tome imas prednost zbog pravila desne strane, ne zbog puta sa prvenstvom prolaza.
Loš ti je primer, ovo je levo skretanje.

Koga uopšte briga toliko, uhvatili ste se sitnica a 2/3 vozača koji budu prošli kroz taj i ostale kružne tokove neće imati pojma da li su prekršili nešto ili ne.

Rekao sam jednom nedavni na nekoj temi - pustite iz Zemuna par instruktora vožnje, par čelnika saobraćajne policije i par ovih što pišu ZOBSove, stavite im kamere na vozila, zadajte im trasu kroz grad i vidite koliko njih će stići do Konjarnika a da ne naprave nijedan prekršaj ili konfliktnu situaciju.

Na papiru jedno, u praksi sasvim drugo. Uvek je tako.

Ako nisi vozas oprosteno ti je, ali onda se ne mesaj u nesto sto ne znas. Ako jesi vozac, onda si i ti jedan od razloga zasto je u ovoj zemlji dosta toga trulo, sve znamo i za sve smo pametni, ali nista ne znamo.
Pojasni mi malo šta si hteo da kažeš.
Debela isprekidana ne znam šta je, tanka isprekidana je navodno zamena za trougao, iako bi mnogo jasnije bilo da su iscrtali trougao (ako su već morali nešto da crtaju i time samo dodatno zbunjuju)

Pojasni mi malo šta si hteo da kažeš.
Debela isprekidana ne znam šta je, tanka isprekidana je navodno zamena za trougao, iako bi mnogo jasnije bilo da su iscrtali trougao (ako su već morali nešto da crtaju i time samo dodatno zbunjuju)
Pa ne moze da bude nista drugo nego linija koja zamenjuje trougao, deblja ili tanja, isto je, kao i kad suxmali trouglici nacrtani.

Pogledajte prilog 230538
Ako mislis na ove linije, one bi trebalo imati svoju funkciju samo kada semafori rade. Prvi put cujem da postoji neki pravilnik koji definise primenu samo horizontalne signalizacije. Lepo sam pitao, sta cemo u slucaju slabe vidljivosti ako se te oznake ne vide dobro, kako da zna neko iz Cacka ili Kragujevca ili Prijepolja kada i gde da stane ako nema znaka STOP na kolovozu ili vertikalne signalizacije?
Kako rece gradonacelnik danas, ovi semafori unutra ce raditi, tako da ta prica o znaku stop bez semafora ne stoji.
P.S. Izvinjavam se sto sam morao da iskoristim tudji snimak, hvala @sergio_spector
Pa nije dobro oznacena signalizacija. Ti na tom mestu moras na stubu od semafora da imas zuti romb koji ce po hijerarhiji kad ne radi semafor biti na snazi. Posto ga trenutno nema, gleda se prvi sledeci u hijerarhiji, a to je oznaka na kolovozu. A ja ne znam sta ta linija drugo moze da znaci osim zaustavne linije, ne postoji nista sto je vezano samo za semafor, pa kad on ne radi ni to se ne racuna.

Isto tako i mesto gde tramvaj ima stop liniju sada mora imati na stubu i zuti romb da bi tramvaj opet imao prvenstvo. Jer trenutno po hijerarhiji on kad ne radi semafor ima stop izkazan linijom na putu.

Ja ne znam sta je gradonacelnik rekao, to nema veze sa pravilima i onim sto je sada.

Vrh