Šta je novo?

Autobuska Stanica BAS

Јел то Брнабин брат одрадио посао?

"Amex" je "Intesa" vratila kao neku ekskluzivu pre 15-ak godina, ali se nisu proslavili u razvoju mreže, plus je benefit za korisnike jako mali (nešto kasnije u mesecu dolazi otplata).
Na stranu što su popusti rašireni na manjem broju mesta nego za "Visu" ili "MC" (govorim o premium sektoru). Pričam kao bivši korisnik "AMEX"-a. Oni su sada odbačeni čak i u najraširenijem prodajnom lancu u zemlji ("Delhaize").
Sve u svemu, fenomen mi je da je "Diners" zaglavljen u stečaju već skoro pet godina. Navodno je portfolio preuzeo "Erste", ali oni ne mogu ništa da urade dok se postupak ne okonča.

Poslednja izmena:
"Amex" je "Intesa" vratila kao neku ekskluzivu pre 15-ak godina, ali se nisu proslavili u razvoju mreže, plus je benefit za korisnike jako mali (nešto kasnije u mesecu dolazi otplata).
Na stranu što su popusti rašireni na manjem broju mesta nego za "Visu" ili "MC" (govorim o premium sektoru). Pričam kao bivši korisnik "AMEX"-a. Oni su sada odbačeni čak i u najraširenijem prodajnom lancu u zemlji ("Delhaize").
Sve u svemu, fenomen mi je da je "Diners" zaglavljen u stečaju već skoro pet godina. Navodno je portfolio preuzeo "Erste", ali oni ne mogu ništa da urade dok se postupak ne okonča.
Slazem se da AMEX nije rasprostranjen kao Visa i Master, ali sa BAS-a putuju i stranci koji itekako koriste AMEX.
Ja AMEX u Srbiji ne koristim jer imam vece pogodnosti sa Visom, ali gotovo uvek koristim AMEX u inostranstvu, kada god je primaju, a primaju na 90% mesta.

I koje su prednosti u inostranstvu? Sry za off, ovo možda prebaciti u odgovarajuću temu.

I koje su prednosti u inostranstvu? Sry za off, ovo možda prebaciti u odgovarajuću temu.
Pre svega sto nema provizije na placanja u evrima, a sto ima na gotovo svim karticama nasih banaka, obicno je oko par procenata.
Na to ide i da na dosta mesta u inostranstvu postoje razne pogodnosti u vidu nekih popusta za placanje AMEX-om, prvenstveno u Londonu i ostatku Britanije, a takodje i u Emiratima i, naravno, SAD-u.
I na kraju to sto sa zelenim AMEX-om u Intesi dobijes besplatno putno osiguranje, cini mi se do 35.000 evra, sto je takodje bio jedan od mojih motiva za uzimanje AMEX-a.

U Srbiji nema nekih pogodnosti osim placanja na rate bez kamate, ali to i nije neka prednost AMEX-a jer to danas imaju gotovo sve kartice.

Danas sam se malo podsetio problematike: AMEX-u ne odgovara evropska regulativa, pa su najavili da će se postepeno povlačiti sa tržišta EU. Sad, to je bilo 2016. godine (Delhaize ne prestao sa prihvatanjem 2019. kod nas) - pre Covid-a i pre tekućeg rata, koji su prodrmali finansijske institucije. Možda je sada drugačije.

Pre svega sto nema provizije na placanja u evrima, a sto ima na gotovo svim karticama nasih banaka, obicno je oko par procenata.

Не знам чије си банке картице користио, али кроз доста сам банака прошао и са ниједном банком са Визом и Мастером никад нисам имао провизију за плаћање у иностранству, осим Рајфајзен која има 1% провизије.

ovde u svabenzi cesto moze da se naidje na slucaj "sve prolazi ali ne primamo american i diners"....e kad svabi ne valja onda....

Vrh