Šta je novo?

Apple i iPhone u Srbiji

Možda iphone nema mogućnosti kao android, ali iphone ima odličan izgled (dizajn) , brz je, nije konfuzan kao android telefoni.
Na androidu ima milion ekrana gde se može otići, pa se malo izgubiš u telefonu.

loyola":10zdnxvu je napisao(la):
Imas i za android mnogo dobre aplikacije kao i telefone. Ne mozes da ocekujes da ti neki kinez od 10 soma super radi.
Упореди Самсунгов С2 и Ајфон који имају исте карактеристике и биће ти јасно :wink:

Ljudi, nemojte da mesate babe i zabe. Ios i Android ne mogu da se porede. Isto tako, nemojte da mislite da ako je iphone skup, da je zbog toga i dobar. Ima android telefona od 10k pa do 100k dinara.
Uporedba iphone-a sa S2 od pre 4 godine je isto besmislena, zbog verije Android platforme koja je tada bila aktuelna.
Dakle, iphone je to sto jeste i podesen je da radi ja platormi koja je konstruisana samo za njega. Zato tako i radi. Ako uzmete iphone 4 i na njega instalirate Ios7 videcete da to vise nije ono pravo. Telefon je sporiji, koci, morate da pogasite neke opcije da bi se vratio koliko toliko u normalu...
Android sa druge strane je open source i svako moze da radi sta hoce sa njom. Zato postoji veci izbor proizvodjaca, modela, same konkurencije... Na kraju, sam potrosac bira sta zeli i sta mi se svidja.
Ako niste probali i jedno o drugo, nemojte da budete izriciti u osudama. Ako jeste, jasno vam je zasto ste se odlucili bas za iphone, odnosno android. Sva ostala prica je prazna i gubljenje vremena.

Sent from my Lenovo P780_ROW using Tapatalk

Стави кит-кет на с2 и опет ће да буде спор.. Ајфон је скуп због подршке (софтвер и гаранција), а ту су и квалитет израде бла бла.. Лепо кажеш, не могу да се пореде :)

Хаха, баш сте смешни :) Ајфон је скуп због оних који 1) његовом куповином заправо купују статусни симбол 2) мисле да је квалитетан зато што је скуп. Исто сада важи и за Самсунг. Ако хоћете добар телефон по нормалној цени купите Нексус. :) Иначе, приче да је андроид спор је последица тога што има гомила слабих и врло јефтиних телефона који наравно да не могу да гурају све течно. И Шоми, стављање нове верзије оперативног система на стари телефон никако не може да побољша перформансе, сваки нови ос је прављен за јаче телефоне, и по правилу захтевнији.

Мене ужасно нервира затвореност и монопол који Епл фура на својим производима (специјални прикључци, специјалне апликације итд). Замислите, ако хоћете да развијате апликацију за иОС, морате да плаћате 100 долара годишње. И још могу да реше да забране апликацију ако им се не свиђа. ст*** монополистичка. А то што се тиче подршке и гаранције, сваки произвођач је има, не видим шта ту Епл има дургачије?

Што се апликација тиче, поприлично сам сигуран да готово све што постоји за Ајфон, постоји и за Андроид, док обрнуто не важи. А кад је кориснички интерфејс у питању, то је вероватно ствар навике, нема неке посебне разлике кад сте упознати како се користе.

Somi tesko da se ti nesto bas razumes u tehniku, vidim iz potpisa da imas neki krs. Ja trenutno imam motorolu moto g, imam i stari 4s ip, moto g leti A uporedi cene. O kakvoj garanciji pricas i podrsci? Da ne mozes nista da uradis bez jb...

слажем се са Михаилом. једноставно, Епл је мало безобразан када је у питању њихова продавница. има доста апликација које се на Ајтјунсу плаћају а на Плеј стору су бесплатне

Da li bi vam samsung zamenio telefon u roku od 20 minuta u garantnom roku ukoliko nešto ne radi ?
Meni su zamenili telefon, jer nije mogao da pročita britansku karticu.
Nije tačno za ios 7, ja ga imam na četvorci i sve super brzo radi.

Коначно неко разуман са епл искуством. Михаило, кит-кет би требао да ради без кочења и на 512mb рама (драги вам гугл тако тврди) што у пракси није тачно, за разлику од ајфона 4. А кад будеш имао искуство да ајфоном видећеш. Тренутно немам ајфон јер чекам да дође у мтс, а андроид ме више неће видети ;)

Трабуњај слободно, кад ти било који андроид телефон замене брзо као и ајфон онда се јави. Телеком ће у руке Немачке па ће бити исто, видећеш за који месец.

Послато са ST23i уз помоћ Тапатока

Трабуњам ти, пробај овде да рекламираш телефон са том "гаранцијом". Занима ме само да л ће код немаца да буде пакет пренеси бубрег и плати још 200 евра за ајфон.

Citajuci komentare stekao sam utisak da se u srbiji extra zivi... svi samo jedva cekaju da dodje i onda svi u soping sa spremih 5 glava....

Mislio sam da cu zavrsiti sa pisanjem u ovoj temi, ali samo da odgovorim u vezi Ios 7 i iphone 4. Na taj isto iphone 4 verzija sa 8 giga, kada je prvi put inataliran ios 7 telefon se usporio za 20%. Tek nakon update-ova koji su dosli kasnije, poradjeno je na performansama. Ali i dalje radi sporije nego na iosu 6. Apple je trebao da kaze da ios 7 moze da se instalira na minimum 4s a ne da pravi ovakve gluposti.
Prva stvar koju sam video u iosu 7 jeste da su pokupili neke fore sa Androida :lol:
Jedna stvar mi nije jasna. Pricate kako je iphone odlican telefon, a hvatate se za to kako moze da se popravi za 20 minuta. Ako je toliko dobar i kvalitetan, zasto onda uopste moze da se pokvari. Ja sam mislio da kinezi to bolje prave :lol:
Kao sto sam vec rekao, svako ciga svoga konja hvali. Ja sam probao dpsta telefona, i android i blackberry i iphone (zenij doduse, zato sto ga licno nilad ne bih koristio) i svaki ima svoje pluseve i minuse. A android pruza najveci izbor zbog toga sto je otvoren.

Sent from my Lenovo P780_ROW using Tapatalk

Cinimi se da je samsung otvorio u beogradu drugu svoju prodavnicu u kojoj kao i apple u inostranstvu imaju tech kutak gde vam pregledaju telefon odmah i ako ustanove kvar menjaju ga. Prva samsung prodavnica je otvorena u big cee u novom sadu.

Takodje uz S5 dobijate besplatnu popravku ako ga ispustite i polomite. Garancija je 2 godine i imate pravo na jedno lomljenje godisnje :D

Glupo je pricati o Apple sve dok on zvanicno nije u srbiji i dok se ne otovri prvi apple store. Sve do tada nista od prednosti koju apple nudi nije dostupno za gradjane srbije. IOS ima svoje prednosti, mada mislim da je android mnogo konforniji za koriscenje.

iOS se razvija samo za par modela telefona dok je android univerzalni operativni sistem koji radi na hiljadama razlicitih modela telefona te i medju njima postoje bolje i losije optimizovani telefoni.

Da sumiram, moje misljenje je da za korisnike koji zele slobodu i istrazivanje raznoraznih funkcionalnosti android je miljama bolje resenje. Za one koje zele stabilnost u radu i jednostavnost pri koriscenju iOS je bolje resenje.

Добар део Андроид сервиса није доступан у Србији па вас то не спречава да кењате ;) Ово за С5 није тачно, мораш да доплатиш за "прву помоћ"

U mtsu dobijas sa telefonom. Stim da sve aplikacije mozes da skines uz pomoc tunelbeara a isto vazi i za itunes gde moras da imas gift card iz odgovarajuceg istora da bi mogao da skidas aplikacije.

Apple koliko znam daje garanciju godinu dana, a drugu godinu doplatis, zato imaju problema u evropi.

Jedina mala razlika je sto su svi samsung uredjaji zvanicno dostupni u srbiji sa svom podrskom, dok apple direktno ne posluje kod nas, preko riselera prodaje sve sem iphona ali ne nude svoju podrsku i servis. Tako da ako vam crkne uredjaj necete moci da odete u genius bar i da vam brzo rese problem.

Ako cemo pravo mene Apple smara sto su umislili da su elita, a prodaju isto sranje kao i svi ostali. Ni samsung nije nista bolji ali bar ima milion modela pa mozete da birate ako ne zelite flagship modele.

Imaji i kod nas neku bednu garanciju drugu godinu koja je besplatna. Dobar je iphone telefon, al lad bude kostao 350 evra.

Sent from my XT1032 using Tapatalk

Realno, nikoga nije briga kada ce nasi nesposobni operateri da dovedu iPhone u ponudu. Samo neka nama Apple otvori iTunes i AppStore i to ce biti sasvim dovoljno. Ali bojim se da ni to nece skoro. Pricalo se da je dodata lokalizacija za Srbiju u iOS 8 beti, ali to na zalost nije tacno. Znam, zato sto ovaj post upravo pisem sa iPhone-a koji je na iOS 8 beti 2.
Sto se nabavke telefona tice, ko nema rodjake da mu donesu, ako se potrudi i ume da trazi, nacice ovde po realnoj ceni (550e pa navise u zavisnosti od modela, u vakumu) i kod sigurnog prodavca.
Sto se garancije tice, tu je sve jasno. Od momenta kada aktivirate telefon pocinje da vam tece jednogodisnja worldwide garancija. Dvogodisnja bi trebala da vazi samo u zemlji u kojoj je telefon kupljen (osim Amerike, tamo je samo jedna godina). Ako nesto rikne, skoknete u iStyle u Budimpesti i zavrsite posao.

Kako bilo, iPhone danas napuni 7 godina, a mi i dalje u ligi sa Severnom Korejom.

Један лик са јутјуба ми рече да је у бети убачен српски (ћирилица и латиница), јел тачно?

Nije tacno. Poenta je u tome sto se to o cemu on prica ne odnosi na sistem vec na aplikacije i websajtove. To je druga zasebna opcija. Dakle ako tu podesis srpski, onda ce svaka aplikacija sa appstore-a koja podrzava nas jezik automatski da se prilagodi i njen kompletan UI ce biti na srpskom.
Sistemske aplikacije i sam sistem ne podrzavaju srpski jezik. To cemo dobiti tek kada dobijemo Appstore.

evo slike kako to izgleda u opcijama: slika

Dakle tamo gore pod iPhone language odnosno sistemski jezik, nema srpskog. Ima hrvatski.

Odmah ispod toga stoji sekcija "Prefered language order" i tu ima srpski cirilica ili latinica. Ali jos dole na sredini ispod toga svega lepo pise na sta se to odnosi: "Apps and websites will use the first language in this list that they support".

Tako da ostaje nam da cekamo. U svakom slucaju to nije veliki posao za Apple kada dodje do toga da treba da nas ubace. Prvi sledeci manju update ce to resiti.

Vrh