Šta je novo?

Akva Novi Beograd Blok 44 (sportsko rekreativni kompleks)

Na povšinama ugrubo istih dimenzija kao neostvareni Akva park se nalazi:

- 5 "potkovičastih lamela" sa po 3 zgrade (svaka sa po dva ulaza) u blokovima 45 i 70, četvorospratnice i dvospratnice, sa sve po dve garaže, parkinzima ispred zgrada, pešačkim stazama, sporstkim terenima i parkovskim površinama sa zelenilom
- 9 osmospratnica u bloku 70A, sa parkovskim površinama između zgrada

Ljudi su spremni da pozamašno plate i renoviraju runirane stanove u četvorospratnicama i dvospratnicama, a to su zgrade koje - nemaju lift, pa tek ostalo... samo zbog lokacije, ambijenta i kvaliteta života.
Da li i budući investitor isto tako vidi situaciju?

Nije toliki problem dizanje panike - i treba, ali isti ljudi su i na blokadama i na setnjama i na protestima ove vrste, pa to malo rasipa protest.

Mi i dalje imamo premalo ljudi koji bi protestvovali, pa zato nekada izgleda jadno kada vidimo broj okupljenih.

Ukratko, nemaju planski osnov za gradnju novog objekta. Moraju da podmažu znate već koga da bi se usvojio urbanistički projekat ili izmenu plana detaljne regulacije za to. Pre verujem da će progurati izmenu preko prokletog plana generalne regulacije koji služi ovoj korumpiranoj antinarodnoj vlasti da progura svoje projekte.

Tu je 8 spratova malo

Ne znam da li ulazi u glide path aerodroma, ali velika zgrada od 15 ak spratova bi baš legla.

Ljudi, to su blokovi, nije baš da je neko zaštićeno područje.

Zgradom od 15-tak spratova bi se izmenio postojeći koncept ovog dela blokova, što bi narušilo kvalitet života u tom kraju.
To što postoji slobodna površina ne znači automatski da bi nešto "lepo leglo"... lepo bi leglo samo investitoru koji bi imao više kvadrata za prodaju, nakon useljenja tolikog broja ljudi, navale novih automobila, sve vreve koja se najednom pojavila u kraju koji je zamišljen kao miran i ušuškan - to više ne bi bilo to.
Koncept je da visoke zgrade budu bliže glavnoj ulici (Jurija Gagarina), da visina objekata i gustina naseljenosti opadaju prema Savi i prema sunčevoj svetlosti a da se povećava količina zelenila i otvorenog prostora... ne, jedna "kula" zabodena baš na suprotnoj strani od već sprovedenog plana, koja bi em bacala senku, zaklanjala sunce i potremetila taj već ostvareni "pad" visine i gustine - upravo ne bi "legla".

Da li termin "poslovno-komercijalni sadzaj" koji je blize postojecim zgradama obuhvata i "stambeni" deo, tj stanove koji bi prodavali ili taj termin znaci kancelarije, shopping molove i slicno? Moze li neko to da pojasni?

Sportsko rekreativni deo nam ocigledno i nije sporan, koji bi bio u polovini blize Savi...
Pod uslovom da urade sve po ovom inicijalnom planu i ne pretvore sve u vece zgrade i stambene objekte i prenasele (cega se plasimo).

Када бих морао да бирам најрадије бих ово претворио у заштићену шуму попут Бањичке или Звездарске, будући да је већ тако израсло а да Нови Београд у урбаном делу нема ништа слично а тек ће да има све мање.

Ако то не онда би ова парцела првенствено требала да се подели и организује тако да наставља везу блокова са реком уместо да је блокира, да се направи јасна пешачка стаза која повезује шеталиште Лазара Карденаса са кејем као што постоји у блоковима 70 и 45. Е када се то уради, од остатка земљишта испланира нешто што заправо фали овим блоковима будући да ови блокови заједно имају 30.000 становника а осим школа и вртића малтене ништа од јавних / културних установа. Дакле нека мешана јавно-комерцијална / рекреативна намена са вишком паркинг места испод зграда би био пун погодак

А када се то уради могу и да те изграђене зграде имају терасе са кафићима и ресторанима са погледом на реку, продавнице у приземљу итд. То је најмањи проблем.

Иде брже него што сам очекивао...
20250707_083247.jpg

Cemu vise dizanje panike za sve i za sve unapred?
Са овим се слажем потпуно. Некако имам утисак да се често одмах "на нож" и злурадо дочекује сваки пројекат, сада већ неважно да ли је државни, приватни... Чак ми се чини да би многи волели да се ни потпуно запуштени простори не дирају, да остану ругло и у наредних неколико деценија. Разумем и опрез људи, видели смо много лоших пројеката, много крађа, корупције, неквалитетно изведених радова. Ипак, није ми јасно да је неком боље да остане неко ругло (незавршена зграда у пропадању), него Марина Дорћол, овај пројекат или свакако БНВ. Наравно, можемо да улазимо у детаље, али ми не живимо (нажалост) у држави где се боримо за нијансе неке боје, него у земљу где је малтене све што је уредно и чисто малтене велика промена у односу на оно што је било пре тога. Чисто да предупреди дискусију на ту тему, ајде само да мимоиђе и приче о "ботовима", "издајницима" и слично. И ја бих волео да нам се укупан квалитет свега дигне, па да причамо о нијансама и естетици.

Разумем и опрез људи, видели смо много лоших пројеката, много крађа, корупције, неквалитетно изведених радова.
Da, otprilike tako.
Ипак, није ми јасно да је неком боље да остане неко ругло (незавршена зграда у пропадању), него Марина Дорћол, овај пројекат или свакако БНВ.
Pa sumnjam da je iko želeo da ostane ruglo u vidu nedovršene građevine.

Evo neka dignu ruke oni koji su želeli da ostane nedovršena građevina u propadanju.

Živimo u "Pa šta?!" plemenskoj zajednici, u dupetu kontinenta, uvek po svim indeksima među 5 najgorih na kontinentu (pa i po korupciji i nekvalitetu života) a ovamo kao čuđenje što su ljudi skeptični i besni kad se 5357. investitoru da 59285. plac u Beogradu i kad se strahuje da ne napravi 5562. ruglo ili behemota.

Pa msm... jbg... Šta vas tačno čudi tu?

Obratite se najpre onima u šatorima ispred Narodne skupštine. Ne ulazim ja sad ko je u pravu i koliko. Oni koji podržavaju svaku gradnju ili mi koji smo uvek rezervisani. Samo kažem - za sva čuđenja na reakcije i skepsu ljudi - adresa je: Beli šatori, Trg Nikole Pašića, i Andrićev venac koji već broj...

Ja vala neću da ćutim, pa makar nervirao 100 ljudi svojom skepsom i strogoćom. Jer mi je pun kufer naprdnih uličarskih gluperdi i đubradi koji su mi uništili i ogadili rođeni grad. I zemlju naravno. Ali ovde je tema o gradu. Gadi mi se grad koji sam nekad voleo i gotivio više nego bilo koje mesto na svetu, a obišao sam mnoga. I krv im j... za to. Eto, to su moja iskrena mišljenja i emocije. Pa kome se ne dopada, ili misli da prosto nisam u pravu, uvek može da mi opali ignore, kao i mnogi Srbi koji su nas doveli do ovoga u čemu živimo danas, slušajući samo lepe vesti i hvalospeve iz režimske kuhinje.

Poslednja izmena:
Чак ми се чини да би многи волели да се ни потпуно запуштени простори не дирају, да остану ругло и у наредних неколико деценија.
Moglo bi malo da se oladi sa ovakvom retorikom na svako neslaganje i protivljenje. Ima gomila nas koji bi umesto stanogradnje / poslovno - stambenog, da vidimo da zapušteni prostori budu uređeni da budu neko igralište / park, da bude izgrađena škola / vrtić, pozorište, dom kulture, dom zdravlja... , zavisno od potreba.

Poslednja izmena:
Meni su naicudniji ovi komentari ljudi koji su ostali jos u socijalizmu...zasto bi ijedan privatnim gradio park a da nema neke kvadrate tu? Drugo je drsavno zemljiste gde drzava moze sa izgradi park ovo je privatan posed prodat privatniku...to kao da ti prodaa svoju kucu nekom i da ocekujes da ti on napravi park tu gde ri je bila kuca

Moglo bi malo da se oladi sa ovakvom retorikom na svako neslaganje i protivljenje. Ima gomila nas koji bi umesto stanogradnje / poslovno - stambenog, da vidimo da zapušteni prostori budu uređeni da budu neko igralište / park, da bude izgrađggg
Занимљиво колико не видиш или не желиш да видиш колика је диспропорција између позитивних и негативних коментара на неку тему. Замисли када би ја рекао: ајде мало оладите са критикама или са пљувањем или нешто слично. Капетам да би се изређала читава плејада људи са добро познатим репертоаром. Јасно је мени да се теби не допада ми један дисонантни том на форуму. Потпуно искрено, мислим да си политички острашћен, а генерално негативан према свему. Ако хоћеш да будеш искрен према себи, видећеш да је мој број позитивних и негативних коментара отприлике једнак, да умем и да похвалим, а много пута и да кажем шта је по мени лоше, неквалитетно и остало, што значи да сам много мање острашћен и да не гледам на све кроз призму мојих политичких, идеолошких и других симпатија. Са друге стране, у овом одвратном времену, јасно ми је да је најтеже људима који се не сврставају у чопоре хијена са обе стране, већ се труде да задрже неку објективност и да сагледају ширу слику.

Zato što je ovo država, zajednica. A ne anarhija ili američki divlji zapad.

Boli me Vučić ko koliko para ima i koje titule i šta ti ja znam. Ne može neko da gradi i radi mimo volje većine i mimo nekih propisa i načela.

Ne mora da gradi park ako ne želi, ali ne može ni da gradi ružne idiotske megalomanije ako to nije po propisima ili u interesu celokupnog grada.

Zemlja ima 6 i kusur miliona stanovnika, godišnju promenu -50.000 ljudi, površinu od 78.000 km2, trećina novoizgrađenih stanova stoji prazno i ne služi ničemu, a degenerici na vlasti i isrpdci oko njih i dalje tovare megalomanske komplekse širom grada. I ponašaju se kao da je ovo samo njihov grad.

Kakvo komunisticko razmisljanje...gradice ono sto je dozvoljeno da se gradi tj visina za taj deo grada a ne sta mu stanari okolnih grada kazu i sta bi oni volele i zeleli...po toj logici ni te stare zgrade nisu trebale da budu sazidane jer pre toga tu nije bilo niceg...

Meni su naicudniji ovi komentari ljudi koji su ostali jos u socijalizmu...zasto bi ijedan privatnim gradio park a da nema neke kvadrate tu? Drugo je drsavno zemljiste gde drzava moze sa izgradi park ovo je privatan posed prodat privatniku...to kao da ti prodaa svoju kucu nekom i da ocekujes da ti on napravi park tu gde ri je bila kuca
Tu je od prvog plana za nbg predvidjen javni sportski sadržaj izgrađeni su blokovi okolo država propala nije izgradila imali preca posla 90tih .Odredjena namena zemljišta da to bude akvapark .Dato je privatniku koji nije izgurao investiciju i onda kreće muljanje koje vidimo trenutno.Umesto da je insistirano na zadržavanju namene i pravljenju akvaparka koji bi imao zatvorene bazene i sadržaj koji bi radio 24/365 ali dobro bitno je da tu budu stanovi i uvek isti likovi koji brane investitore

@срббгд90

Ja nikada nisam krio da nisam fan kanjonizacije, Vračarizacije, naselja gde jedva može i minibus linija da se sprovede, naselja bez škola i vrtića, ustupanja prvobitno namenjenog zemljišta za škole / vrtiće crkvi... To što je to u porastu (možemo da se složimo , a i ne moramo), nije nešto za šta sam ja kriv. Ako će to neko da vidi kao političku ostrašćenost, njegova stvar. Ono, što sam i napisao, je to da mi smeta stavljanje u usta da je maltene svako ko se ne slaže sa nekim projektom da je za to da Beograd bude zapuštena kasaba. Odnosno, moje lično viđenje, ako nisi za stanogradnju, ti si protiv razvoja grada, ako si protiv velike pešačke zone u centru i zabrane kola u centru, ti si zagovornik automobilizacije...

Više puta sam isticao da sam za kombinaciju stanogradnje sa zelenilom oko zgrada, odnosno naselja poput Braće Jerković, Paviljona, Banjice, Stjepana Filipovića... , pa sam bio okarakterisan kao neko ko bi da Beograd bude zelena džungla.

Nadavao sam se gomile predloga vezano za gradski prevoz, pa gde bi trebalo da budu škole, ustanove kulture, parkovi, i sl.​

Vrh