Šta je novo?

AFI City Zmaj [ Poslovni kompleks | 70 000 m²]

IMG_20221111_144246.jpg
IMG_20221111_144249.jpg
IMG_20221111_144228.jpg
IMG_20221111_143553.jpg
IMG_20221111_143516.jpg
IMG_20221111_143414.jpg
IMG_20221111_143336.jpg

Evo, ovo je urbanistički (saobraćajno) najpogubniji projekat u celom Beogradu, a niko ne kuka na njega, nego se pominju nebitne zgrade u gradskom tkivu. Parking za 600 kola - kapacitet trake na autoputu 2.000 kola na sat.

Ovo je prvi 'izlet' ozbiljnog poslovnog prostora van centralnog biznis distrikta i starog centra. To je ono što - u inat metrou i posebno njemu - stvara haos i u Pragu, Briselu... gde god.

Sad drugi investitori gledaju kako će AFI s ovim da prođe, pa da vide da li I oni da ulažu u slično. Očekivalo se za 10-15 godina, kad se popuni NB, ali eto, Izraelci povukli nogu ranije.

Pa ne zna se sta je gore, airport city, ili ovo. U svakom slucaju oba su uzas.

E, al u Štutgartu je Mercedes u odnosu na centar otprilike na mestu Hotela Jugoslavija, a Porše u Žarkovu. I više je takvih primera. I širom severne Italije je slično. Reno je, doduše, ukinuo svoju legendarnu fabriku u Parizu 'na Adi ciganliji'.
Само што је већи део комплекса у Штудгарту музеј Мерцедеса на 10 спратова и продајни салон. Тај музеј Мерцедеса је највећа туристичка атракција у Штудгарту. Не знам да ли се и нешто склапа тамо али сигурно је већи део произвоње аутсорсован.

Нека, нека. Бог побеђује, нешто ће морати да пукне. Свакако свака ситуација је саморешива.

Izvor: Beobuild.rs

AFI City Zmaj spremno dočekuje zakupce
afi-city-zmaj-130523-03b.jpg

Poslovni trendovi u svetu govore u korist izmeštanja kompanija na lokacije izvan centra grada, a poslovni parkovi širom sveta postali su izuzetno popularni i traženi zbog svojih prednosti. Prvi takav projekat u Beogradu bio je poslovni park Airport City Belgrade koji se i dalje razvija, a sredinom 2021. godine AFI Europe Serbia pokrenuo je izgradnju još jednog poslovnog parka u Beogradu. Izgradnja prve faze kompleksa AFI City Zmaj privodi se kraju ovih dana i ova faza obuhvata prva dva objekta sa ukupno 27.449 (GLA) kvadrata modernog kancelarijskog prostora. Razvoj poslovnog centra na prostoru nekadašnje fabrike “Zmaj” u Zemunu podrazumeva faznu realizaciju i izgradnju ukupno pet objekata. Investitor veruje da će izuzetna infrastruktura i povezanost ove lokacije u Zemunu, smeštene između autoputa (Bul. Arsenija Čarnojevića) i brze pruge ka Novom Sadu, učiniti AFI City Zmaj centrom poslovnih događanja.

Trenutnim projektom obuhvaćena je prva faza, koja podrazumeva dva petospratna objekta (Pr+4+Ps), sa oko 2.600 kvadrata korisnog prostora po spratu. Poslovni prostor je otvorenog tipa, i sa podrazumevanom fleksibilnošću pri organizaciji i podeli prostora po potrebama klijenata. Objekti imaju ventilisane fasade od kompozitnih panela, sa akcentovanim ulaznim delom, i staklenom zid zavesom na povučenom spratu. Poseban kvalitet čitavom ambijentu daje očuvan dvostruki drvored više decenija starih platana, koji ispred objekta formiraju zelenu aveniju sa brojnim klupama za okupljanje i odmor zaposlenih.

Od pogodnosti zakupci u ovom centru imaće brojne prateće sadržaje uključujući stoni tenis, teretanu na otvorenom, šah tablu na otvorenom, punjače za električne automobile i bicikle, ali i više maloprodajnih i ugostiteljskih lokala u prizemlju objekta. Zgrade nemaju podzemne etaže, ali poseduju veliki otvoreni parking sa čak 472 parking mesta. Kompleks ima i svoje isključenje na autoput, a nalazi se na samo 200 metara od železničke stanice Zemun sa više gradskih i međugradskih linija, što AFI City Zmaj čini lakše i brže dostupnim.

Otvaranjem prva dva objekta izgradnja kompleksa AFI City Zmaj nije završena. Kao što smo napomenuli, kompleks bi trebalo da obuhvata ukupno pet objekata, a u skladu sa potrebama tržišta u narednoj fazi planirana je izgradnja još tri zgrade.

afi-city-zmaj-180523-01.jpg
afi-city-zmaj-180523-02.jpg

afi-city-zmaj-180523-03.jpg

afi-city-zmaj-180523-04.jpg

afi-city-zmaj-180523-05.jpg

afi-city-zmaj-180523-06.jpg

afi-city-zmaj-180523-07.jpg

afi-city-zmaj-180523-08.jpg

afi-city-zmaj-180523-09.jpg

afi-city-zmaj-180523-11.jpg

afi-city-zmaj-180523-12.jpg

afi-city-zmaj-180523-14.jpg

afi-city-zmaj-180523-15.jpg

Ovu betonska rapsodija je topicna za AFI. Radio sam jedno vreme u Airportu, neverovatno kako su izbetonirali sve. Leti je uzasno tamo, beton i staklo sa nekim kao fancy mini drvecem i cvecem na kojem metru kvadratnom.

Данас-19.12.2023. је обајвљен "јавни увид у Нацрт измена и допуна ПДР за подручје привредне зоне Змај". Све имате овде на https://www.beograd.rs/cir/gradski-...m-beogradu-zemunu-i-surcinu-za-kompleks-zmaj/

Цртеж привредне зоне "Змај"
Pogledajte prilog 184294
Znači st*** planira da sve rasproda i iseče ceo zaštitni pojas oko autoputa... U katastru se već vidi preparcelacija i sa druge strane, sve do petlje, uništiće i taj lep (iako varljiv) ulazak u Beograd.

Video sam na njihivim sajtu da se planiraju dve nove saobracajnice, severno uz prugu i juzno uz autoput.

Što se tice severne, da li je to nastavak i prosirenje već postojece ulice koja ide od železničke stanice prema naselju Kolonija "B" Zmaj? Jedan deo ulice je sređen i prosiren, ali šta za onaj deo posle kružnog toka ga pružnom prelazu i Železničkoj u Zemunu? Ta ulica je trenutno užasna, ne mogu da se mimioiđu dva automobila.

Malo je okruzen divljinom, malo ruglom, malo raspalom Roda Mega Zemun, ne znam bas mi je jeziva lokacija.
Ne deluje mi da je uspeo kao poslovni centar.

Radi li, ima li dovoljno firmi tu, ako zna neko?

Да да, ради. Прилично га вади импресиван стари платански дрворед и пријатно партерно зеленило.

Malo je okruzen divljinom, malo ruglom, malo raspalom Roda Mega Zemun, ne znam bas mi je jeziva lokacija.
Ne deluje mi da je uspeo kao poslovni centar.

Radi li, ima li dovoljno firmi tu, ako zna neko?

Mikrolokacija je malo nesrećna, ali makro je dobra.

Mislim da je pozitivna stvar za Zemun da dobija ovakve objekte, a i za grad da se ovakvi poslovni kompleksi grade dalje od centra. Airport City je uneo dosta života u udaljeni deo NBG i podstakao urbanizaciju, desiće se to i ovde.

Vrh