Šta je novo?

Ada Međica

Можда му пребаце ту Стари мост да може да се дође до Аде међице, ко зна ко стоји иза тих сплавова, немогуће да је тај лик неки Зубац прави власник.

Odluka sa poslednjeg OU Društva za zaštitu Ade Međice ili kako god da se zove.

30814083_10214242218122812_3171634909418579037_o.jpg

https://www.facebook.com/photo.php?fbid ... 0..&type=3

Pozdrav,
Bili smo ove godine po prvi put na Adi Međici, prevoz sa Novog Beograda funkcioniše lepo, čamdzije su ljubazne, cena karte je ok, kafić u kom smo sedeli na gornjem špicu je na dobrom nivou obzirom da je u pitanju ostrvo koje nije pod kontrolom države i komunalnih službi. Izbor hrane dobar, pića…wc ok, osoblje ljubazno, cene nisu prenaduvane. Postoji ponton na špicu gde je moguće pristati a odatle se i kupa pošto je kupanje na izbetoniranoj strmini teško moguće. Sve u svemu zabavan doživljaj.
Ono što sam zapazio je da je svako dvorište i svaka sojenica gde ima nekog uređena, napravljena je lepa uzana stazica, postoje česme sa vodom svuda. Svako drvo orezano, trava pokošena,cveće. Čini mi se da ovde stanuje neka komuna specifičnih ljudi drugačijeg razmišljanja od većine stanovništva izvan ovog ostrva. Ovo ostrvo bi trebalo zaštititi poput one Krčedinske ade i sve ljude na njemu. Vrlo rado bih da imam mogućnosti postao vlasnik ili zakupac neke sojenice ili splava na određeni broj godina na ovom mestu jer mi se čini kao da ovde dolazi “vrsta” slična meni. Ja sam ona vrsta što na ulici fizički nasrće na humanoide koji bahato bacaju smeće, zagadjuju gde stignu,ne znaju da posade drvo nego samo da poseku, izbacuju smeće iz auta u pokretu, to me izuzetno iritira i svugde se trudim da im se obratim samo na jeziku koji ti pripadnici ljudske vrste razumeju, a to je otvorenom šakom u predelu glave, a ovde na međici mi se čini da baš ovakvi žive kao ja jer nisam video ama baš nijedan komad smeća, samo fine i kulturne ljude koji su došli da ispune sebi vikend. Veliki pozdrav za njih ako ovo pročitaju i svaka čast kako održavate ovo ostrvo. Da je sreće da se nađe neko udruženje sa viškom energije da na isti način uredi i ostala beogradska ostrva, ima veliko i malo ratno, posle Pančeva 2,3 ( posle Bele stene) i gore odmah posle mosta Zemun -Borča jedno i ka Belegišu još par. Dakle još 4,5 ostrva postoji u neposrednoj blizini Beograda koja su neuređena i nisu interesantna gradu da se bavi njima, pa pošto se ovim lepo upravlja eto ideje da može da se krene dalje. Vrlo rado bih došao u letnjim danima sa prijateljima da posetim svako ostrvo u gradu na ovaj način a u predsezonskom delu i poslesezonskom delu godine bih se odazvao akciji uređenja pa možda jednog dana dobijem pravo da koristim neki komad tog zemljišta kao što su verovatno dobili ovi ljudi na Adi međici. Ne bih se puno upuštao u to kako su i šta su, čuo sam samo da su oni tu preko 50 godina a i rad se vidi tako da ,svaka čast. Ja sam jedan od onih koji vole uređeno i lepo i poštujem RAD. Imam puno alata i spretnosti da radim raščišćavanje za neki od ovakvih projekata i ako se bude pravila neka slična komuna na nenaseljenom ostrvu molim da me pozovete.

Na temi o SSM sam predložio kao bi mogao da se iskoristi luk mosta i postavi oko 500m uzvodno od budućeg pešačko-biciklističkog mosta "Ada-blok70".
Ako hoće sa sačuvaju neku uspomenu na SSM u Beogradu, onda jedino mogu da postave luk mosta izmedju ada Cinganlije i ada Medjice. Taj rukavac nije plovni put i malo je širi od dužine luka mosta (106m).
1000007481.jpg
1000007482.jpg

Poslednja izmena:
Prvo mora da se vidi stanje delova mosta, a pošto će luk da se demontira do 2026. tek onda će se objaviti da li je uopšte isplativo da se montira na Tisu, Drinu, Moravu, . .
Pomenuo sam Beograd jer radi "nostalgičara" grad može da ga iskoristi bez obzira na cenu izgradnje luka do Medjice - ako bude upotrebljiv.
Sta je inace sa sojenicama i kucicama na Adi Medjici?

Tamo pise da su napravili neko udruzenje i zasticeni su. Zajedno odrzavaju celo mesto i to je to. Izgleda da im niko ne moze nista.

Pričate kao da je to zabranjeno ostrvo gde niko ne može da dođe ko nema sojenicu tu.
Ljudi se trude, ambijent je još uvek relativno neotkriven, prijatan i šta je najvažnije nije uništen.
Da imam para i ja bih verovatno kupio splav ili sojenicu tamo

Pričate kao da je to zabranjeno ostrvo . .
Nije zabranjeno, ali posetioci mogu samo da se kreću izmedju dvorišta vikendica i dvorišta splavova. Nema tu dovoljno Javih površina, već je sve u "vlasništvu" njihovog Udruženja. Ima valda 2-3 kafane i neka manja javna plaža.
Inače, širina ispod luka mosta može da se smanji na 5-6m, jer to bi bilo dovoljno za prelazak pešaka, biciklista i službenih vozila. Preko leta je tamo dosta ljudi, vlasnika i gostiju, pa za "nedaj Bože" trebalo bi omogućiti intervenciju Hitne pomoći i vatrogasaca, a i komunalnim vozilima za odvoženje otpada. Ali, pitanje je da li će njihovo Udruženje dati saglasnost za takvo povezivanje Medjice sa Ciganlijom.

Poslednja izmena:
И као и увек, омогућавање возилима хитне, ватрогасаца и слично ће омогућити и свима осталима да се туда крећу, прво на мала врата па после отворено и безобразно. А та кола ваља негде паркирати па прво по трави а онда лепо да се бетонира, да се не прљају кола блатом. Посечеш неко дрво за башту, травњак, роштиљ. Не видим што не би пристали на твоју дебилну идеју када им је то потпуно у складу са менталитетом и вредностима. Докле год ће трошак да сносе сви остали грађани којима ће бити отежан или онемогућен приступ речном острву у сопственом граду може бајо мост крчи шуму бетонирај гради

Како другачије када "удружење" југословенских комуњара може да украде цело острво у сред милионског града и да то никоме није проблем нити има држава да одбрани јавну својину (ионако је то "друштвена својина" па свако може да разграби себи). Прво укради јавну површину па подмити да се "легализује" крађа и боли те патка имаш своје острво да уживаш лети. Снашао се. Ако некоме падне на памет да врати држави оно што припада држави онда то не може јер је то сада "приватна својина", једини начин је "експропријација" да те масно новчано награде за крађу а чак ни то не могу без тешке легалне битке, екстремно важног разлога и/или "Лекс специјалиса"

. . мост крчи шуму бетонирај гради . .
Moja ideja nije "debilna", već su to tvoje pretpostavke. Rampe za most bi bile spiralne i zuzimale bi malo prostora, bez "krčenja i betoniranja". Ako se tamo u sezoni nalazi par hiljada ljudi, onda bi trebalo i o njima da se povede računa što se tiče bezbednosti i ostalog na ostrvu u centru grada.
Drugo je pitanje upravljanja Medjicom i vlasništvom o čemu sam već pisao na temi.

Poslednja izmena:
Inače, što se tiče "mentaliteta" vlasnika, Udruženje je pre par godina odbilo predlog da se dovede struja na Ada Medjicu. Znači, loženje na otvorenoj vatri (drvo, ćumur, plin, .), a struja uglavnom iz solarnih panela. Vodu imaju, ali struju neće, pa verovatno ne bi pristali ni na ovakav most.
Ovaj moj predlog je bio u vezi eventualne nove lokacije za luk SSM, a sve radi nekih nostalgičara. Ali, delovi tog mosta će verovatno završiti u Smederevu, a distrikt Ada Medjica će nastaviti svoj život na dosadašnji način.

Moja ideja nije "debilna", već su to tvoje pretpostavke. Rampe za most bi bile spiralne i zuzimale bi malo prostora, bez "krčenja i betoniranja". Ako se tamo u sezoni nalazi par hiljada ljudi, onda bi trebalo i o njima da se povede računa što se tiče bezbednosti i ostalog na ostrvu u centru grada.
Drugo je pitanje upravljanja Medjicom i vlasništvom o čemu sam već pisao na temi.
Обичну кратковиду марву која разара овај град је тешко кривити јер су то људи без довољне памети, савести или интелигенције да виде даље од свог тренутног интереса колико год им дугорочно било штетно. Због тих људских термита је држави и додељена моћ да их контролише и санкционише како би средина у којој живимо била живљива за све, па и њих. Не можеш кривити краву када ти ушета у поље изгази кукуруз као што не можеш кривити заиста ни полусвет који гради кућу на стамбеној згради.

Са друге стране ти и твоји истомишљеници сте далеко штетнији јер активно радите на убрзавању деградације града и олакшавате им да то чине. Ако је нешто лоше или штетно онда нико добронамеран не ради на томе да то "омогућава" или "олакшава". Да ти лопов провали у стан не би му кувао кафу да му буде лепше док те пљачка. Нико са два грама мозга не би заиста очекивао да би се "омогућавање возилима да долазе до острва" зауставило на возилима хитне помоћи због чега могу само да закључим да си свесно злонамеран и подржаваш уништавање Београда. Није ти ово први пост у коме активно пропагираш и "налазиш решења" која неизбежно воде ка убрзавању свих деструктивних и штетних процеса од којих пати овај град (а и земља генерално).

Jedna je stvar izgradnja objekata u Javnom interesu, a druga je njihova zloupotreba od strane bahatih pojedinaca. Ne može da se zaustavi izgradnja grada, već može da se obezbedi normalna upotreba Javnih objekata i površina.
Inače, propagiram samo izgradnju pešačko-biciklističkog mosta "Ada-blok70", pa se i tamo piše protiv mosta jer će biti zloupotrebe kod prelaska neovlašćenih vozila. Znači, traže da se ukine mogućnost prelaska hiljadama gradjana, jer se očekuje bahato ponašanje nekih lica. Pa, nije problem u mostu, već u sprečavanju takvog ponašanja pojedinaca.

Poslednja izmena:
Мостови које предлажеш нису у јавном интересу, напротив. У јавном је интересу да оно мало преостале сачуване природе у Београду буде заштићено од даље урбанизације и разарања, не да се олакша и омогући људима да је урбанизују и разарају. У јавном интересу је да се поруше сојенице са Аде Међице, склоне сплавови и остави природа да се опорави. Цела привлачност преживелих београдских кутака природе и јесте у томе што не врве од хиљада посетилаца у сваком тренутку.

И не, не можеш да ефективно натераш хиљаде и хиљаде људи који опседају простор сваки дан да га не "злоупотребљавају", њихово само "коришћење" тог простора је злоупотреба. Уништава животни ритам и популације заштићених врста које ту живе, загађује воду и ваздух, гомила смеће и генерално уништава сваку предност простора због кога људи желе да побегну у њега.

Ти желиш да омогућиш и подстакнеш еколошку девастацију и онда кривиш све остале за њу. Е па не може тако, ако заговараш могућност да хиљаде људи у сваком тренутку могу да оду у заштићени кутак природе онда заговараш могућност (и практично гаранцију) уништења тог кутка.

***о земљу где је "брига за зеленило" инсистирање на томе да паркови буду голе, спаљене ледине а заштићени екосистеми простор за грађење сојеница и роштиљање хиљада грађана

. . ако заговараш могућност да хиљаде људи у сваком тренутку могу да оду у заштићени кутак природе онда заговараш могућност (и практично гаранцију) уништења тог кутка. . .
Ada Ciganlija nije baš "kutak" i nije moguće proterati posetioce radi nekog "očuvanja prirode". Naravno, mora se naći mera i ravnoteža u neminovnoj urbanizaciji pojedinih delova grada.
A, tvoj predlog za "rušenje sojenica i sklanjanje splavova" na Ada Medjici neću ni da komentarišem. To nema nikakve veze sa racionalnim razmišljanjem.

Bez zagovaranja da svaka zelena i slobodna površina bude urbanizovana betonom, kao i prostori javnih ustanova i preduzeća, kako manje - više predviđa GUP 2041 i rešen problem.​

@dragan - zašto isto toliko žara, entuzijazma i uticaja ne uložite u npr. izgradnju kanalizacije u Borči? To je valjda osnova urbanizacije pojedinih delova grada.

Ada Ciganlija nije baš "kutak" i nije moguće proterati posetioce radi nekog "očuvanja prirode". Naravno, mora se naći mera i ravnoteža u neminovnoj urbanizaciji pojedinih delova grada.
A, tvoj predlog za "rušenje sojenica i sklanjanje splavova" na Ada Medjici neću ni da komentarišem. To nema nikakve veze sa racionalnim razmišljanjem.
Шта је тачно "рационално" у томе да се толерише и подстиче разарање станишта заштићених животиња дивљим сојеницама, сплавовима и "посетиоцима", да се сви давимо у њиховим говнима и суманутим архитектонским подвизима? Тако "рационални" сте уништили Златибор, насип ка Остружници, свако иоле планско насеље у граду вашим османлијским, "неминовним" турбо-урбанизмом и не престајете и што се више ширите то вам се више гади шта правите и више бежите "у природу" коју уништавате.

Скакавци вам нису равни. И никад није довољно, увек треба брже јаче боље да се бетонира, уништава, крчи, "неминовни урбанизује". Буквално сте неспособни за урбанизам или било какав смислен однос према јавном простору који је нормалан по Европи, референца "рационалног" су вам блискоисточне деспотије и бразилске фавеле. Чуј "рационално" је да се склони потпуно нормалан мост и онда да се од њега крпи нека склепотина да се направи пешачка веза са Адом Међицом како би се поменута још брже јаче боље уништавала, тровала и секла

@dragan - zašto isto toliko žara, entuzijazma i uticaja ne uložite u npr. izgradnju kanalizacije u Borči?
Zašto bi ja morao za svaki projekat da imam "toliko žara i entuzijazma"?! Uostalom ima ovde dovoljno članova iz Banatskog dela grada. Po meni trebalo bi tamo oformiti posebnu opštinu, pa da se brže rešavaju problemi.

Inače, pratim meni interesantne projekte, nap. pešačko-biciklistički most u NS (12m) koji će biti duplo širi od ovog u BG(6m). Na njemu će takodje biti dozvoljen prelazak "sližbenim vozilima i vozilima za održavanje".

Vrh