Šta je novo?

25 Yugoslavia Monuments that look like they're from the Future

Iako sebe smatram antikomunistom i pobornikom slobodnog trzisnog (za razliku od tajkunskog) kapitalizma, uvek sam tvrdio da je sramota sto je Beograd tako zapustio kompleks muzeja na Dedinju. Vratiti sve eksponate (izmedju ostalog grumenje sa Meseca), onaj veliki Mercedes i Rols-Rojs, i samo malo srediti zgradu, sto je minimalna investicija. A korist bi bila ogromna, hteli-ne-hteli, to bi bila jedna velika atrakcija grada u kojoj bi mnogi posetioci grada mogli da provedu pre ili popodne, da im se naplati ulaznica i da se onda jos mozda prosetaju dole do konaka. Beograd je metropola i u njoj ima da se vidi puno vise od Kalemegdana, samo kad ne bi mrzeli i stideli se deo svoje proslosti. A najvise mrzim kad cujem kuknjavu da eto stranci dolaze samo da bi se napijali i bancili na splavovima - pa naravno kad se ne potrudis da im bilo sta drugo pokazes!

Isto tako i Nis. Uz Cele-kulu, i tvrdjavu, postoji i ovaj jako interesantan spomenik koji bi, po komentarima na ovom sajtu, mnogi stranci zeleli da vide. Kragujevac i Sumarice - ista prica. Uzice i Kadinjaca isto, Kosmaj, itd. U Republici Srpskoj TOLIKO TOGA. A to stvarno nije neka investicija, izbrisati par grafita i pokositi travu. Sramota.

Doduse, u Hrvatskoj su dobar deo toga budale minirale i srusile, 'ajde mi bar nismo toliki skotovi, tako da se malo opametimo ima nade...

Naježio sam se. Neverovatni su!

Ja sam baš skoro otkrio bugarsku Buzludzha zgradu, to je pravo čudo, takođe zapostavljeno:

buzludzha.jpg

Bogdan Bogdanovic UKLETI NEIMAR!
sticajem okolnosti imao sam srecu da ga upoznam kao i celokupno njegovo delo i da obidjem dobar deo spomenika. beskrajno divnjenje.
trenutno jedino stvarno odrzavan je jasenovac, naravno iz politickih razloga. masa ih je tesko ostecana u ratovima a oni u srbiji zna se zbog cega.

u slucaju sredjivanja, narocito kod bogdanovica, problem je sto su to citavi komleksi. oni su perfektno osmisljeni sa neverovatnom simbologijom i znacenjem. put koji vodi posetioca u sam obilazak, detaji, oblikovanje terena koji i sam postaje deo celine.

jlaki":3klxusc6 je napisao(la):
Naježio sam se. Neverovatni su!

Ja sam baš skoro otkrio bugarsku Buzludzha zgradu, to je pravo čudo, takođe zapostavljeno:

http://swerrv.files.wordpress.com/2010/11/buzludzha.jpg
Meni su ove ruke sa bakljama puno blize fasizmu nego spomenickoj arhitekturi bivse Jugoslavije. Nasi umetnici su se predavali apstrakcijama i cistim oblicima, nema tu radnika koji izgledaju kao klonirani roboti, misica koje stazu baklje i cekice... zato su ti spomenici bezvremeni. Pokazivacemo mi njih jednog dana kao vrhunske znamenitosti...

Дакле, они споменици су невероватни! Могли би да послуже као сценарио за Звездане стазе! Слажем се са Џонијем, руке са бакљама стварно личе на фашистичке симболе, а ово на просторима екс-ју је сјајно.

spemenici bogdanovica vec uveliko postaju poznati van srbiji a narocito u italiji i austriji. brojne nagrade pojavljivanje po casopisima, izlozbe.
u srbiji u mnogim gradovima i ne znaju da imaju vrhunska umetnicka dela pocev od samog spomenika pa do celog njegovog okruzenja,

http://www.settoreweb.com/fondazione/eng/pagine.php?s=&pg=367
nagrada je jedna od najprestiznijih u italiji.

one ruke su teski sovjetski pravac. bilo je toga i kod nas ali odvajanjem od rusa na nasu srecu dolazi se do mnogo vise slobode u crtanju a i odbijanje na slicnosti sa sovjetskim, koji su uvek ocigledni, ekstrmno monumetalni, pomalo i primitivni.

ima u kolasinu jedan bogdanovicev spomenik za koji su crnogorski komunisti trazili da se uradi neko opste-herojstvo za crnogorski narod posle drugog svetskog. on im uradi centralni spomenik okruzenim kamenjem sa uklesanim motivima zenske narodne nosnje, neprocenjivo...

U sklopu ovogodišnje BINE će biti dosta reči o Bogdanoviću. U petak 13. Maja, u 10h u Konaku Kneginje Ljubice će biti okrugli sto sa temom "Bogdan Bogdanović - UKLETI NEIMAR" a onda će uveče u 20h biti održana istoimena izložba, a u 16h u Arhitektonskom fakultetu je predavanje "O delu Bogdana Bogdanovića" (ne znam ko je predavač).

Više informacija na http://www.bina.rs/
i pridružite nam se na fejsu: http://www.facebook.com/bina.arh

A u sklopu noći muzeja bi trebalo da se održi izložba radova studenata koji su prošli semestar na izbornom predmetu obrađivali temu "GRAD I SMRT" o Bogdanu Bogdanoviću i njegovom delu. Ta izložba je već održana u muzeju 25. Maj u martu, pa će biti ponovljena.

Fantastcne slike spmenika. Sceam se da sam vecinu obisao kad sam bo mlad, dok sam sa roditeljima pravio proputovanja po bivsoj Jugoslaviji. Vec sam ih pre par dana poslao nekim strancima, mojim prijateljima koji se loze na komunisticku istoriju Jugoslavije.

Danas dok sam cituckao novine malo, videh da je b92 izasao sa istm vesti u rubrici "putovanja" :D

http://www.b92.net/putovanja/ostalo.php?yyyy=2011&mm=05&dd=02&nav_id=509656

Pre dve, tri nedelje sam bio pozvan sa svojom ekipom na nekakav party u nekom stanu kod gradica Pejton. Stizemo tamo, ono neka oronula matora dvospratna ili trospratna zgradica. Ulazimo u stan, a ono :shok: Ceo stan je jedna ogromna biblioteka, pocevsi od predsoblja, pa preko svake sledece prostorije, svuda lampe i knjige, uglavnom na nemackom i ruskom jeziku, tek poneka na engleskom ili srpskom (srpsko-hrvatskom, kako god..). Posle 7. sobe, prestao sam da ih brojim uopste. Na kraju, upadam u jednu ogromnu prostoriju, koja je radni kabinet zapravo i u cijem celu se nalazi jedan ooogroman radni sto, naravno okruzen policama koje su do plafona prepune knjigama, sa stolicom koja vise lici na prestol nego na stolicu. Naravno, na keca se zavaljujem u prestol, kad na stolu vidim uramljenu fotografiju pok. prof. dr Bogdanovica sa suprugom..

@glupshi
i nakraju ciji je stan bio?

meni je bio hit kad sam bio kod bogdanovica kuci u becu, na jednom zidu je imao svoju sliku okacenu naopacke...

a da, pri tom je za 3 sata popio jedno vece pivo i 2 rakije, kakva figura, ima je 84 godine.

Pa njegov je stan. Kad je on umro prosle godine, njegova udovica je dala stan na koriscenje nekom liku koji sad tamo zivi.

Fascninatni spomenici.
Ono što sam imao prilike da vidim uživo je još impresivnije nego na slikama.

ps. Jesu li ovo stavili antenu na vrh? Uklapa se estetski. :p

Spomenik_02.jpg

на Косову се није ни градило. једини споменик доле је на Газиместану

Стање ових велелепних споменика је срамота Јужнословенских народа. Практично, таквим понашањем се негира величина и значај жртава у Другом рату. Као да нас је срамота наших жртава.

Као што су комунисти, рачунали постојање времена од 27. марта, и једино своју жртву приказивали као значајну, ништа горе није ни данашње опхођење према, како је то модерно рећи: "њиховим споменицима". То нису њихови споменици, већ наши.

А о минирању споменика на хрватској територији ..... Шта очекивати од потомка једине фашистичке државе која није трпела последице после рата, него је чак, добила део отштете.

Већина ових споменика је посвећена страдалим Србима цивилима од стране усташке НДХ. Значи нису то споменици који обележавају неке велике битке па да би могло бити приче о идеологији, то су места где су се дешавала стравична убиства. За време комунизма то су били споменици "жртвама фашистичког терора", није се баш смело причати да су страдали само због тога што су Срби. За очекивати је од Хрватске да што више оваквих споменика уништи, чак се иде дотле да се склањају због тога што немају грађевинску дозволу. Укратко пред нама је одговорност да се сачува успомена на те невино страдале људе.

JohnnyLee":ktqxohn8 je napisao(la):
на Косову се није ни градило. једини споменик доле је на Газиместану
Moji su sa oceve strane sa Kosova i Metohije,cak mi je i otac rodjen tamo pre drugograta.Baba mi je pre neku godinu pricala kako je bilo za vreme rata.Na Kosovu nije bilo partizana a svi zlocini koji su vrseni su bili od strane Bugara,Italijana i Albanaca iz Albanije.Nemci su bili krajnje disciplinovani u smislu da nisu pravili zlocine iz dosade kao ostali okupatori.Pa zato nema spomenika na tom podrucju.Zbog toga sto su Bugari i Albanci postali komunisti ocigledno nije bilo u interesu da se prave spomenici protiv njih i da se pravi problem izmedju komunistickih zemalja koje su trebale da se ujedine eventualno(da ne zalazimo u tu pricu).

Odusevljen sam spomenicima,samo sam ih tri posetio,ali imaju veliku vrednost i pokazuju kako se dobro moze upotrebiti beton cim se pusti masta na volju!Nasoj zemlji fali vise ovakvih,avangardnih spomenika.

Као југоносталгичар, одушевљен сам споменицима:kk:! Нажалост, проблем је у томе што ми оно што имамо не знамо да искористимо - шта рећи сем да Музеј 25. мај ради само до 4 у срцу сезоне, уместо барем до 8! Пример из праксе - прошле године су странци дошли у 4 и 15 испред Музеја, и уместо да кустоси/обезбеђење ипак пусте људе унутра да виде поставку у Кућу цвећа (кад су већ дошли), категорично понављају - "радно време до 4"...:/

Vrh