Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Ovo je samo ako je primenjena bela. A i zavisi koji je arhitektonski stil. Da je secesija bilo bi glupo da je jednobojno.
Naravno da zavisi od stila, oblika i velicine zgrade, ali evo bas u postovima koje je postavio Vozd imamo lepe primere uspesno obojenih fasada.
Kada na fasadi ima puno dekorativnih detalja, onda konstrast izmedju njih i fasadne povrsine obicno treba umanjiti ili sve ofarbati u jednu istu boju.
To je, barem, taj klasicni pristup bojenju s manje rizika, ali fasadu zgrade mozemo uvek uciniti zanimljivijom na razne nacine, pa cak i ako to bude bilo malo "previse za oko".
Sa ovim vecin i reprezentativnijim starim zgradama se ne bih mnogo igrao, jer su odraz lokalnog poznavanja estetike, pa i generalno obrazovanja.
Uglavnom na prvi pogled bude jasno da li je fasada ofarbana ok, odlicno ili tragicno.
 
Recimo nedavno obnovljena zgrada u Karadjordjevoj ulici je np. sasvim korektno ofarbana,
ali utisak se moze uciniti zanimljivijim sa svega nekoliko manjih intervencija.


fasada_karadjordjeva_1.png

fasada_karadjordjeva_2.png
 
Screenshot_2022-04-13-23-50-41-863_com.facebook.katana.jpg

Уклањање графита на Старом граду. Послао сам им поруку с питањем за мало више информација о овој акцији, где ће све бити спроведена, и да ли ће неким чудом овај пут (за разлику од претходних седамсто пута) нешто да се промени по питању антиграфит заштите и очувања тих фасада и надаље
 
Sta je inace antrigrafit zastita? Moze li neko to da mi objasni?

Postoje 2 glavna tipa:
1) Privremena zastita (jeftinija verzija) - u principu bezbojni premaz. Taj premaz sluzi kao barijera izmedju zida i grafita, i "zadrzava" grafit u sebi. Kada se opere onim smrkom, premaz se spira zajedno sa grafitom a ne ostecuje boju zida ispod. Nakon pranja, potrebno je ponovo naneti taj premaz.
2) Trajna zastita (skuplja verzija) - opet bezbojni premaz, samo drugacijeg hemijskog sastava. Sluzi kao barijera izmedju zida i grafita, i "zadrzava" grafit na sebi. Grafit se posle ukljanja nekim razredjivacem (ne smrkom). Nakon ukljanjanja, nije potrebno ponovo nanositi taj premaz.

U oba slucaja, potrebno je redovno odrzavanje - jos uvek niko nije izmislio nesto sto sprecava grafit da se zalepi za zid.
 
Aha, Jasno. Hvala na objasnjenju.
Postoji i jos jedna varijanta onda : industrijski nano sprej :)
 
Vrh