Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Bar nemamo ovakve "majstore"

http://www.politika.rs/scc/clanak/41630 ... pa-isecena

Prvo sredili fasadu, pa onda rade hidroizolaciju

Cуботица – Прошло је тек две године откако је, након што је пре тога седам година била под скелама, уређена фасада Народног позоришта, а лепота здања већ је наружена и захтеваће нове поправке.

У позоришту се тренутно одвија седма и први део осме фазе радова за коју је као извођач јула ове године изабрано предузеће „Морава ин”. Радници овог предузећа читавом дужином старог заштићеног дела „пресекли” су објекат на неколико центиметара од земље, обили малтер у том делу и увели хидроизолацију. Како се то догодило да радови на објекту улазе у фазу унутрашњег уређења, а да се градитељи још увек боре са влагом у зидовима, питање је на које није лако доћи до одговора.
 
Peta_beogradska.jpg
 
Očišćene pojedine fasade na opštini Voždovac.

Splitska, Rimska, Strumička, Vladimira Tomanovića. Ustanička, Bulevar Oslobođenja, Kraljevačka, Baštovanska...

Pitanje koliko će to da traje, pošto se na pojedinim fasadama posle 24 časa pojavile nove žvrljotine.
 
Otvara se prozor za vrata (koja su ustvari sve vreme bila zazidana vrata!) i pravi se terasa na Gracanickoj 18. Vec sam pomislio da ce odustati... Inace, ova fasada se radi izuzetno kvalitetno - od bakarnog krova i kupole do svih aplikacija na fasadi. Radnici su na gradilistu svakog dana od 6.30, ukljucujuci i vikend. Vrlo su posveceni i ova fasada ce ocigledno izgledati odlicno. Cela grupa od desetak fasada koja se rade ove godine u centru Beogarada (po projektu Zavoda od pre 4-5 godina koje su trebale da budu uradjene od donatroskih para, pa sem jedne u Njegosevoj nista nije uradnjeno) se rade izuzetno dobro - za razliku od one proslogodisnje akcije malanja (vecine objekata) Karadjordjeve i K. venca pred izbore... Ne kazem da svaka fasada zaluzuje ovaj tretman, ali ako rade - neka rade kako treba a ne da se mala. Dosuse onda bi onih najavljenih Vesicevih 200 fasada za 2018 trajalo jedno 20 godina :)Pogledajte prilog 1
 
Ako se ova zgrada radi uz nadzor nekog iz susedog muzeja primenjenih umetnosti, odnosno akademije, onda nije ni cudo sto se fasada radi kvalitetno.
Restauracija i rekonsrukcija su umetnicki poduhvati, to sam vise puta naglasio.
 
Zgrada u Krunskoj pored muzeja (iako najruznija u ulici) se radi iz jednog jedinog razloga, u njoj zivi "Padre della Serbia" iliti Vucicev cale ;)
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=584011#p584011:3ucad3iv je napisao(la):
gradjanin » Pon Nov 26, 2018 10:40 am[/url]":3ucad3iv]Otvara se prozor za vrata (koja su ustvari sve vreme bila zazidana vrata!) i pravi se terasa na Gracanickoj 18. Vec sam pomislio da ce odustati... Inace, ova fasada se radi izuzetno kvalitetno - od bakarnog krova i kupole do svih aplikacija na fasadi. Pogledajte prilog 1

file.php

Samo da ne bude crno bela povracacu hashtag #crnobeli_grad #depresija #bez_boje :kum: :kafa:
 
Ne slazem se, crno-bela moze biti antidepresivna (ako cemo mak na konac), ali najbitnije je kako korespondira sa okolinom.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=584393#p584393:1p6nx23o je napisao(la):
Drakche » Uto Nov 27, 2018 7:48 pm[/url]":1p6nx23o]Ne slazem se, crno-bela moze biti antidepresivna (ako cemo mak na konac), ali najbitnije je kako korespondira sa okolinom.

Vi sto se zalazete za bele fasad radite kanpanju protuvivBeograda... znte vrlo dobro da bele zgrade posive posle 3 nedelje i postanu depresivno sive, a ipak se zalazete za sivilo i ruznocu... a posle idete u kopenhgen i slikate se hahaha nikad niko ne ide u Minsk ili Bagdad
 
Po toj logici bi i narandžasta porcnela i bila štrokava nakon par nedelja, a bela neće da posivi ako je u manje prometnoj ulici gde nema toliko prašine i prljavštine od vozila, kao što je slučaj u Karađorđevoj sa onim koje su uradili, a i tamo je to samo prvi sprat. Preterujete, a i dosta više sa onom žutom, Beogradu i treba više belih fasada. Taj Minsk da ste bili u njemu videli bi da ima prelepu arhitekturu i odlično održavane fasade, čak i za zapadne standarde.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=584612#p584612:113z6l4o je napisao(la):
Piccolo » Sre Nov 28, 2018 6:57 pm[/url]":113z6l4o]Po toj logici bi i narandžasta porcnela i bila štrokava nakon par nedelja, a bela neće da posivi ako je u manje prometnoj ulici gde nema toliko prašine i prljavštine od vozila, kao što je slučaj u Karađorđevoj sa onim koje su uradili, a i tamo je to samo prvi sprat. Preterujete, a i dosta više sa onom žutom, Beogradu i treba više belih fasada. Taj Minsk da ste bili u njemu videli bi da ima prelepu arhitekturu i odlično održavane fasade, čak i za zapadne standarde.

Ja nevolim crno bele gradove zato nikada necu da idem u Minsk, to je stvar ukusa... ova zgrada moze da bude lepa koliko hoce ali ako bude bela nece da mi se svidja...
Ako bude narandzasta hoce...
moj i tvoj ukus estetike se razlikuje prosto..
 
Minsk ima sredjenije fasade u centru nego Beograd i nema klime, tako da ne bih bas uzimao taj grad kao neki reper estetike i crnine. Mozda imaju diktaturu ali je sve pod konac, barem u centru.
 
Tako je. Ukljucujuci i vecinu ruskih gradova. Sve fasade pod konac bez klima.

Beograd pre moze sa Bukurestom da.se poredi. Vrlo slicna arhitektura kroz istoriju plus neodrzavanje. S.tim da u Bukurestu ima manje klima uredjaja.
 
Bio sam u Minsku i mogu reći da je nemoguće porediti taj grad sa Beogradom, ni po urbanizmu ni po izglednu nije ni blizu "pravom evropskom" gradu.
Sa druge strane mnogo je uredjeniji grad od Beograda. Koriste mnogo behatona po ulicama i nigde nema klimavih ploča. Nigde nema kratera po kolovozu ili trotoaru a fasade su uglavnom svuda uredjene, pa čak i po širem centru.
Putovao sam vozom iz Vilniusa u Minsk i taj grad je zapravo mnogo sličniji Beogradu. Po užem centru sve šlašti a kad odeš 2 ulice dalje fasade otpadaju, svuda klimave i popucale ploče po trotoarima i smeće na ulici. Jedino nemaju klime po fasadama. Mora da je to neki balkanski trend.
 
Pa gde to u Beogradu sve "slasti" u uzem centru grada? Naprotiv, samo da se prosetamo Knez Mihailovom, na primer, a to je, nadam se da se slazemo, najuzi centar grada, primeticemo musave fasade, zvrljotine na sve strane, zatvorene i zamandaljene lokale kao u nekoj kasabi, plocnike u ocajnom stanju i sta sve ne! I tako je i u drugim ulicama u najuzem centru grada, a o udaljenijim delovima da i ne govorimo. Jad u cemer, nikakve veze ni sa jednom evropskom prestonicom, ni po jednom kriterijumu.
 
Meni je Rim bio slican Beogradu po prljavstini. Tacnije, bio mi je jos prljaviji od Beograda, tada, ali sada je mrtva trka.
 
Hvala na linku - ono što primećujem je da fasada nije baš verno odrađena - elementi koji su postojali, više nisu tu?!
 
zanima me sta ce da urade sa prozorima, posto su postojeci vrlo dekorativni i u stilu secesije, ali su u losem stanju (svi prozori su kao gornji deo ovih nekada zazidanih vrata). A tek su roletne ocajne! Posto se sve radi kako treba, interesuje me sta ce uraditi sa tim... Klime i da ne pominjem...
 
Roletne mogu da se zamene, a sto se prozora i vrata tice, ako ce da rade bas kako treba, na tapaciranje, lakiranje i bojenje - i onda nazad u okvire.
 
Klime neće vraćati na ovu zgradu.
Tu je najveći problem da se zgrade različito tretiraju. Ona u Pop Lukinoj zadržala je većinu klima. Sa Vučine kuće su uklonili sve klime a neki bezobrazni stanari su vratili tu i tamo. Neke se rade vrhunski a neke se okreče a posle nedelju dana otpadne deo maltera.
 
Vrh