Bender, Kkorisnik - svaka cast na timskom radu
Steta sto je rad na ostalim fasadama u gradu pauziran, pa u nedostatku svezih slika, moramo da diskutujemo da li je batina iz raja izasla ili ne. Usput iznosimo svoje frustracije sveopstim stanjem i time samo sirimo negativnu energiju i pesimizam, sto ne doprinosi nicemu.
Kako je ovo ipak tema o fasadama, a ne grafitima... Beograd ima bas dosta bocnih strana zgrada koje strce, koje ili ne dodiruju drugi objekat ili su dosta vise od susednog. Karadjordjeva na primer. Sta vise, ne znam da li postoji bar jedan kvart na Starom Gradu koji je potpuno popunjen i gde su zgrade iste visine. Sta uraditi sa tim bocnim stranama?
Boja - mozda najjednostavnije i najjeftinije resenje. Cista jednobojna fasada u istoj boji kao i front zgrade. Medjutim, njaaah, nista specijalno.
Lazna fasada - ovo super izgleda na Alpima i u francuskim selima, ali da li moze da se primeni u Beogradu?
Pogledajte prilog 9
Pogledajte prilog 7
Pogledajte prilog 10
Pogledajte prilog 8
Primer iz Kine, bljuc (ali takav bi najvise odgovarao beogradskim zgradama)
Murali - nesto zanimljivije resenje. Ja nisam veliki ljubitelj istih, ali oni na Terazijama ili u okolini kneza iz 1989e su mi dragi jer sam odrastao sa njima. U slucaju Beograda danas, gde je svaka fasada isarana i sve se raspada - mislim da je svaki mural suvisan i doprinosi sveopstem utisku vasara i grada bez mere i ukusa.
Pogledajte prilog 28
Primer uspelog murala sa merom, iz 1989e
Pogledajte prilog 27
Bledo, neugledno, zapusteno, jeftino i kada je bilo sveze
Pogledajte prilog 23
Mural da se uplasis, ne mogu da ga zamislim na razglednici iz Novog Sada. Na ovaj bocni zid, pretpostavljam austrougarske kuce, da bi lepse legla lazna fasada popup primera iznad. E to mogu zamisliti na razglednici.
Pogledajte prilog 24Pogledajte prilog 25
Pogledajte prilog 26
Bljuc
Kineticke skulpture - nesto novo, gde ce ljudi zaista da zastanu, sto retko gde postoji. Prednost je sto moze da se razmontira i premesti na drugo mesto.
Pogledajte prilog 21
Pogledajte prilog 22
Zeleni zidovi - puzavice, cvece, fontane. Samo zamislite kako bi predivno izgledao onaj bocni zid zgrade na Slaviji, kod parkinga, da su svih osam ili koliko vec spratova prekrivene visecim vrtom. Ufff
Pogledajte prilog 18Pogledajte prilog 19Pogledajte prilog 20
Pogledajte prilog 6
Odlican primer zelenog zida (mada je slika uzas)
Skulpture - moj licni favorit. Da biste ovo najbolje sebi oslikali, zamislite fasadu zgrade na ulazu na Brankov most (brokoli mural). Mozda odrediti nekoliko mesta u gradu gde bi se na svakih nekoliko godina, na medjunarodnom konkursu, birale sledece skulpture za tu fasadu.
Pogledajte prilog 5
Pogledajte prilog 11
Pogledajte prilog 1Pogledajte prilog 2Pogledajte prilog 3Pogledajte prilog 4
Moderne fasade - deluje jereticki da se na predratnu zgradu, sa bocne strane stavi aluminijumski ili slican panel, ali mislim da takva kombinacija itekako moze da uspe u Beogradu na pojedinim mestima. Opet na primeru te nesrecne Slavije, gde imamo i stakleni Hilton i zgradu NBS, nesto poput ovih primera ispod moze da pokrije delove koji strce. Ne treba se stideti sto Beograd nije mumificiran poput nekih gradova, to se moze okrenuti u nasu korist.
Pogledajte prilog 12Pogledajte prilog 13Pogledajte prilog 14Pogledajte prilog 15Pogledajte prilog 16Pogledajte prilog 17
Bilbordi - reklame, neonske cevi, radije ne bih o tome :blah:
U svakom slucaju treba voditi racuna o lakoci odrzavanja i veku trajanja. Povedeni primerom iz Grenfel kule u Londonu (gde su zarad estetike na zgradu prilepili lose panele, nakon cega je oko 80 ljudi stradalo u pozaru), svako sminkanje fasada mora biti praceno odgovarajucom kontrolom.
Steta, ja sam programer koji zivi u Londonu, a ne umetnik, ali kada se ovako raspisem i razne ideje mi prolaze kroz glavu, dodje mi da batalim sve i krenem da dizajniram fasadne skulpture za Beograd :kk: