Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Gradiliste investitora Kalemegdan Park DOO je devastirao prostor oko Pedagoskog Muzeja.

472293940_576185141974880_7419270092810161082_n (1).jpg

Sto bi bilo bukinga briga da li stan rentiranje vlasnik ili ga rentira neko ko plaća vlasniku mesečni zakup.Drzava treba da se dogovori sa bukingim i uvede red da samo rgistrovan smeštaj može biti reklamiram.Opet zgrada ne moze da utiče na vlasnika sta ce da radi sa nekretniom.U hrv je sad usvojen zakon koji to reguliše

Ono kad se u svom urnisanom gradu nagledaš toliko svega i svačega da ti ovo još dođe i prihvatljivo. Ovo pišem za sebe, jer sam uhvatio sebe u pomisli "tja, pa i nije loše", jer sam zadnjih par godina toliko spustio kriterijume da mi ovo dođe ok. Iako je zapravo neskladno i nehumano. Ne samo zgrada nego sve, i okolina ispred, i položaj, sve...
Sve razumem i sve se slazem, jer sam imao isti proces razmisljanja - ali klime..... Pa ako su radili izolaciju (sto pretpostavljam, obzirom da je fasada sredjena), zasto cevi/kablovi koji idu od jedinice do zida nisu stavljeni ispod izolacije! I zasto nisu uniformisali poziciju spoljnjih jedinica, pa bar da su sve jedna ispod druge?? Ako je dato toliko para da se sve sredi, i ako je taj investitor mogao da nakaci 3 dodatna sprata, mogao je i to za uradi! Pa zar je to toliko tesko??? I onako su morali da skinu klime dok se radila fasada!!

O proporcijama i dodatku spratova, ne bih ni da pocinjem...

Što se tiče klima uredajima nakačenim na uličnim fasadama zgrada (pogotovo u užem centru), mora da postoji neko rešenje. Da li postoji neka zemlja u okruženju koja je to uspela da reši, pa da primenimo njihovo rešenje?

Mislim, ja znam kako bi ja to rešio da sam na vlasti, ali ko mene pita?

Šta ga znam, ja sam odavno prestao da primećujem klime.
To i jeste problem... Polako se navikavamo na nesto sto bi ranije odmah primetili i bunili se. Po tom principu i funkcionise ova vlast: ma navicice se, samo radi, ko ih šiša... Sto rece i sam, govorim iz svog iskustva - sve se manje iznenadjujem, i sve lakse prihvatam. Ostala je samo nada da se samo ispostuje minimum minimuma... Onu prijavu sto sam slao za Kosancicev venac, samo prebacuju odgovornost jedan na drugog, niko konkretan odgovor da da, vrte me u krug vec 3 meseca, o akciji da se to sankcionise ni pomena i eno - zavrsena... I sve je tako, rade sta hoce, mi polako postajemo nemi svedoci i krug se zatvara... A grad prerasta u kasabu... Gledam render za Muzej Nikole Tesle, okolne (projektovane) zgrade kao da su iz predgradja Klivlenda s kraja 80-tih i to socijalnih stanova... Katastrofa, generalno, nemam zelju vise ni da komentarisem, grad se pretvorio u palanku.

Moja neka razmišljanja na tu temu:

1. Izraditi klasifikaciju zgrada po kojoj bi se jasno znalo na kojim zgradama su klime dopuštene (sa ulične strane zgrade), ali moraju da budu prekrivene onim maskama u boji fasade, a na kojim zgradama nije uopšte dopušteno kačiti klimu na uličnoj, odnosno, vidljivoj fasadi.

2. Uvesti program po kome bi vlasnici dobili pod (a) rok u kome moraju da uklone klima uređaj, u suprotnom, on može da bude uklonjen "na silu", a pod (b) dati vlasnicima "vaučer" koji mogu da koriste kod određenih firmi da tu uslugu "plate". Ovo pod (b) je naravno prilika da se ti "vaučeri" dodeljuju firmama bliskim vladajućim strukturama, al to može da posluži i kao motivacija da se nešto zaista uradi.

3. Celokupan program primeniti prvo na državne i javne institucije kao probna varijanta da se vidi kako će funkcionisati sistem sa vaučerima.

4. Nakon toga, početi postepeno sa primenom u određenim ulicama u užem centru.

5. Ako se pokaže kao izvodljivo, rešenje primeniti na ceo uži centar.

Naravno, potrebno je propratiti ceo program sa kaznama za kačenje novih uređaja na fasade, jer svi znamo da će neki da probaju odmah da ih vrate ili da postave nove posle roka za njihovo skidanje.

Na kraju, samo da dodam, u prvom ciklusu, ljudi i firme (odnosno institucije) koje već imaju uređaje na fasadi ne bi bile kažnjene, već bi se pare iz budžeta koristile samo za njihovo uklanjanje i išle u ruke privatnih firmi koje se time bave... Ako to nije privlačno vladajućim strukturama, ne znam šta bi drugo moglo da bude.

Vrh