Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Ugao 22. oktobra i Miroslava Tirša

20240716_202322.jpg

A sto stanari solitera ne brinu o njegovoj okolini zna li se
Zna se druže moj forumski. Stan dobijen od firme (možda na fingiranom konkursu), pa otkupljen 90ih za male pare. Što bi se onda brinuli. Još u mentalnom sklopu moje je od ulaznih vrata u stan, ostalo me ne zanima, ima ko o tome brine.....
Nemaju ljudi svest da je i okolina zgrade njihova.

Zaista me iznenađuje da je taj čovek napisao knjigu, još više bi me iznenadilo da je dobra...

Hteli bismo na osmospratnici iz 1970ih da uradimo demit fasadu. Koje su nam opcije u Beogradu sem Gradskog stambenog? Da li imate preporuke za neke izvođače?

Bilo bi dobro pre nego krenete u proceduru
Vidite sa opštinom kad ce sledeći konkurs za energetsku sanaciju iz koga će se uskoro raditi dosta zgrada .To pod uslovom da je zgrada prikacena na toplovod .
Da vidite koji je energetski razred zgrada sad tj da uradite energetski pasos.
Jer sanacija fasade kad se radi mora da se poboljša energetska efikasnost.
Takodje prije radova na fasadi da vidite da li su svi zamenili stolariju zbog obrade oko prozora i pod prozorakih limova i oluka
I naravno regulacija postavljanja klima uređaja i odvoda od istih.
Za 7 spratnicu gradsko stambeno je dalo ponudu sa pdv 280 000 evra 4 fasade samostojeca zgrada i to bez energetske efikasnosti samo puko malterisanje
Privatnik je za isti posao tražio 100 000 evra sa sa stiroporom 10cm
Na kraju zgrada je ušla u program energetske efikasnosti.

Када сам уживо видео пузавице су изгледале као вештачке... За станаре поред свака част што су изабрали одговарајуће ролете. Још само да поплочају тротоаре на Теразијама и у Краља Милана по шеми из пешачке зоне, и да среде фасаде и то ће бити друга прича, могли би да размисле о постављању декоративне јавне расвете, попут оног једног стуба код СКЦ...
Зграда на углу у Чика Љубиној са фотографије коју је окачио @Вожд је боље изгледала са оригиналном столаријом, хоризонтале на стаклима су се уклапале са хоризонталама на фасади...

Poslednja izmena:
Jer sam imao "zadovoljstvo" da ga upoznam i slušam. Prilično nesnađen i sa površnim znanjem, ali izuzetno nadmen.
U kom kontekstu ste se upoznali i koja tema je bila u pitanju? Ne poznajem coveka i nisam istoricar umetnosti ali svakako jesam ljubitelj i imam rekao bih solidno znanje na temu ar dekoa, secesije, arhitekture i umetnosti. Nisam sve procitao ali za sada bih rekao da je knjiga veoma dobra

Vrh