Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Ne znam zašto su svi toliko protiv nemačke ambasade - meni je skroz ok. Čak malo podseća na Matematičku gimnaziju:

matematicka gimnazija.JPG

Inače, ako ćemo već o ambasadama koje liče na bunkere i spoljne politike njihovih država matica, Japan bi ispao kao najveći svetski agresor sa kolonizatorskim odnosom prema Srbiji... A zapravo imamo prilično dobre prijateljske odnose.

Подсећа, али детаљи и позиционираност праве разлику.

Швапски бункер ми не би сметао на некој другој локацији, али овде, где није је у линији с околним објектима, стварно боде очи.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=788543#p788543:1esdqh7q je napisao(la):
Perkan » Чет Окт 29, 2020 5:35 pm[/url]":1esdqh7q]A ti baš moraš da nađeš paralelu?
Živiš u svetu "najgori smo" a kad baš ne možeš, onda je "nismo ništa bolji ni mi"...
Ми о изгледу амбасаде, а он дрвљем и камењем на читам народ - и то сопствени - а да нико од нас није ни речи рекао против Немаца.

Мени је напротив зграда амбасаде солидна, елегантна и квалитетно урађена. Једино бих да је зелени део фасаде предњи. Била би интересантнија.

О предњој фасади углавном и говоримо. Здрага просто одише нечовештвом и не уклапа се у околину. Не спорим да је зграда (вероватно) квалитетно урађена, али њена архитектура је хладна, нехумана и не приличи седишту дипломатске мисије.

Монолитност тог непотребно голог и безличног зида, која још више долази до изражаја захваљујући околини, је попут неке постмодернистичке мешавине најгорих аспеката баухауса, брутализма, па и нацистичке архитектуре.

Ambasada čiji izgled mi smeta jedno 1.000 puta više od ove:

Prilozi

• japanska ambasada.jpg
    japanska ambasada.jpg
    166 KB · Pregleda: 4.456
Apolon vidim da si ujedno sa članstvom na forumu doneo i čuvenu retoriku botova sa sobom, iako ja nisam ništa rekao protiv naroda već protiv naše diplomatske misije, u kojoj sede ljudi iz vlasti. Nema potrebe da me etiketiraš kao srbomrzaca zato što sam reagovao na post u vezi ugleda jedne države. Ni jednom rečju nisam ni branio nemačku ambasadu, niti sam branio njihov ugled, već sam ukazao na apsurdnost poredjenja Nemačke ambasade sa ugledom te države.
A najružniji primer ambasade u Beogradu jeste japanska ambasada koja ni ne pokušava da sakrije da je bunker.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=788608#p788608:1m6oxzak je napisao(la):
And7rey » Čet Okt 29, 2020 9:51 pm[/url]":1m6oxzak]Apolon vidim da si ujedno sa članstvom na forumu doneo i čuvenu retoriku botova sa sobom, iako ja nisam ništa rekao protiv naroda već protiv naše diplomatske misije, u kojoj sede ljudi iz vlasti. Nema potrebe da me etiketiraš kao srbomrzaca zato što sam reagovao na post u vezi ugleda jedne države, a naš ugled je da smo banana država, svidelo se to tebi ili ne. Ni jednom rečju nisam ni branio nemačku ambasadu.
A najružniji primer ambasade u Beogradu jeste japanska ambasada koja ni ne pokušava da sakrije da je bunker.

Ok - samo objasni u kojoj vezi je naša diplomatska misija sa zgradom ambasade u Kneza Miloša, pa osećaš potrebu da to spominješ na način na koji su to uradio? Ovde se diskutuje arhitektura predmetne zgrade i posredno bezobrazluk i bezobzirnost vlasnika prema domaćinu.

120114683_759804601532442_6748216012529816953_o.jpg

Београдске куће крију многе лепе и тужне приче које по ко зна који пут откривамо у овој групи.

Ова бајковита кућа с фотографије у Господар Јевремовој, једна која се налазила у Маршала Пилсудског, једна у Поенкареовој и једна на Дедињу, а можда и која још, су неке од тих које крију приче о успеху, губитку, љубави, радости и боли једне разгранате и међусобно повезане породице, а све почиње од господина трговца Михаила Л. Ђурића (Крагујевац, 1863-Београд, 1944).

Михаило је био један од најуваженијих представника старе београдске чаршије. После завршене ниже гимназије прешао је у Београд и завршио трговачку школу. Касније је био члан познате фирме Месаровић и Павловић, а затим и њен власник.

Јавне друштвене функције почео је да обавља 1884. као члан управе Београдске трговачке омладине, чији је био потпредседник и председник. Дуго година био је уредник и директор „Трговинског гласника“. Као човек изузетне културе и несебичног карактера био је необично цењен у свим круговима, па је 30 година био члан Управе Народне банке, већник и председник Трговинске коморе, члан и председник Хипотекарне банке Трговачког фонда, председник Београдске берзе. Одликован је највишим државним одликовањима, али би највредније одликовање било да данашња трговачка поколења чувају сећање на њега као на светли пример неуморне истрајности у раду за опште добро.

Кућу коју видимо на фотографији, иако је данас у незавидном стању, саградио је за своју породицу око 1910. по пројекту архитекте Јована Новаковића, као кућу с приземљем и једним спратом, богате орнаментике, са угаоним кубетом.

Али ово није та прича коју сам желела да поделим са вама.

Један од његових потомака је познати филолог, лингвиста, историчар језика, професор, свима добро познати Иван Клајн.

Елем, Михаило, чији је отац Лука водио порекло из Катунске нахије, је са супругом Ружом имао ћерке Аницу, Љубицу и Иванову мајку Стану. Аница је са Србом Мијатовићем, трговцем, имала сина Павла и ћерку Ружицу. Друга његова ћерка Љубица је била удата за трговца Јову Живадиновића и са њим имала синове Димитрија, карикатуристу, и Михаила, декана Архитектонског факултета. Поживела око 100 година и успела да пренесе породичну историју, неке анегдоте и цртице из живота потомцима који то сада љубоморно чувају.

А Стана (1905-1986), пијанисткиња, музиколог и професор, је ступила у први брак са Владиславом Рибникаром с којим је родила сина Слободана, академика, и ћерке Милицу и Ивану. Касније се преудала и у браку са Хугом Клајном 1937. родила Ивана.

Кућа Клајнових налазила се у тадашњој улици Маршала Пилсудског, а млади Иван се сећа да је био потпуно опчињен трамвајима који су тутњали и тандркали поред ње. Срећа није дуго трајала и наступио је Други светски рат. Кућу су им запленили Немци, отац Хуго отпутовао је за „Венецију“, како су објаснили маломе Ивану, а уствари се крио у Београду под другим презименом код пријатеља негде на Лиону. Хуго је преживео, али његове сестре и њихове породице нису биле те среће. Страдали су у логору Јасеновац.

Све ћерке Михаила Ђурића поново су се са децом током рата окупиле у родитељској кући у Господар Јевремовој, у којој су деца провела рат играјући се у свом малом свету, између „четири зида“.

Михаило Л. Ђурић није дочекао ослобођење, као ни кућа породице Хуго у Маршала Пилсудског, пошто су је Немци, повлачећи се, дигли у ваздух.

Укратко, када би зидови ове куће на фотографији могли да причају..

https://www.facebook.com/photo/?fbid=75 ... 0716011778

Садашња амбасада смештена у класичној кући у насељу које је углавном пуно амбасада.

@ink, i uopste drugi koji se pitaju sto mi smeta izgled Nemacke fasade

Zgrada sama po sebi meni nije tolko ruzna. Pogotovu kad se vide metalni braon delovi u prizemlju izbliza, koji se iz nekog razloga meni svidjaju.

Problem je to smatram da takvom izgledu zgrade nije mesto tu. Izmedju nekoliko predratnih zdanja i u jednoj od najuglednijih ulica.

Sto se ambasade Japana tice, pa ja sam bas nju i uzeo za primer besmislenog bezobzirnog bunkerisanja. Cega se to boje japanske diplomate u Beogradu da im treba bunker? U Srbiji nema nikakve opasnosti od besnih rulja ili oruzanih napada na njih. A nema ni rizika od tudjih drzavljana koji dodju kao gosti u Srbiju. Ko ce da napadne ambasadu Japana? Agent Al Kaide koja nema dodira sa Japanom? Agent Kim Dzong Una koji ce da obidje pola planete da bi u jednom Beogradu napakostio diplomatama suaedne mu zemlje? Gremlini? Sauron? :D

Za Nemacku kapiram da ipak ima nesto vise (realnih) potencijalnih strahova i rizika. Ali objasnio sam vec da postoje nacini da se ambasada projektuje tako da izgleda lepo i toplo, a da opet bude bezbedna kao vecina bunkera. Ne ko oni kod paranoidnih Amera, ali blizu toga.

Indolentnost vlasnika ambasada da prilikom izgradnje svojih objekata uopste, ali uopste ne obracaju paznju na to kako ce se oni uklopiti u svoje okruzenje, i kakvu ce atmosferu time stvarati i oko i unutar zgradr, je odraz bezobrazluka i nepostovanja prema domacinu. Jer to porucuje da je neko dosao u tvoju kucu, a nema poverenja u tebe, niti zeli da ima kontakt sa tobom, tvojom porodicom i svime ostalim u tvojoj kuci. To je prosto bezobrazluk. A taj bezobrazluk je procvetao posle 9/11 i ratova ranih 2000ih, kad su americki kauboji divljali po svetu pod izgovorom borbe za slobodu i oslobadjanje od teroristi™. I onda njihovi poltroni videse tu praksu pa pozelese da se i oni osete ko neke face. Cak i po cenu nepostovanja i bezobrazluka prema domacinima.

Evo plusić od mene iako se meni sviđa zgrada :)

Inače, ne delim mišljenje da je Kneza Miloša baš toliko ugledna ulica da ova zgrada u njoj ne pripada. Ima tu nekih zgrada koje bih ja pre uklonio od ove, i to mnogo njih. Možda kada bi cela ulica bila sva u predratnim vilama i zgradama poput Ministarstva spoljnih poslova onda bismo mogli da kažemo da ova ambasada baš štrči. Ali pošto to nije tako, moje mišljenje je da ovo nije validan argument.

Ali svakako poštujem i suprotna mišljennja - daleko od toga da ovim želim nekoga da napadnem ili poništavam tuđe stavove. Pogotovo zbog onog "de gustibus non es disputandum".

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=788980#p788980:6s61gkrc je napisao(la):
ink » Pet Okt 30, 2020 9:01 pm[/url]":6s61gkrc]Inače, ne delim mišljenje da je Kneza Miloša baš toliko ugledna ulica da ova zgrada u njoj ne pripada.
Paaa ima nas koji je pamtimo iz doba dok divlje gradnje i oronule fasade nisu bile uobičajena pojava na svakom koraku. :p

Ali dobro, razumem i poštujem sve što si napisao. :wink:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=788856#p788856:b8ydi8j2 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 30 Okt 2020 15:37[/url]":b8ydi8j2]Sto se ambasade Japana tice, pa ja sam bas nju i uzeo za primer besmislenog bezobzirnog bunkerisanja. Cega se to boje japanske diplomate u Beogradu da im treba bunker? U Srbiji nema nikakve opasnosti od besnih rulja ili oruzanih napada na njih. A nema ni rizika od tudjih drzavljana koji dodju kao gosti u Srbiju. Ko ce da napadne ambasadu Japana? Agent Al Kaide koja nema dodira sa Japanom? Agent Kim Dzong Una koji ce da obidje pola planete da bi u jednom Beogradu napakostio diplomatama suaedne mu zemlje? Gremlini? Sauron? :D
Tačno tako. Nikada nisam čuo bilo koga da je ikada rekao neku ružnu reč. Čak se ni ne spominje II svetski rat u kontekstu njih kao agresora i jedne od članica Trojnog pakta, već je uvek asocijacija u razgovoru da su bili žrtve Amerikanaca i njihovih bombi bačenih na Hirošimu i Nagasaki. A među prijateljima sa kojima se družim, dosta njih preko bonsaija, uvek o nekim lepim stvarima pričamo vezano za Japan.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=788983#p788983:b8ydi8j2 je napisao(la):
Bender Rodriguez » 30 Okt 2020 21:07[/url]":b8ydi8j2]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=788980#p788980:b8ydi8j2 je napisao(la):
ink » Pet Okt 30, 2020 9:01 pm[/url]":b8ydi8j2]Inače, ne delim mišljenje da je Kneza Miloša baš toliko ugledna ulica da ova zgrada u njoj ne pripada.
Paaa ima nas koji je pamtimo iz doba dok divlje gradnje i oronule fasade nisu bile uobičajena pojava na svakom koraku. :p

Ali dobro, razumem i poštujem sve što si napisao. :wink:
Jedan sam od tih što pamte. :D

Danas prolazio kroz Njegoševu i videh jednu fasadu da tri radnika Gradske čistoće farbaju (između Cvetnog trga i Svetzara Markovića). Tu beše živi Vesara?

Ima veze što se neke fasade raspadaju i njeni delovi otpadaju, a kada stanari zatraže da se sredi fasada, dobiju odgovor da su sami stanari zgrade zaduženi za rekonstrukciju. Čak imamo i slučajeve gde su stanari na ovako dobijen odgovor rekli da su se obraćali ranije i da im nije dozvoljeno da rade bilo šta na fasadi jer je zgrada pod zaštitom grada / države.

Ma to je van pamet da država/grad plaća za sređivanje privatnim zgradama. Ali verovatno se levičarima ne slaže sa mnom što se toga tiče.

O kakvim ti privatnim zgradama pričaš? To su samo novogradnje privatno vlasništvo.

Ako su stanovi otkupljeni zgrada nije vojna vise nego privatna od vlasnika stanova...suvlasnistvo nad zajedničkim delovima zgrade...

Vrh