Šta je novo?

Фасаде / Fasade

Штета што нису подигли још барем 3 спрата ту, па да се изједначе са суседном зградом. Можда је ово била права прилика за то.

21462541_1899185900402055_581934430612637025_n.jpg

Најновији шок! Затекао сам у Карађорђевој раднике како малтеришу свеже реконструисану фасаду! Молим вас да ми неко објасни логику јер не разумем више шта се ово ради.

На суседној постављају декоративну расвету.

Antigrafit zastita?

Edit... Jes malo morgen, sto bi postavili skele do krova :roll:

Crtači grafita se ne boje kazni
S. B. M. | 08. septembar 2017. 22:15

Za razliku od varšavskih, beogradski "majstori sa sprejovima" bez sankcija šaraju vozove. Uklanjanje crteža sa samo jednog vagona može da košta i 5.000 evra

ZA razliku od crtača grafita kog su radnici komunalnog preduzeća "Varšavski tramvaji" u jednom od depoa uhvatili prošle nedelje na delu i ostavili vezanog lancem i "lisicama" za tramvaj dok sve grafite nije očistio, naši "umetnici" prolaze mnogo bolje. Uprkos merama obezbeđenja, vandali uspevaju da išaraju vagone i pritom prođu nekažnjeno, dok preduzeće "Železnice Srbije" sanacija njihove umetnosti košta čak 5.000 evra po vagonu!

Kompozicije "BG voza" prepune su raznoraznih grafita, pa beogradskim prugama tutnje kao pokretne slike. Mesta za nove "radove" skoro i da nema. Osim po Srbiji, šareni vozovi krstare i Evropom, pošto ulični umetnici ne štede ni one kompozicije koje se uključuju u međunarodni saobraćaj.
- "Srbija voz" godinama bezuspešno pokušava da kompozicije sačuva od crtača grafita - ističu iz ovog preduzeća. - Glavni problem je nedostatak novca, jer doterivanje svakog vagona košta oko 5.000 evra. Pritom, to je često i uzaludan posao, jer sav trud uložen u farbanje propadne posle samo nekoliko dana.

Sveže ofarbani, jednobojni vagoni kao da mame majstore sa sprejovima da na njima ponovo iskažu svoje umeće. A uklanjanje jednog grafita troši i vreme i novac, pošto njegovo skidanje zahteva isključenje kola iz saobraćaja na jedan dan, kao i dodatno angažovanje zaposlenih.

- "Srbija voz" je prošle godine u decembru potpisao ugovor sa firmom "Inter SIB" za čuvanje voznih sredstava i objekata za održavanje. Na novim vozovima serije 413 i 711 boja je fabrički izvedena sa antigrafitnom zaštitom. Na voznim sredstvima koja se remontuju i modernizuju, u okviru tehničkih zahteva u tenderskoj dokumentaciji, tražimo isporuku vozila sa antigrafitnim premazom koji omogućava lako skidanje grafita - objašnjavaju u ovom preduzeću.

Ipak, ni "žvrljotine" iscrtane po vagonima sa antigrafitnom zaštitom nije moguće skidati neograničen broj puta. I ti slojevi imaju svoj rok i broj skidanja, koji zavisi od sredstava koja se koriste za ispisivanje grafita. Zato možda i radnici koji obavljaju Sizofov posao na našoj železnici, kako bi naučili vandale pameti, možda dođu u iskušenje da postupe isto kao njihove kolege iz Varšave.

Fasade stalna meta

Goran Vesić je početkom avgusta podneo krivičnu prijavu protiv nepoznatih osoba zbog šaranja tek obnovljene fasade u Pop Lukinoj sprejovima, a na njoj su se vrlo brzo pojavili novi grafiti!

Fasada zgrade u Pop Lukinoj 12 u opštini Stari grad renovirana je u okviru programa uređenja zgrada koji se finansira iz gradskog budžeta. Grupa nepoznatih vandala ispisala je fasadu sprejovima, a njihovu "akciju" snimile su kamere sa obližnje benzinske pumpe. Pet i po miliona dinara utrošeno je iz gradskog budžeta za rekonstrukciju i uređenje fasade zgrade u Pop Lukinoj.

http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74. ... boje-kazni

Čekaj, 46000 Evra je koštala samo ona jedna zgrada ?! Koja, btw i nije komplikovana za restauraciju.

Kako ŽS obrću logiku. 5000e košta čišćenje po vagonu. A koliko košta da zaposle nekoga da te vagone čuva? Šaranje ne traje 5 minuta, pa je dovoljno da se na svakih sat vremena neko napravi krug po mestu gde vagoni stoje.

Druga varijanta je video nadzor (sa IC kamerama) koji neko non stop nadgleda i obaveštava policiju ili obezbeđenje na terenu.

Sve se može kad se hoće.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=476515#p476515:2ys0nvqu je napisao(la):
astrodule » Sub Sep 09, 2017 9:45 am[/url]":2ys0nvqu] Sve se može kad se hoće.

Astro DULE, šta reći a ne zaplakati nakon tvoje izjave koja je yebeno tačna.
I pustimo više grafite, to su samo sitnice u odnosu na ostalu štetu koja se iz dana u dan povećava i unižava ovaj Grad. Autore grafita je lako zaustaviti samo da se hoće, ali nešto drugo nije i u tom zecu čuči grm. Čudno za izgovoriti ne zbog redosleda slova već iz straha. Neki su skloni misliti kako smo narod koga je baš briga, gleda samo svoju gu3icu a ja tvrdim da nisu u pravu i tvrdim da smo kukavice, narod koji sve više živi u strahu krijući se iza "svega mi je dosta, od priče nema vajde!". Pa dokle doseže ta granica "dosta...", nacrtaj je na trotoaru ako imaš makar "muda po pikasu", kako je glasio jedan od najboljih grafita na svetu?!

Stalno i stalno strah od nekoga i nečega. Neki od straha i presvisnu.

Dobro je što su rešili da promene boju fasade te zgrade u Karadjordjevoj. Mnogo je lepša ovako dvobojna..a i na susednoj treba istaći fasadnu plastiku.

U jbt. Vox91, stvarno će od sada biti bolje.
Kako da ja isposlujem fasadnu plastiku na mojoj zgradi pa da ne izgleda kao da je juče bila '41.?
'Fala unapred!

Bojim se da nisam najbolje razumeo šta me pitaš, Ksenija? A uz to, bilo bi dobro da komunikaciju na ovom forumu održavamo na pristojnom nivou..

Критика на рачун мојих псовки је прихваћена. Моје извињење васколиком форумском пучанству, нећу више никада и кајем се због пар непримерених речи. Отићићу у цркву да се покајем.

Vox91

Мени се чини да сам баш јасно писала, макар сам се трудила рачунајући на твој бистри ум. Но, шта је ту је, не могу се објашњавати а ионако сам се већ консултовала са неким ко ме је у цугу разумео.

Ok Ksenija, ti bi dakle htela da te ja posavetujem kako da središ zgradu u kojoj živiš? Na to ti ne mogu dati jednostavan odgovor, jer na to utiče više činilaca-to što ovo nije normalno uredjena zemlja je glavni činilac, jer da jeste-stanari bi morali da održavaju fasade zgrada u kojima žive. Ne vidim ni jedan razlog zašto bi oni bili privilegovani u odnosu na vlasnike privatnih kuća, koji sami održavaju svoje objekte i dvorišta. Ovo kako se sada rekonstruišu zgrade po Beogradu nije normalan i održiv način i posledica je nesposobnosti vlasti da nadje održivo rešenje sa stanarima. Bitan je predizborni marketing i kulise Potemkinovih sela-za nešto bolje nije spremna ni vlast, a ruku na srce ni stanari, jer da ljudi imaju malo svesti prema svojoj okolini bilo bi ih sramota stanja u kojem su zgrade u kojima žive. Bizarno je da većina predratnih zgrada nije okrečena od kako su sazidane, posle rata su oduzete vlasnicima pa se 50 godina u njima živelo, a stanare nije bilo briga da ulože nešto u fasade. Zatim su ti isti stanovi 90-ih otkupljeni za smešno mali novac, pa je usledila nova tura neodržavanja, zastakljivanja i nadzidjivanja, da bi se došlo do stadijuma raspada u kojem su sada. I onda vlast kreće da šminka poteze u vidokrugu turista i "arapskih prijatelja", a stanari iz drugih delova grada kukaju da i oni hoće u taj krug? Ili su toliko odgovorni prema sebi i drugima, pa kažu nije u redu da se bacaju narodne pare na šminkanje privatne imovine, mi hoćemo sami da sredjujemo svoje? Ili hoće neku nagodbu sa gradom i neke modele kreditiranja ili sufinansiranja? Mislim da bi to bilo najbolje, ali mi se čini da ovde niko ne zna šta u stvari hoće..

↑ +

Моја подршка уек иде младима који размишљауј па, какву год мисао изнедрили, она је мисао и треба је ценити. Управо то чиним.

Хвала ти Vox91 што ниси занемарио мој упис. Ово је ВЕЛИКИ УСПЕХ за мене на ББ.

О осталоме ћу други пут, данас је велики дан.

^^
Ksenija,

A da razmislis o formi pisanja u blogu.
Ako nista drugo bar zadnjih 5-10 stranica procitaj pre nego sto izadjes eureka-napadnim stilom da tvrdis nesto.

Lepo ti ide fotografisanje, slikama ne mozes da pogresis.
Vidim da niko od asa koji su duze na u od nas nece da se upusti u kritiku pa da ispadne da svojataju i imaju veca prava od nas, ali zeno smaras.

EDIT:
@Vox91
Moras uzeti u obzir to da uredjivanjem fasada, poboljsava turisticka ponuda celog grada pa i drzave, te da i ako ne postoji sistem ipak je ovo problem od malo vece vaznosti.

@lepi

Ako te smaram ti preskoči moje postove, jednostavno a produktivno za tvoje senzibilno biće. I samo da znaš, ovo je krajnje nepristojno od strane jednog muškarca pa još "lepog".
Uzgred, odlično čitam između redova. :dil:
Što se bloga tiče, moj postoji već par godina i sasvim je uspešan. Zato budi obziran kada nekoga savetuješ.

~~~
Tema:

Da, tu su odlično uradili fasadnu plastiku, za razliku od one narandžaste zgrade u Karađorđevoj:

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=477204#p477204:1w5ofm3g je napisao(la):
Ksenija » 12 Sep 2017 05:59 pm[/url]":1w5ofm3g]Ko to "mi"?

Pa mi u Beogradu.
U Becu ili Budimpesti ljudi znaju za estetiku.

Vrh