Ja da imam kompleks više vrednosti ne bih ranije na drugoj temi napisao da jedva čekam da se odselm iz centra. I ne bih napisao da život u centru nije vredan cimanja i troškova. Ne radi se o kompleksu više vrednosti nego da mi je pun kufer takvih zajedljivih stvorenja koje su odrasle uz svakakve laži, lupetanja i bapske priče pa čim ne umeju da izađu na kraj s nekim problemom, ili čim nemaju herca da se suoče sa svojim problemima, ajde odma da opalimo po centru.
A ta proseravanja o teškom životu zadrži za sebe i za ekipu ispred dragstora.
Ево, упоредићу шта могу. Живим у административном центру општине, на главном путу БГ-СД (дакле није нека чука или бездан) у легалном делу насеља (кућа ми је уцртана још у време Краљевине Србије) те ме нећеш убацити у кош дивљих насеља што си већ по аутоматизму видим учинио.
Ne laži. Nisam rekao da je sve van centra divlje naselje, nego sam rekao da ovde uporđujem : 1) centar i 2) druge delove Beograda u kojima žive ljudi koji uredno plaćaju i izmiruju svoje obaveze. Rekao sam da ne uzimam u računicu divlja naselja jer što bi mene bilo briga što je Pera podigao ilegalnu kuću, pa sad ne može da se prikači na struju i vodu, kad ništa nije plaćao i regulisao? Ja pričam o onima koji uredno izmiruju svoje obaveze i dugove.
Дакле, од инфраструктуре немам канализацију, кишну канализацију, уличну расвету, оптику, нити ТВ, нити И интернет. Водовод имам, и до пре 3 године имали смо редовне рестрикције у летњем периоду. Вода је, наравно скупља него код вас у центру, и износи 74 РСД/м3. Одношење смећа такође је скупље и износи 528 РСД а односе га једном недељно (код вас сваку ноћ). Грејање ме изађе минимум 700 евра за огрев, прерачунато месечно, како ви плаћате износи 6 951 РСД. Порез ми је трећа зона, значи око 8300 РСД годишње.
Kanalizacija, kišna kanalizacija, ulična rasveta i ostalo što ide uz Infostan. Cena - 4.000 mesečno (bez grejanja).
Smeće ne znam napamet koliko je (nemam pri ruci ceo račun sa svim stavkama). Jeste, odnosi se svaki dan. Zato što mnogobrojni lokali prepune kontejnere.
Optiku nemam. (jbt, ''optika''... :lol: šta je sledeće, kvantni kompjuteri? :lol: )
Kablovsku imam - 500 dinara mesečno, najosnovniji paket. Ne bih imao to da drugi u kući ne gledaju.
Internet - 3.000 mesečno koji radi na 2/3 plaćenog protoka jer Lelekom neće da zameni i razdvoji parice iz doba Kraljevine.
Grejanje - 14.000 mesečno. Radijatori mlaki. Izolaciju cevi u ledenom podrumu i kroz hodnike ja lično platio i stavljao, jer je Toplane bolelo uvo.
Porez - 36.000 godišnje. Kolovoz, trotoari, čistoća, komunalni red... otprilike kao na NBG.
Idemo dalje
Сва срећа па сам у административном центру општине, па имамо Основну школу, средњу школу, обданиште, амбуланту, хитну помоћ, пошту ... али опет са великом разликом. Теби је до свега тога потребно макс 10 минута хода, а мени су неопходна кола. Наравно, факултете немамо, а теби је велики број на пишомет.
Ti imaš problem kako da dođeš do nekih objekata. Ljudi ovde imaju problem što ne mogu da žive od nekih drugih objekata. Tebi je smor danju što si daleko od gužve i buke, ali ti zato noću prija. Ljudima ovde prija što su blizu toga danju, ali im zato noću baš i ne prija. Ljudi ovde imaju škole i obdaništa u blizini, ali zato imaju i gužve, buku i zagađenje. Opet, koliko na jednom, toliko i na drugom tasu.
Dalje, ti imaš problem što te svako putovanje do centra košta para za gorivo. Ljudi ovde nemaju taj problem ali imaju to što ih konstano traženje parking mesta i preparkiravanje isto tako košta goriva i vremena.
Saberi oduzmi, znači opet smo na istom. Koliko prednosti, toliko i mana.
Даље, примера ради, код мене нема ни један мега маркет, а ниједан мини маркет не ради целу ноћ.
Ниједна апотека не ради целу ноћ.
Избор у минимаркетима је бедан у односу на избор код тебе.
Ja imam veliki Maksi na 300 metara koji radi celu noć. Pogodi šta? Zato je skuplji! :shock:
Znam da će ti ovo zvučati skandalozno ali... verovao ili ne, ni ovde apoteke ne rade celu noć. :o Najbliža, i jedina apoteka koja radi non stop a koju ja znam, je ona kod Londona. Samo zato što je dežurna.
Što se tiče izbora hrane, voće, povrće i još neke stvari teglim pešaka sa pijace. Market mi tu ne znači mnogo.
Разноврсност "блејачких" места такође, од кафана, кафића, кафетерија, клубова итд ...такси служба код мене не постоји ... јавни превоз је добар колико му инфраструктура то дозвољава ... у односу на центар, наравно - мегабедан.
Ceo Beograd je jedan veliki kafić, tako da ako ih baš nema u tvojoj okolini, a ako ti se toliko sedi u njima, uzmeš kola ili bus i provozaš se par stanica. Siguran sam da ćeš naići bar na jedan.
Taksi ne koristim, a i njih po Beogradu viđam bukvalno svuda.
- Калемегдан
- Музеји (више комада)
- Позоришта (више комада)
- Галерије (више комада)
- Биоскопи
- Базени
- јавни спортски терени
E ovo + prevoz su jedino što si rekao a što ima smisla i što se može uzeti kao argument. Tačno, jedan od benefita života u centru je što imaš lakši pristup takvim sadržajima. I drugo, što ne moraš da ideš noćnim prevozom ili da čekaš jutarnji.
E vidiš, zato ti porez i Infostan plaćaš XY a ja plaćam tih XY pa puta 2. Stvar je vrlo prosta : i ti i ja plaćamo onoliko koliko dobijamo. Mogao bih da nabrojim još mnoge druge nedostatke života u centru i da ti pokažem koliko pojma nemaš. Ali ajde evo recimo da smo proporcionalno isti. Dakle, niti je tebi bolje, niti je meni bolje, nego smo tu negde, svako sa svojim benefitima i manama.
I šta ti sad oćeš? Oćeš da se još povećaju porezi i nameti da se srede fasade zato što Gradsko Stambeno i Grad nisu u stanju da obuzdaju svoje rasipnike i muljatore?
Uostalom, ajde da čujem, za koliko bi ti povećao? Šta je po tebi razumna i korektna cena života u centru? Ajde profesore, učitelju života, ajde da te čujem. Izvoli.