Пантограф » 19 May 2021 11:25 pm[/url]":2yol220m]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=849996#p849996:2yol220m je napisao(la):
Kailan » 15 May 2021 10:52 am[/url]":2yol220m]Потпуно непоштовање османског наслеђа је једна од највећих грешки Краљевине која је утрла пут за садашњи стид према сопственој култури у Срба
Јасно је мени да су хтели да се што пре и што потпуније европеизују, да су актуелне идеологије по Европи биле такве да су све што није европско третирали као инфериорно и да су презирали Турке али је толико фанатично уништавање трагова историје зарад праћења тренутних укуса и трендова увек грешка. Зато ми је драго што нисмо након слома комунизма узели да кријемо / рушимо његове трагове у виду бруталистичких зграда да се случајно негде не види нешто што ће Американци сматрати ружним или непримереним (као што су то неке државе у Источној Европи радиле). Додуше то код нас иде у потпуно другу крајност где се свака хрушчовка или генерално зграда изграђена за време СФРЈ третира као непроцењиво благо али то је за другу тему.
I ja mislim da je trebalo ostaviti taj delić Beograda, ali, nema ta naša želja da iz toga izađemo veze sa Zapadom; naprotiv, na Zapadu je vladala teška i po nas opasna turkofilija. To je, dakle, do nas samih, do Gorskog vijenca i kosovskog ciklusa, naša autentična težnja da sa tim svetom raskrstimo. Dobra je to težnja, mada, mogao je koji red starih kuća da ostane.
Šteta je, bio bi bogatiji grad, ali nije da se prolivaju reke suza.