Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

Ако буде манифестација, биће и посетилаца.
Да је тамо станица са тако сређеним тргом ( без издигнутог платоа и са трамвајима кроз трг) имали бисмо вероватно трг какав би пожелели многи градови у свету.
 

„Плазма спортске игре младих” у петак на Тргу републике


Свечано отварање „Плазма спортских игара младих” одржаће се у петак 24. маја на Тргу републике, рекао је члан Привременог органа Града Београда Никола Никодијевић приликом представљања ове традиционалне манифестације у Старом двору.

Он је изразио задовољство што се ова манифестација одржава у Београду и указао на значај спорта у развоју младих.

– Верујем да ћемо послати прелепу слику из центра града, са више хиљада деце, нашим спортистима и пријатељима из региона, што је добра формула за живот свих на овим просторима. Србија у манифестацији учествује 11. пут и то сваки пут у добром расположењу и пријатељству, што говори о добром залогу за будуће генерације, а драго ми је што нам се од ове године прикључује и Словенија – рекао је Никодијевић, захваливши Здравку Марићу, председнику Спортских игара младих, на сјајној идеји.

Он је рекао да се радује што су и друге земље у окружењу препознале квалитет Спортских игара младих и што желе да се прикључе.

– О томе најбоље говоре људи који су покровитељи и амбасадори манифестације, од председника УЕФА-е Александра Чеферина, преко светски познатих спортиста, европског комесара Јоханеса Хана, а у Србији се такмичење организује под покровитељством председника Вучића, Владе и Града Београда. Београд је град спорта и ми се поносимо такмичењима која организујемо. Наш став је да спорт мора бити бесплатан, едукативан и приступачан свима. Финансирамо аматерски спорт, плаћамо термине, тренере, стипендије и подстичемо масовност у спорту. Бављење спортом не сме да зависи од економског статуса родитеља, што је мото и ових спортских игара младих, али и Града Београда – рекао је Никодијевић, позвавши све заинтересоване да присуствују отварању игара.

Здравко Марић, председник „Плазма спортских игара младих”, истакао је да је манифестација од првих дана веома добро прихваћена у Србији и захвалио председнику Вучићу, председнику Привременог органа Града Београда Александру Шапићу и члану овог органа Николи Никодијевићу на ангажману у промоцији Спортских игара младих.

– Захвалност дугујемо деци на првом месту, зато што су од самог почетка препознала манифестацију и јер она постоји управо због њих. Зато позивам све у петак да дођу на свечано отварање на коме ће бити велики број деце, а већ сада могу да обећам да ће сва такмичења бити на високом нивоу – рекао је Марић.

Слободан Поповић, спортски директор Спортских игара младих Србије, нагласио је да је ове године у плану да се достигне број од 120.000 учесника, те да ће током трајања игара бити организовано 180 догађаја у више од стотину градова, општина и места у Србији. На самим финалним такмичењима у Београду очекује се око 1.200 учесника, који ће се борити за пласман у регионални ниво такмичења, а које се одржава 11. јуна у Пожаревцу.

Спортске игре младих основане су 1996. и до сада је у играма учествовало више од 2,7 милиона деце и младих. У фокусу игара је промоција спорта, здравог начина живота и фер-плеја. Млади се на играма могу такмичити у десет спортских дисциплина (фудбал, кошарка, одбојка, одбојка на песку, „између две ватре”, трка на 60 метара, тенис, рукомет, шах и стони тенис).

По речима организатора, циљ за ову годину је да се кроз овај систем такмичења окупи 100.000 деце у Србији, 110.000 у Хрватској, 40.000 деце у Словенији и 60.000 у Босни и Херцеговини.

 
Al se ovi dobro zabavljaju i još bolje trpaju pare u džep, nema ni 7 dana kako su uklonili onu gigantsku binu, kad eto ti danas nove:

1000005784.png
 
To su neki novi sadržaji u planu, nego jel mi se čini da je ono mali valjak na ulici, šta će on tu a vidi se i neka kombinirka iza drveta i bilborda levo.
 
Буквално имају цео Калемегдан за разне бине, концерте, журке, баскете, промоције и сл.
 
Опет могу концерти, представе и бине на кошаркашким теренима нпр. А изложбе код галерија Цвјета Зузорић.
Трг треба да буде пролазно место.
 
Otkad to Trg (ili trg u opštem smislu) treba da bude prolazno mesto? Čitava istorija gradova (od Grčke i Rima naovamo, posebno od renesanse) počiva na trgovima kao fokalnoj tački, urbanoj žiži, središtu svih zbivanja. Mi bismo od trga da napravimo pasaž (i to bez sadržaja), mesto kroz koje se protrčava, dok svi ostali gradovi (i to oni maksimalno regulisani, čak i birokratizovani preko svih granica) od svojih istorijskih p(i)jaca zaista prave vašarišta. More biti da se vremešnim ciriškim damama, dok izlaze iz Opere, podmeće mirišljava so pod nozdrve dok gube svest pred (bes)prizorom Stočnog sajma (ne s panoima, štandovima i brošurama, već sa živim "manekenkama" - kravama), a u belgijskim (francuski učipkanim) gradovima Monsu ili Liježu se, kroz buljuke neosvešćenih građana, uspaničeno uzmiče pred najezdom šećerne vune i epileptičnim svetlosnim zagađenjem kineskih drangulija.

Mnogi od nas ovde, u razumljivoj želji da se stvari dovedu u kakav-takav red, odlaze u drugu krajnost i od Beograda bi da načine sterilni polis, neku vrstu urbanog evnuha (bez falsetnog glasa).
 
Dve moje sličice:

Mons, Glavni trg (fotografija ne uspeva sasvim da prenese ovu kič-jeftinoću)
Mons Vašar na glavnom trgu.jpg

Lijež, Spomenik Karlu Velikom (kilometarsko šetalište na obe strane s nebrojenim vašarskim tezgama)
Lijež Karlo Veliki.jpg
 
@Igor @Zion Williamson @direktor @Zezeljko @Дошљак


 
Mislim da niko nema ništa protiv organizovanja dešavanja na Trgu, već načina na koji se to radi:

-Kablovi razvučeni svukuda i agregati
-Metalne ograde, estetika level lokalni parking na Ledinama
-Poluraspad tezge
-Gigantske bine, šatre, ozvučenje koje nedeljama stoji na trgu, iako se u realnosti koristi daj Bože nekih 7h.

Pa kad čovek pomisli da ne može luđe, demantuju ga sa sledećim:

-ToiToi klozet, pa ja mislim da to samo u Srbiji ima, da stave ToiToi tik ispred Narodnog muzeja i pozorišta

Ali ni to nije sve:

-Mobilni predajnik za telefoniju.

Nema šta sve nisu ugurali na Trg, čudi me da neku trafiku još nisu posadili negde, samo to nam fali, pa da cirkus bude kompletan.
 
@Igor Није ваљак, виљушкар је. А багер се са прикључком може користити као виљушкар.
 
@Igor @Zion Williamson @direktor @Zezeljko @Дошљак


giphy.gif
 
Vrh