Šta je novo?

Реконструкција Трга Републике

dokle se stiglo sa projektom za uredjenje poteza od trga republike do doma narodne skupštine?

-najavljivalo se rušenje staklenca - izgradnja objekta poput gradske galerije - nije uradjeno

-prodaja na licitaciji zgrade jugoexporta (sanacija fasade) - nije uradjeno

-privatizacija dunav osiguranja (sanacija fasade zgrade) -nije uradjeno

-rekonstrukcija Narodnog muzeja - delimično uradjeno

-zgrada jugodrva pretvorena u Hotel Meriot - uradjeno

-izmeštanje saobraćaja i totalna parterska rekonstrukcija - nije uradjeno

Da li u ovaj potes spada i bioskop "Balkan" i sva šarada koja je urađena oko njegove istorije restauracije?
Mislim, isti je blok kao i staklenac.

Kako se sad ne nadje neki kompletni id*** kad je Staklenac u pitanju?

Jel ima šanse dok ne dočekamo rekonstrukciju, da se srede semafori na trgu? Ni Francuska, ni Vasina ne mogu da se prođu u jednom potezu. Jednom sam fasovao kaznu prelazeći Francusku od pozorišta ka okretnici. Sad radim u okolini i svaki dan se načekam. Gledam ostale kako pretrčavaju, a trolejbusi umeju dobrano da se zalete u tom delu, neko će nastradati..

Ti semafori su potpuno ruglo, da je čoveku sa Platoa Zorana Đinđića do Trga Republike potrebno da sačeka 4 promene na semaforu je nečuveno. I posle se saobraćajna policija zašteka iza autobusa niže na okretnici i lovi ljude kojima je prekipelo da čekaju 4 puta zeleno svetlo da bi prešli dve male ulice. Prosto u Švedskoj ili Švajcarskoj, koje su mnogo saobraćajno kulturnije, niko ne bi čekao 4 izmene na semaforu a kamoli u Beogradu-
A samo prekoputa bahati taksisti redovno zauzimaju autobusko stajalište a policije nigde da to sredi.

Kokos":2r2n6m0m je napisao(la):
Jel ima šanse dok ne dočekamo rekonstrukciju, da se srede semafori na trgu? Ni Francuska, ni Vasina ne mogu da se prođu u jednom potezu. Jednom sam fasovao kaznu prelazeći Francusku od pozorišta ka okretnici. Sad radim u okolini i svaki dan se načekam. Gledam ostale kako pretrčavaju, a trolejbusi umeju dobrano da se zalete u tom delu, neko će nastradati..
Kroz Vasinu ne smeš da voziš (osim ako nisi taksi ili GSP)

Poslato sa telefona

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=414216#p414216:2o59c0o6 je napisao(la):
astrodule » 03 Nov 2016 09:45 am[/url]":2o59c0o6]
Kokos":2o59c0o6 je napisao(la):
Kroz Vasinu ne smeš da voziš (osim ako nisi taksi ili GSP)

Poslato sa telefona
Smeš da voziš i rolere, tokom rolerijade :grand:

Šalu nastranu. Čovek misli na pešačke semafore i njihov nesinhron rad. Činjenica je da su pešaci izuzetno podređeni automobilskom saobraćaju tu.

Biciklistkinja je lepo objasnio.

Da, to je totalni haos. Zato ćemo imati pešačku zonu u Vasinoj što je super za pešake ali je minus jer trole neće ići više tuda ni kroz Dobračinu.

S obzirom da vasinu planiraju da zatvaraju ne bi bilo lose da obnove Stambol Kapiju koja se nalazila izmedju narodnog muzeja i Pozorista u Vasinoj ulici, ne bi zaklanjala ni Pozoriste a ni Muzej

stambol-kapija-1464201634-88392.jpg

Kao Spomenik 500 Godisnjoj turskoj okupaciji i nasem stradanju . mislim da su nam preci to zasluzuli jedan takav spomenik :) s tim da umesto trave gore na krovu treba postaviti neki lep Spomenik ili Skulpturu :)

nesto kao na ovoj kapiji sto je neka skupltura tako da se stavi i na ovu stambol kapiju :) sta mislite?

Berlin-Brandenburg-kapija.jpg

Tu bi pre trebalo da se napravi reljef kao zamak Despota Stefana na Kalemegdanu, kapija bi potpuno vizuelno i saobraćajno upropastila taj deo.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=414335#p414335:1xhzc54k je napisao(la):
Biciklistkinja » 03 Nov 2016 05:57 pm[/url]":1xhzc54k]Tu bi pre trebalo da se napravi reljef kao zamak Despota Stefana na Kalemegdanu, kapija bi potpuno vizuelno i saobraćajno upropastila taj deo.

Biciklistkinja mislis na Jos jednu maketu u Beogradu?

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=414294#p414294:1gq16e96 je napisao(la):
KartmenBG » 03 Nov 2016 04:28 pm[/url]":1gq16e96]S obzirom da vasinu planiraju da zatvaraju ne bi bilo lose da obnove Stambol Kapiju koja se nalazila izmedju narodnog muzeja i Pozorista u Vasinoj ulici, ne bi zaklanjala ni Pozoriste a ni Muzej

stambol-kapija-1464201634-88392.jpg

Kao Spomenik 500 Godisnjoj turskoj okupaciji i nasem stradanju . mislim da su nam preci to zasluzuli jedan takav spomenik :) s tim da umesto trave gore na krovu treba postaviti neki lep Spomenik ili Skulpturu :)

nesto kao na ovoj kapiji sto je neka skupltura tako da se stavi i na ovu stambol kapiju :) sta mislite?
.....

viewtopic.php?f=16&t=1082&p=370101&hilit=stambol#p370101
februar 2013
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=370101#p370101:1gq16e96 je napisao(la):
relja » 03 Feb 2016 09:50 pm[/url]":1gq16e96]
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=370077#p370077:1gq16e96 je napisao(la):
Max15 » 03 Feb 2016 08:16 pm[/url]":1gq16e96]Sta mislite o tome da se obnovi Stambol kapija? Kapija se nekada nalazila izmedju pozortista i muzeja, na danasnjem putu.
S obzirom da je tu planirana pesacka zona to bi se i moglo izvesti.

Stambol-kapija.jpg

Zbog toga što je bila ozloglašena i omrznuta među Srbima, jer su oko nje Turci nabijali Srbe na kolac i ostavljali glave na kočevima i bila smatrana za simbol ugnjetavanja i stradanja, čovek kojem je podignut spomenik na trgu i koji je zaslužan što imamo Pozorište i koji je ispratio Turke iz Srbije je naredio da se kapija sruši do temelja.

Loša ideja.

Kartmen, covece, da li si stvarno rekao spomenik okupaciji? Svasta... Pa zar ti se ne cini da je to isto kao kada bi neko Hitleru dizao spomenik zarad 4 godine nemacke okupacije Beograda.

Hići ne, ali Maksimiljanu Bavarskom i Eugenu Savojskom sigurno da, što su nas oslobodili delom od Turaka, a drugim delom otvorili vrata kasnijem oslobađanju i saradnji Srba i Austrijanaca u tome :sesir: U njima je zapravo koren Karađorđevog ustanka. Ne na trgu ali na nekom važnom mestu u gradu sigurno.

Pogledajte prilog 1

Jesu to istoričari otkrili neke do sad nepoznate podatke? Ja sam bio ubeđen da su ratovali zbog pomeranja svoje granice, a ne zbog oslobođenja Srba :)

Srbi koji su se tada borili na strani Austrijanca, a protiv Turaka se možda ne bi složili... To je bila prelomna tačka i početak vraćanja Beograda u ruke Evropljana, kojima i Srbi pripadaju, i od tad do danas imamo taj trend. Šteta što Beograd nema ni jedan veliki spomenik tim ljudima, koji su promenili tok trenda na ovim prostorima od Azijskog ka Evropskom. Turci su se posle toga vratili u Beograd na 80tak godina do Karađorđevog ustanka ali to više nije bilo kao pre toga, trend im je bio silazni. Beograd je posle bio pod uticajem zapadnim ili ruskim ali uvek evropskim nikad više Orijentalnim. Naravno čišćenje od Orijentalnog uticaja se nastavilo do danas.

[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=414377#p414377:1z0x3fqy je napisao(la):
Earthmoving » 03 Nov 2016 09:01 pm[/url]":1z0x3fqy]Srbi koji su se tada borili na strani Austrijanca, a protiv Turaka se možda ne bi složili... ...
Za pare i za status u tuđoj državi. Ne za politiku, ne za ideale.

Ne bih se dalje upetljavao, uvek možeš da podneseš zvaničan zahtev Gradu sa obrazloženjem, samo pazi, da ne bude da ti niko nije rekao, ako se pročuje - bićeš ismejan :D ...što zbog ideje, što zbog toliko ljudi koji zaista imaju jasne i nesumnjive zasluge za ovaj narod, zemlju i grad, a nemaju nikakvo obeležje.

Ako je nekome prelomni trenutak u slabljenju Turske na ovim prostorima i početak kraja najmračnijeg dela naše istorije smešan, onda ok :sesir: To bi se savršeno uklopilo u milenijumsku tradiciju Beograda da sve tuđe tragove iza sebe briše kao da nisu postojali... A što se tiče mog straha od ismejavanja, podseti me na jedan aforizam: kada sam kao mlađi ulazio u prostoriju bilo mi je važno šta drugi misle o meni, danas mi je važno šta ja mislim o drugima :sesir: .

Kad malo bolje razmislim, ti si idealan čovek da podnese jedan takav predlog.
Samo napred.

Kome da se obratim? Ovima kojima na Trgu Republike 15 godina stoje nadzidani crepovi iza Staklenca? Neka, nismo mi u istoj ravni. Oni bi se smejali meni, a ja sa smejem njihovim rezultatima. Nema hemije između nas, ne vredi.

Primetih danas da i sat stoji na 17:53 čini mi se, datum je 01.11.2016.

Mislim da smo mi ipak iznad bosnjaka iz bih koji dizu spomenike zurskim okupatorima
Prosto nemogu da vjerujem sta se predlaze spomenik okupatorima

Slično su sovjeti 1944-e osvojili Beograd pa ih niko ne naziva okupatorima već oslobodiocima Beograda. Njima je izgrađeno veliko spomen-groblje 1954-e i niko mu se ne smeje niti ga smatra spomenikom okupatorima. Na njemu su sahranjeni sovjetski i naši borci, a u navedenim borbama protiv Turaka su isto tako ginuli naši borci ali ovoga puta sa Austrijancima. Niko ne smata Ždanovo osvajanje 1944-e okupatorskim, a Savojskevo 1688-e kao jeste... Ja mislim da bi oni Srbi što su tada živeli da vas čuju rekli : čudni neki Srbi - govore srpski a misle turski (15:40 https://www.youtube.com/watch?v=kxitVTdZPNQ )
"...The Austrians were also accompanied by Serbian volunteers and members of Serbian Militia under the command of Jovan Monasterlija..." https://en.wikipedia.org/wiki/Siege_of_Belgrade_(1688) Kakvi crni okupatori...

Pobrkao si ti tu neke loncice sovjeti i partizani su zajedno oslobodili Beograd i zato je napravljeno groblje oslobodiocima bg .
Delija bi rekao da su okupirali to sad nebitno

Vrh