Kod nas strah od inflacije vlada godinama, zbog toga svi investiraju u nekretnine. Dokle god u ovoj državi glavni vid investicije budu nekretnine mi ćemo imati ovakvo stanje na tržištu. A nije teško doneti neki zakon da za svaku nekretninu u kojoj ne živiš plaćaš 50% ili čak i 100% veći porez. Video bih kako bi onda svi kupovali nekretnine i nadali se da im donose 500+ evra od izdavanja.
Pa, već se plaća 50% veći porez za nekretninu u kojoj ne živiš. Tj, tamo gde ti je prebivalište dobijaš umanjenje 50%.
Isto bi se prodavalo i da se porez poveća još dodatnih 50%, sve dok postoji neki novac u opticaju, a ne postoje drugi vid za ulaganje.
Hipotetički, ako čovek ima dokonih 300k eur trenutno u Srbiji, šta da uradi s njima? Ne ulazim u to kako ih je stekao, ali je očigledno da postoji značajan broj ljudi sa tim novcem.
Može da stavi u banku za mizernu kamatu i gleda svaki dan kako mu se vrednost topi.
Može da uloži u neki biznis (koji?), a ovde je svaki ultranesiguran jer znamo zašto.
Može da kupi zlato, ok, raste cena, deluje u redu. Ipak, kakva je utrživost, možeš li odmah da ga prodaš za tu vrednost ako zatreba? Vrv može, ali ne znam nikoga iz svoje okoline ko se odlučio na taj korak, u velikom iznosu.
Može da uloži na berzu ili u kriptovalute, rade ljudi to, ali ne baš često sa iznosima koji se mere stotinama hiljada eur.
I šta ostaje? Ostaje stan u Beogradu, koji tradicionalno i istorijski važi za najsigurniji vid čuvanja vrednosti. Kad ne znaš šta ćeš - kupi stan u Bg, neće propasti. Ne mora ni da se izdaje za tih 500eur, neka ga uzme i za 200eur, plus troškovi.
Ne znam za slučaj da je neko značajno izgubio vrednost na takvom ulaganju, na duže staze.
Doćiće momenat kad će cene da stanu, a vrv i da padnu. Ono što je muka, taj pad će gotovo sigurno biti povezan sa padom kupovne moći stanovništva.
Teško će se desiti slučaj da novi stanovi (koje ovde pominjemo) padnu za 30%, a zarade ostanu iste. Može i to, ali kad tržište bude prezasićeno novogradnjom. A ne deluje da će to biti baš skoro, jer ih se sada pola proda pre nego se zakopa prvi ašov.
Ono što očekujem (kada dođe trenutak da cene stanu i krenu dole) je da se prvo koriguje cena stare gradnje, koja sada blisko prati novogradnju, iz razloga velike potražnje.