Šta je novo?

Плато Бежанија (Plato Bežanija) изградња треће зграде-шпица, стамбено-пословног објекта

Prosečna plata u Srbiji pre 5 god je bila 60.000din, sad 109.000din. Nije baš duplo, ali skoro da jeste.
Muško šišanje pre 5 god 300din, sada 800din (kod istog frizera).
Kilogram zlata pre 5god 45.000eur, danas 117.000eur.
Hoću da kažem, nema mnogo smisla porediti cene nekad i sad.
Nemam nikakav problem sa cenama stanova, kolike god da su. Tolike su zato što očigledno neko (dovoljan broj ljudi) to može plati i kupuje ih po tim cenama. Sad, što ja nisam taj, to je druga stvar i moj problem. Ako nisam finansijski sposoban da kupim (živim) na B.Kosi - idem u Mirijevo. Ako nemam ni za to - idem u Krnjaču.
Ko god nešto prodaje trudi se da proda što je skuplje moguće, ako ne ide - spušta cenu ili čeka. Tako je i sa stanovima, pa i na Bežanijskoj kosi, ako rasprodaju po 4k (ili koliko već) - to je realna cena. Ako ne - super, spustiće, pa će ljudi kupiti jeftinije.
Jedino ne vidim razlog za zgražavanje na informaciju koliko nešto košta, osim ako je to nešto nasušna životna potreba ili ako prodavac ima monopolistički položaj (da nemaš drugi izbor). Stanovi Plato Bežanija nisu ni jedno ni drugo.
Kad ljudi pišu da je cena suluda, naravno da se ne odnosi na prodavce, nego na kupce. To što je zavladalo neko ludilo u ovoj bolesnoj zemlji ne znači da ovi stanovi trebaju da koštaju toliko i da vrede toliko. Ako neko može da zaradi 300% od uloženog na izgradnji ovih stanova, ne znači da je za kupce dobra cena neka šišanje košta i 2000 din. A meni izgleda da šišanje košta 4000 evra + PDV.

Kad ljudi pišu da je cena suluda, naravno da se ne odnosi na prodavce, nego na kupce. To što je zavladalo neko ludilo u ovoj bolesnoj zemlji ne znači da ovi stanovi trebaju da koštaju toliko i da vrede toliko. Ako neko može da zaradi 300% od uloženog na izgradnji ovih stanova, ne znači da je za kupce dobra cena neka šišanje košta i 2000 din. A meni izgleda da šišanje košta 4000 evra + PDV.

Oni treba da koštaju onoliko koliko su kupci spremni da plate. Ako ima tražnje po toj ceni, ja ne znam šta ljudi očekuju, da država propiše nižu cenu?

Bitnije nam je da razumemo otkud toliko para u opticaju, da kupaca ima i po tim cenama, neko ludilo se dešava i to traje već jako dugo. Na neki način tržište je iracionalno jer ROI ne postoji na te cene. Znači emocije vladaju ovim kupovinama... Strah od inflacije i slično.

Oni treba da koštaju onoliko koliko su kupci spremni da plate. Ako ima tražnje po toj ceni, ja ne znam šta ljudi očekuju, da država propiše nižu cenu?

Bitnije nam je da razumemo otkud toliko para u opticaju, da kupaca ima i po tim cenama, neko ludilo se dešava i to traje već jako dugo. Na neki način tržište je iracionalno jer ROI ne postoji na te cene. Znači emocije vladaju ovim kupovinama... Strah od inflacije i slično.

Kod nas strah od inflacije vlada godinama, zbog toga svi investiraju u nekretnine. Dokle god u ovoj državi glavni vid investicije budu nekretnine mi ćemo imati ovakvo stanje na tržištu. A nije teško doneti neki zakon da za svaku nekretninu u kojoj ne živiš plaćaš 50% ili čak i 100% veći porez. Video bih kako bi onda svi kupovali nekretnine i nadali se da im donose 500+ evra od izdavanja.

Kod nas strah od inflacije vlada godinama, zbog toga svi investiraju u nekretnine. Dokle god u ovoj državi glavni vid investicije budu nekretnine mi ćemo imati ovakvo stanje na tržištu. A nije teško doneti neki zakon da za svaku nekretninu u kojoj ne živiš plaćaš 50% ili čak i 100% veći porez. Video bih kako bi onda svi kupovali nekretnine i nadali se da im donose 500+ evra od izdavanja.
Pa, već se plaća 50% veći porez za nekretninu u kojoj ne živiš. Tj, tamo gde ti je prebivalište dobijaš umanjenje 50%.
Isto bi se prodavalo i da se porez poveća još dodatnih 50%, sve dok postoji neki novac u opticaju, a ne postoje drugi vid za ulaganje.
Hipotetički, ako čovek ima dokonih 300k eur trenutno u Srbiji, šta da uradi s njima? Ne ulazim u to kako ih je stekao, ali je očigledno da postoji značajan broj ljudi sa tim novcem.
Može da stavi u banku za mizernu kamatu i gleda svaki dan kako mu se vrednost topi.
Može da uloži u neki biznis (koji?), a ovde je svaki ultranesiguran jer znamo zašto.
Može da kupi zlato, ok, raste cena, deluje u redu. Ipak, kakva je utrživost, možeš li odmah da ga prodaš za tu vrednost ako zatreba? Vrv može, ali ne znam nikoga iz svoje okoline ko se odlučio na taj korak, u velikom iznosu.
Može da uloži na berzu ili u kriptovalute, rade ljudi to, ali ne baš često sa iznosima koji se mere stotinama hiljada eur.
I šta ostaje? Ostaje stan u Beogradu, koji tradicionalno i istorijski važi za najsigurniji vid čuvanja vrednosti. Kad ne znaš šta ćeš - kupi stan u Bg, neće propasti. Ne mora ni da se izdaje za tih 500eur, neka ga uzme i za 200eur, plus troškovi.
Ne znam za slučaj da je neko značajno izgubio vrednost na takvom ulaganju, na duže staze.
Doćiće momenat kad će cene da stanu, a vrv i da padnu. Ono što je muka, taj pad će gotovo sigurno biti povezan sa padom kupovne moći stanovništva.
Teško će se desiti slučaj da novi stanovi (koje ovde pominjemo) padnu za 30%, a zarade ostanu iste. Može i to, ali kad tržište bude prezasićeno novogradnjom. A ne deluje da će to biti baš skoro, jer ih se sada pola proda pre nego se zakopa prvi ašov.
Ono što očekujem (kada dođe trenutak da cene stanu i krenu dole) je da se prvo koriguje cena stare gradnje, koja sada blisko prati novogradnju, iz razloga velike potražnje.

Maksimalno umanjenje je 20 hiljada dinara.
Tako je, 20.000din. To ne menja poentu za nove stanove u kompleksima, o kojima ovde govorimo. Radi se o nekoliko stotina eur godišnje za porez, maksimalno, sve i da nema tog ograničenja na 20k, nego da je 50% na pun iznos. Misliš li da će to zaustaviti nekoga ko je spreman da plati 300+k eur za stan? Ne verujem.
Na stranu što mislim da ovaj objekat u najvećem broju biraju ljudi koji će u njemu da žive.

Vrh