Šta je novo?

Лозница (Лознички крај)

Борчанац

Advanced
Učlanjen(a)
30.09.2012.
Poruke
2.307
Pohvaljen
1.382
Приметио са да су делови асфалта потпуно пресвучени на путу од Шабца ка Лозници. Да су неки делови града (предграђе) добили градски аутобус који су некада изгубили. Исти делови добијају и канализацију која се управо изводи. Нови су такође и поплочани тротоари а има и стамбене изградње како у самом центру тако и нешто даље.

После периода изградње кружног тока у центру, упошљавања већег броја људи довођењем инвеститора који производе...утисак је да су се ствари мало опет мрднуле са мртве тачке.

Надам се да има људи који су из овог краја и мислим да ће бити занимљиво упознати се са истим, као и пратити дешавања.
У близини има етно села, изузетна бања, значајних манастира, као и Тршић, прелепо место. Ви допуните о свему по мало а и ја ћу додавати колико знам :)

Ово је једини кадар који сам стигао да ухватим при кратком стајању, да сам имао времена направио би велики број репортажа јер стварно има шта да се каже. Изградња насеља недалеко од центра града.




 
Loznica je nazalost, jos jedna tuzna prica. Kada je propala Viskoza sve kvalitetno je napustilo mesto. Ovo sto je demografski ostalo je ostatak nekada kvalitetne populacije, plus Bosna, plus ekipa koja je sisla iz sela (ispraznivsi pritom lepa sela ) i sada kupuje stanove, na slici. To se ogleda i u urbanizmu i arhitekturi. Centar, nekada lepog i osmisljenog mesta, potpuno je devastiran divljom i poludivljom gradnjom van svake razmere i plana. Sve sto je tako izgradjeno vec danas se raspada od nodrzavanja i nekvaliteta. Kvalitetni modernisticki blokovi sa mnogo urbanog prostora i zelenila, pregradjeni su i dogradjeni tako da lice na Pristinu. Jedino sto nisu mogli da pojedu i prozderu je ono lepo zelenilo, koje jos stoji i podseca da su ovde nekada ziveli ljudi. Ono moze da raste i bez ljudi. Od evropskog mestaca do gerijatrijske kasabe u 20 godina.
Primer unistavanja duse mesta je izgradnja na Meraji, iznad centra. Trg sa malim porodicnim gradjanskim predratnim kucama je skoro pojeden sa preduzimackim zgradama, kojima tu nije mesto niti ima uslova. Primera ima mnogo. Bukvalno je svaki deo grada devastiran, urbanistickim haosom i neodrzavanjem. Problem Loznice je sve sto je i problem Srbije, politicka korupcija, nepostojanje pravne drave, slabe institucije i najveci problem - nedostatak kvalitetnih ljudi. Pare nisu najveci problem. Nisam slucajno poceo sa demografijom.
 
Тачно.
Нисам хтео да се бавим детаљним описом али на централном тргу/кружном току, расту непримерени објекти. Као и иза, до реке.
Остали проблеми су вероватно као и свуда, када опишеш једно место описао си сва.
То што је нестало Вискозе, мислим да је предност. Наравно треба да преживе људи до успостављања новог посла и производња чарапа ту неће помоћи много. Тек да преткне свет до бољих времена. Канализација, ширење ЈГПревоза и нов асфалт уз по неки поплочан тротоар које сам навео у овим временима неки су исто плус и напредак, на жалост.

Додаћу да су предмети наслоњени на ограду испред зграда које сам сликао (лиле) Бакље од трешњине коре које деца пале на данашњи дан. Са таквим обичајем нисам се сретао а овде је потпуно распрострањен...и занимљив, морам признати. Ето мало локалних обичаја а јавиће се већ неко ко зна више ( свега пар пута сам боравио у ЛО, до 5 пута од којих су два једнодневна авантура)

Не мислим да је Лозница неко изузетно место, али може да буде центар једног изузетног краја. Па ћу поставити неке слике Тршића од раније. За који мислим да би забранио екскурзије у иностранству на којима наша деца уче туђу културу и пределе а још чешће само пију и дивљају, само да га попуним, да су наши људи ту око њега.


















 

Етно село Сунчана река на Дрини, локација сцене са почетка Шотрине серије неке (да ли је рањени орао, немам појма)


И кадар из Тршића још један

 
Ne mogu etno sela da čine ekonomiju grada. Moraju postojati fabrike, a njiv smo uništili. Posto poznajem neke iz loznice, poručiću samo da nevidim svetlo na kraju tunela.
 
Lepa je Loznica, lepša nego pre nekoliko godina. Znam, jer sam se tamo i rodio, provodio raspuste, relativno skoro vozio bajs po svim navedenim lokacijama...

Kao što kaže MilisaV, deli sudbinu drugih manjih gradova - nema nešto puno posla. Mahom ljudi odlaze u BG ili inostranstvo da rade kao nadničari. Skoro (pre par godina) je počela Loznica da se urbanistički razvija, sa novim zgradama, trgovima, platoima... i tad je nešto ponovo malo živnula.

Generalno, ko ide tamo, ima par mesta da poseti - sam centar grada (relativno lep i uređen), Tršić (lepo za prošetati), Banju Koviljaču (prelep park), Gučevo (odličan pogled na Loznicu sa oko 800m n.v.), Tronošu (manastir, isto ima veoma lepa česma sa ultra hladnom vodom - Česma devet Jugovića), itd. Naravno, preporučujem obilazak bajsem jer je sve relativno blizu (za vrh Gučeva ipak treba kondicija). Bolje je za vožnju nego u BG-u. Vozači su obazriviji nego ovde, a ako te neko obiđe na 10-20cm od kormana, baci pogled na tablice i videćeš da je iz BG-a ili Crne Gore).

Imam u galeriji i neke fotografije Loznice, ko je zainteresovan. Nisam hteo da ih ovde postavljam, jer ih ima mnogo i prepuniće stranu, tako da... :)

http://www.panoramio.com/user/1353694/t ... oto_page=2

Hint:


Gučevo by dzonihsv, on Flickr
 
Bas lepo, Dzoni! Nikad ne treba zaboraviti rodnu grudu. Slike su za deset, cak i zimi (ne volim je) je fino u tom kraju!
 
Vrh