Šta je novo?

Кула Коперникус - Блок 43

Panam je ultrasila pa ima ovakav skyline?

Malo poredjenje...Panama i Srbija imaju slicnu povrsinu i prosecnu platu. Dok Panama ima vise od 50 zgrada visih od 150m, Beograd ima samo 2.

Panama-City-at-Night.jpg


Velika je zabluda na forumu da samo bogate drzave trebaju da grade kule.
 
A географска позиција? Ипак Панама има канал.
 
Браћа Панамци, имају више кула од Цириха. Успели су у животу.
 
Куле су последица наглог економског раста на ограниченом простору, ништа више

Докле год не заклањају поглед на важне културно-историјске споменике и не доминирају над њима 100% подржавам да се граде као алтернатива градњи у ширину где окупирају зелене површине, водоизворишта, шуме итд. Нови Београд је идеалан за виоске зграде и треба што више да иде у висину, и са естетског и са функционалног аспекта. Исто као што су Стари град, Савски венац и Врачар морали да имају ограничење висине да би имали лепи степенасти пад града који се већ дуже од пола века уништава

Могли смо да имамо "европско" срце града са ниским класичним зградама које гледају на зеленило и небодере Новог Београда а уместо тога добили смо села по блоковима, куле на плавном подручју у срцу амфитеатра и бетонске солитере по старом делу града
 
https://beogradske.rs/kopernikus-kula-k ... og-korone/ Malo bajata vest, ali ovo je bukvalno jedina konkretna informacija o Kuli Kopernikus koju sam uspeo da izguglam: navodno je izgradnja trebala početi tokom ove godine, ali sve kasni zbog Korone, još uvek nije izmešten čak ni Novobeogradski Buvljak na čijem prostoru bi kula trebala da nikne. Inače ne kažu ništa ni o planiranoj visini objekta, niti postoji bilo kakav render objavljen na internetu.
 
Pitanje je da li vlasnik Kopernikusa uopste ima sada dovoljno novca za takvu kulu, ne mislim samo na vecu cenu materijala zbog korone, zna se kako je i zasto dobio 250 miliona za svoju firmu a bilbordi od 30 metara nisu jeftini, kao i hiljade dnevnica za publiku sa sendvicima i iznajmljivanje stotina autobusa za svakodnevne obilaske Srbije.
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=863109#p863109:1x6wuusa je napisao(la):
Max15 » Čet Jul 08, 2021 1:36 pm[/url]":1x6wuusa]Panam je ultrasila pa ima ovakav skyline?

Malo poredjenje...Panama i Srbija imaju slicnu povrsinu i prosecnu platu. Dok Panama ima vise od 50 zgrada visih od 150m, Beograd ima samo 2.

Panama-City-at-Night.jpg


Velika je zabluda na forumu da samo bogate drzave trebaju da grade kule.
Panama je "nova zemlja" slično kao SAD, u njoj ne postoje istorijski objekti stariji od 200 godina, i mislim da zato nema ni zakonskih ograničenja u pogledu visokogradnje. Druga krajnost je Grčka, koja je mnogo bogatija od Paname i Srbije, ali ona bukvalno nema nijedan jedini soliter, jer je njihova gradnja zakonom zabranjena da nebi degradirali pogled na Akropolj i druge antičke i srednjovekovne spomenike. Mislim da je čak i u Beogradu do pre neku godinu postojala zabrana gradnje solitera viših od 150 metara.

Novi Beograd je kao stvoren za visokogradnju, kada bi svi neizgrađeni blokovi bili popunjeni soliterima oni nebi ugrožavali istorijski duh Beograda, jer je staro gradsko jezgro odeljeno rekom Savom od ovog futurističkog dela grada. London,Moskva,Pariz su dokaz da je moguća harmonija starog i novog u gradskom urbanizmu. Po istom konceptu bi trebalo razvijati i banatski deo Opštine Palilula(Dunavski Venac), tek tu postoji gomila slobodnog prostora za solitere od 100+ metara. Bilo bi lepo kada bi kula Kopernikus dostigla 250-300 metara, ako već planiraju da bude nova najviša zgrada u Beogradu.
 
Plac je prodat Kopernikusu isključivo sa namerom da se preproda kada se okolina dovoljno izgradi da mu skoči cena. Ne mislite valjda da su oni dovoljno kadri za takav poduhvat. Priča o najvišoj kuli u regionu je samo tipičan režimski PR.

Doduše, neki prorežimski članovi na SSC forumu tvrde da imaju insajderske info da Kopernikus pregovara sa Emaarom iz UAE, u vezi sa ovom lokacijom, ali ne vidim šta će Alabaru još jedan projekat u BG-u, i to sa matičnom firmom, pored onolikog prostora u "Navodnom Beogradu".
 
Могао би МПЦ ту да улети нпр, ако им одговара место, јер они траже строго премијум локације. ГТЦ ће да форсира Миланковића, АФИ има активне пројекте, а за станове ми то никако није парцела. Мада...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=909209#p909209:2mj5oxue je napisao(la):
Гага » Sub Dec 18, 2021 12:05 am[/url]":2mj5oxue]Па не планирају поново, ОТЦ (бувљак) је одавно у плану за пресељење. Имаш све о новој јавној набавци (измене и допуне) на подтеми "Бувљак...ОТЦ у блоку 43" https://beobuild.rs/forum/viewtopic.php ... 75#p908527
Mislio sam na to sto je odavno u planu za uklanjanje iz bloka 43, zato sam napisao ponovo. Hvala ti na odlicnom postu, daleko je informativniji i zanimljiviji od bilo koje vesti o ovoj temi na netu . :)
 
Vrh