Šta je novo?

Крађа бицикла

Гага

Professional
Učlanjen(a)
08.12.2010.
Pohvaljen
24.001
Претраживао сам по форуму да ли има нека слична подтема, али нема (можда сам и превидео), па зато отворих ову нову. Може да користи, да упозори и скрене пажњу ! О чему се ради ? Једноставно речено о крађама разних ствари и предмета, а у мом случају крађи бицикла.

Наиме, јуче-06. фебруара, сам пријавио МУП-у, овде код мена на Бежанијској коси, крађу синовљевог бицикла, а који смо обојица користили.

Бицикл је био "паркиран" у заједничкој просторији на трећем спрату (на том спрату и станујем), то су оне мале просторије од 4 квадрата где су струјомери, а такве просторије су на сваком од пет спратова колико зграда има. На парним спратовиома и приземљу у тим просторијама су струјомери, а на непарним су празне и користимо их као заједничке за остављање само бицикала, санки, столица, пластичних јелки и слично. На мом спрату само комшија до мене и ја имамо кључ од те просторије, а из остала два стана не. У тој просторији је био само синовљев бицикл, дечији бицикл од комшијине унуке (није украден) и неколико његових дрвених склопивих столица са столом.

Нестанак бицикла сам приметио у петак, 03. фебруара, поподне кад сам из ове просторије узимао лопату да очистим снег испред зграде и тротоара. Знам добро да сам бицикл задњи пут возио 06. јануара и тада сам обрисао од прашине рам, жице, фелне, подмазао ланац, осовине, педале и спремио га за зимски сан. Сутрадан смо жена и ја разговарали са сином да он случајно негде, током јануара, није отишао бициклом, код другара или девојчице, па заборавио (!) код њих, али каже да га није скоро возио. Разговарали смо и са комшијама, да они случано нешто нису узимали од ствари из те просторије и заборавили да закључају, а и да виде да ли им нешто не достаје од ствари. Комшија ми је споменуо да је негде око 20. јануара, ујутро кад је ишао на посао приметио да су врата одшкринута, вратио се у стан и узео кључ од те просторије и закључао је, али да није гледао унутра. Мало му је каже било чудно то, али ето није ме обавестио о томе да су врата била откључана.
Цилиндар брава није била сломљена, а врата су вероватно отворена калаузом или можда са оним ткз. "смрт" кључем који отвара све просторије у граду где се налазе струјомери и те кључеве имају само читачи струјомера. Врата су иначе метална са армираним стаклом.

Можда ову крађу не бих ни пријавио полицији, да у недељу нисам чуо да су и комшији из зграде до моје, исто украли бицикл пре 10-15 дана и то исто из просторије за струјомере. То ме је понукало да то урадим (комшија ће исто), јер вероватно је нешто организовано и да ће тога бити још на Бежанијској коси. И у полицији кажу да је добро да се пријави свака крађа, не само бицикала, јер је то знак да је или нека нова група крадљиваца "у раду" или евентуално неког појединца.

При давању саме изјаве полицији тј. пријаве, били су баш сусретљиви и темељни и кажу да је добро да се да што више података о предмету који је украден, јер онда постоје и веће шансе да се пронађе ! Пошто сам имао упутство за употребу - гарантни лист од бицикла са уписаним именом продавца, адресом, то сам понео са собом и из њега су све преписали од података, марка, тип, серијски број, а такође су тражили од мене и сам опис бицикла, боја, које су гуме, боја гума, колико брзина,...рачун нисам имао јер је бицикл купљен на ОТЦ-у или ти Бувљаку, августа 2002. године, а тада нису издавани рачуни.

Рекли су ми у полицији да је сад мало отежавајућа околност то што је зимски период тј. велики снег, па се бицикли не возе, али битно је да имају све податке и опис бицикла. Пре скоро годину дана су ухватили једну групу крадљиваца бицикала (из једног од нехигијенских насеља на Бежанијској коси), који су крали бицикле током 2009. и 2010. године и одмах их продавали. Неке бицикле је полиција одмах вратила власницима (они који су били цели), а остали су пронађени у деловима, а пронађени су и неки купаца бицикала и делова и даљи препродавци.

Добро је да се пријави јер се никад не зна, може ето и после годину дана или више да се пронађе, а у неким случајевима на жалост и не. Можда је и синовљев бицикл већ ко зна где, а ја сам већ био на Бувљаку (никад се не зна :rolleyes: ) !

Ево података о бициклу, а и слика:
Матрикс (Matrix) торнадо са Шимано 21-но брзинским мењачем, самоносећи рам са косим амортизерима, спортско седиште, двобојни: црна-трула вишња, серијски број бицикла је Jyne 003620. Гуме су иначе крампонке, а задња знам да је Барум, пошто је јесенас сину пукла у пуној брзини, па кад смо је мењали стављена је у сервису та гума, а фелне су од 26 цола. Бицикл смо платили тачно 300 евра у августу 2002. године.

upload images

Па другари, ако негде приметите :D , кад почне сезона вожњи бицикала, овакво сокоћало са слике (то је ето сада само успомена), јавите !!! Можда вам случајно негде западне за око !

Од сад ето, силом прилика, идем на радне задатке-фоторепортаже за наш Беобилд, пешака !

Можда још неко од чланова има слично искуство !

Хвала Џонисв, укњижен плусићћћ. Нисам ни знао за ове сајтове. Урадићу то сутра (данас), а већ сам сморен и одох на спавање.

Vrh