Šta je novo?

Косанчићев венац - ревитализација

Napokon da potkresu ovu prasumu koja ima ogromne krosnje na podnosljivo da ne zauzima visuelno prostor vec da ga otvore malo, meni se cini kao da ova skola-fakultet u karadjordjevoj je gradjena/no kao privremeni objekat valjalo bi se da sruse to i poklone im neke od hiljade kvadrata u Gradu koji zvrje neiskorisceno, a druga stvar iza kapetanije gde je baraka umesto Djumurkane bi tu ostavio plato a Djumurkanu na mestu danasnjeg tog fakulteta-skole.
 
,,Napokon ,, ... :lol:
U predhodnoj eri ta prašuma je bila ne izbežna, upravo
velike i razgranate zelene krošnje su pored stanardnih eko -estetskih imale i ,,higijenske,, funkcije
...vrlo uspešno zaklanjaju trulež i raspadnutsot Kosančiićevog venca
(što se i dalje primenjuje po celom gradu)
isto kao sto i volimo sneg ,,kad pokrije breg... i svo djubre i štroku ovog grada....
:sesir:
 
Nadjoh ovu fotku pre neki dan na forumu.

Evo i jedne od mogucih verzija uredjenja ove male parcele koja je kako svi znamo u privatnom vlasnistvu? Tako da Zelenilo definitivno nema nadleznost nad ovom parcelom i pitanje je da li ce imati?

Ali u svakom slucaju evo kako bi ova mala parcela mogla da se oplemeni kao mala privatna basta i to na najjednostavniji nacin, uz redovno odrzavanje stepenista i ograde. Naravno svi kablovi su sklonjeni, i malo je prosirena kaldrma.

Basta ima pomalo mediteransko - countryside smek sa otpornim sadnicama (aucuba, hortenzija, pampas trava, bambus, ukrasni niski bagrem...itd), sva stara stabla su posecena, dok je ono jedino preostalo potkresano. Dodate su i sezonske cvetnice (visece muskatle) na stubovima dekorativne javne rasvete.

Zid od zute kuce je popravljen i obrastao je delimicno sa brsljanom.


Postojece stanje:

Pogledajte prilog 1

Nakon intervencije:



:gobb:
 
Svaka čast. I ovaj i onaj prethodni predlog su ti em jednostavni za izvedbu, em prelepo izgledaju. :)
 
@zex, pravi si spatiotecta,

Koliko samo znači skloniti kablove i žice.
 
Odlicno zeks kad bi pola tvojih predloga realizovali grad ne bi mogao da se prepozna
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=497222#p497222:37lp4d5g je napisao(la):
zexland » 30 Nov 2017 11:11 am[/url]":37lp4d5g]Nadjoh ovu fotku pre neki dan na forumu.

Evo i jedne od mogucih verzija uredjenja ove male parcele koja je kako svi znamo u privatnom vlasnistvu? Tako da Zelenilo definitivno nema nadleznost nad ovom parcelom i pitanje je da li ce imati?

Ali u svakom slucaju evo kako bi ova mala parcela mogla da se oplemeni kao mala privatna basta i to na najjednostavniji nacin, uz redovno odrzavanje stepenista i ograde. Naravno svi kablovi su sklonjeni, i malo je prosirena kaldrma.
Nazalost, ova parcela je privatna svojina sa sve montaznom kucom koja je pod cudnim uglom u odnosu na ulicu i kao da je pala s' Marsa... Sada je ovo dvoriste i super kako je bilo sa zapustenim rastinjem koje je krilo ogromnu kolicinu djubreta i haosa koji se nalazi u dvoristu i tu oko kuce...
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=497230#p497230:79czqnv9 je napisao(la):
direktor » 30 Nov 2017 10:28[/url]":79czqnv9]Odlicno zeks kad bi pola tvojih predloga realizovali grad ne bi mogao da se prepozna

Šta pola.... ma deseti deo koj je do sada okačio na Beobuild da prihvate ....pa bi lepše i bolje bilo
Pozdrav za velikoog Zeksa :sesir:
 
Зекс мајсторе!
Што рекоше колеге форумаши, нестварно мала интервенција а тако велика промена. Од рупетине до поноса...
 
Iskoristio sam Igorovu sliku da prikazem jos jedan problem sa banderama u Fruskogorskoj.

Kabl za struju za led diode, nije ugradjen u neku od metalnih sipki, vec je slobodno provucen kroz sredinu ovog staklenog dela i samo pricvrscen plasticnim drzacima uz jednu od 4 vertikala.

Na slici sam taj deo uvecao, i zaokruzio kabl, koji izgleda kao zmijica. Po danu je jos vidljivije.

 
Ja sam taj problem odmah uocio, bas veliki propust ! Tkdj vidi se i refleksija led dioda na staklu...i to je isto propust.

Inace hvala svima na pohvalama, zajedno smo jaci :)
 
Можемо да скупимо прилог па да заједничким снагама откупимо тај плац и средимо :)

Направимо Беобилд двориште за дружење форумаша.
 
Da se i ja pridružim pohvalama, Žeks odradio posao kao i uvek - fantastično :)

Verujem da ću biti dosadan pojedincima, ali evo opet primera iz Zagreba, deo starog grada je zadržao originalnu plinsku rasvetu. Danas postoje i led sijalice koje izgledaju kao stare retro, ovo na Kosančićevom vencu je neki hibrid koji je možda primereniji za neke stare ulice koje nisu vredne kao Kosančićev venac, jer sem njega i Skadarlije sve ostalo je "modernizovano". Takodje, u uskim ulicama su stavljali rasvetu na stubovima, a mogli su deo na fasade, izgledalo bi lepo i ne bi ih čukali kolima, što sam već jednom i video. I dalje mi je Obilićev venac najbolja rekonstrukcija do sada.




Pogledajte prilog 1
 
Taj zagrebacki je valjda modernizovan gasni ili uradjen po modelu gasnog cak ima utor za zastave
Slazem se da je ovdje uradjen los izbor glava kandelabara mogli su uzeti obaj predratni model sa kalisa i bio bi pun pogodak
 
Gishko hvala :)

Meni nisi dosadan za primerima iz Zagreba jer imamo svasta nesto da naucimo i od zapadnih suseda :)

Meni je ova varijanta fasadne dekorativne retro rasvete odlicna, i predivno bi se uklopila na stepenistu Kosancica...medjutim jedino sto zahteva stemovanje fasada i zidova...sad je bojim se vec kasno za to nazalost...
 
to zemljiste na Kosancicevom Vencu je verovatno privatno. Grad ne treba da ga uredjuje nego da kazni vlasnika zbog neuredjenosti parcele. Dobio je besplatnu fasadu i stolariju, sta treba od poreza i travu da mu shisamo na placu.
 
Prati malo pazljivije sta drugi pisu plac nema veze sa kucom koja je dobila fasadu krov stolariju.. o nasem trosku
 
Како је лепо живети на Косанчћевом венцу. У најстрожем си центру града, у мирној улици предивних крошњи, са прозора ти пуца поглед на Ушће, Саву и Нови Београд, некретнина ти вреди баснословно и на све то ти још порески обвезници купе нову столарију, кров и фасаду ...

... колко смо ми болесно друштво ...
 
Dišo, koliko sam pročitao u vodiču za Zagreb, piše da je zadržana originalna plinska rasveta sa početka 19. veka. Inače zastava je u pozadini zakačena na posebni nosač, pa je ispalo da stoji na rasveti ;)
Što kažeš i primer sa Kalemegdana nije loš, a ima i drugih starih primera koji su se mogli iskoristiti za ostatak grada. Koliko se Makedonci trude da naprave neku istoriju, toliko se mi trudimo da je obrišemo.

Žeks, slažem se, ima dobrih primera na sve strane, šteta što često odudaramo od evropskog proseka. To za štemovanje stoji :/ šteta što nisu ranije predvideli to, baš rade nesinhronizovano :/
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=497265#p497265:1yf7fx9d je napisao(la):
stf » 30 Nov 2017 01:51 pm[/url]":1yf7fx9d]Можемо да скупимо прилог па да заједничким снагама откупимо тај плац и средимо :)

Направимо Беобилд двориште за дружење форумаша.

Ово не знам колико је реално, али невероватно је да Град то не може или не жели да откупи и уреди. Па ово место им је идеално за урбани џеп, једнако као и оно што је Зекс представио и испод самог моста.
Оваквом интервенцијом би се и Корејци поносили.
 
Nije neverovatno jer su na bitnim pozicijama partijski poslušnici, a ne ljudi kojima Beograd nešto znači. Tim ljudima više znači pripadnost partiji nego Beogradu.
 
Zeks, sve pohvale na idejama za oplemenjivanje beogradskih zapuštenih kutaka!! Od mene par sličica, pomalo bajatih, ali poslužiće. Kuća sa bistom, stari prozor:
Pogledajte prilog 13Novi prozori. Izrađeni u drvetu. Špaletne se oblažu drvetom, po uzoru na negdašnje prozore. Pogledajte prilog 12Pogledajte prilog 11Finalni izgled prozora. Posve verne kopije. Da li je u planu da se ponovo izrade i ugrade šalokatre? Sadolin i izbor boja mi se ne dopada. Pogledajte prilog 10Pogledajte prilog 9Pogledajte prilog 8Pogledajte prilog 7Cokla obložena bavalitom.Pogledajte prilog 6Pogledajte prilog 5Pogledajte prilog 4Napokon dobismo i taj još jedan noćni klub:Pogledajte prilog 3Pogledajte prilog 2Pogledajte prilog 1
 
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=497284#p497284:1gmy6ujb je napisao(la):
stf » 30 Nov 2017 02:39 pm[/url]":1gmy6ujb]Како је лепо живети на Косанчћевом венцу. У најстрожем си центру града, у мирној улици предивних крошњи, са прозора ти пуца поглед на Ушће, Саву и Нови Београд, некретнина ти вреди баснословно и на све то ти још порески обвезници купе нову столарију, кров и фасаду ...

... колко смо ми болесно друштво ...

A čak se nisu ni učlanili u SNS, radili šta im partija kaže... c c c ....
:D
 
Au, nevolje u "raju"? "Raj" stvarno postao pretesan :laugh:
 
Vrh