Pa dobro, u normalnim okolnostima nema razloga da pešak ide preko ivičnjaka ali eto arapi nemaju čak ni spuštanja na mestima pešačkih prelaza i prilaza. Nego marširaj nogama pa ko može popeće se a ko ne može šta da mu radimo. Takođe valja imati mesta pristupa za neke vanredne okolnosti, za utovare, intervencije, svašta nešto... E zato je lakše i bolje imati prosto ivičnjak normalne visine, pa kad baš zatreba da se nešto popne na njega, da to može da se uradi bez muke. Samo što to zahteva poštovanje propisa i restrikcije da na njega penju točkovi automobila jelte...
Nego ja sam to s Arapima pomenuo onako kao tragikomičan primer koji ćemo izgleda i mi morati da usvojimo pošto su svi napori nekolicine naših ljudi da malo civiliziju narod (mislim jedan njegov zatucani deo), te da ga nauče da su trotoari za pešake a ne za uzurpiranje, propali. Pa pošto ništa ne pomaže, ni beton, ni gvožđe, ni stub ni kugla, ni kazna ni opomena... onda lepo da se vratimo na nivo Bliskog istoka. Naprave se prava pravcata izdignuta pešačka ostrva na koje ni Hamvi ne može. Pa tako sve dok se ljudi ne nauče, bukvalno ne izdresiraju, da ne ostavljaju ništa na trotoarima.
Jer stvarno više ne znam šta drugo. Sve što se probalo, propalo je. Što zbog čupanja što zbog degeneričnosti naših majstora da to posade i učvrste kako treba. Onda ništa, lepo kamena ostrva, tehnologije srednjeg veka, pa furamo tako sve dok se ne nauče neke osnove iz Života u civilizaciji...
[url=http://beobuild.rs/forum/viewtopic.php?p=543385#p543385:17no6ea1 je napisao(la):
astrodule » Pet Jun 08, 2018 1:08 pm[/url]":17no6ea1]
Evo, na Tviteru ovi iz Cetinjske stalno prijavljuju kola parkirana na kolovozu, a patrole ne dolaze satima (kažu da su snimali sa prozora).
A pa to je normalno. Imao sam i ja tako prilike da gledam kako Komunalci bleje na samo 30 metara od limuzinama zakrčene ulice kroz koju đubretari više i ne mogu da prođu sve do sitnih sati. Nailazi patrola Saobraćajnih bumbara. Izlaze, pale pljuge i bleje s Blackwatercima jedno 10ak minuta. Misliš da su se makar okrenuli da vide šta se sve dešava tu, makar samo da vide tablice i tipove kola? Jok. Ispričaše se njih četvorica, Bumbari odoše svojim putem, posle njih i Blackwater i to je to. Ne zanima ih bre. Imaju gospoda važnija posla.