Šta je novo?

Историја Србије

Каква шизофренија од клипа. Паз сад ово, херој, агент озне и лик који је ухапсио Дражу?!

Оно што је овде прескочено је да је лик био и убица и ратни злочинац који је напунио неколико масовних гробница у Чачку невиним српским цивилима и ројалистима. У Чачку се данас игра фудбал над српским костима и то је једна од гробница којој служба није дала приступ током истраге оне комисије с краја 2000их и почетка 2010их.

Служба наравно ради и данас. Тај црвени усташа и изрод са нешто накнадне памети у позним годинама је постао последњих дана виралан по мрежама.

Тај мало-српски југо-комунизам који никако да одумре је веће зло и од титоизма.

Опет је и тај накарадни систем пружао већа грађанска права од социјалистичке диктатуре.

Ne bih rekao da je 6tojanuarska diktatura pružala veća prava. Pokušaj monarhističke centralizacije je uneo još veće nejedinstvo među narode i nezadovoljstvo nego što je u komunizmu ikad viđeno.

То нејединство и незадовољство међу народима је постојало и у СФРЈ. Само је СФРЈ имала јак фактор јединства у партократијском систему који је контролисао државни апарат.

Ne bih rekao da je 6tojanuarska diktatura pružala veća prava. Pokušaj monarhističke centralizacije je uneo još veće nejedinstvo među narode i nezadovoljstvo nego što je u komunizmu ikad viđeno.
Ако то не би рекао онда назад у основну школу.

6-јануарска диктатура је била де факто увођење ванредног стања али само у сфери политичког, вишестраначког живота и тај потез је заправо био врло ефективан, оправдан и историјски доказано - орочен. На крају се Суверен сам лишио диктатуре и у земљу вратио политички, парламентарни, демократски живот кад су се за то стекли услови а након чега смо имали период врхунца вишестраначког живота јужнословенких народа.

За то време, апсолутно никаква грађанска, економска (осим, јелте партијске агитације), нити верска права грађана нису угрожена нити суспендована. А то све побројано је било недостижно за другу Југославију, иако је постојала у глобално далеко прогресивнијем времену.

Према томе, никаквог простора нема за тендециозно тумачење тог изнуђеног потеза. Да је краљ био жељан моћи и контроле не би сам укинуо диктатуру 2 године касније.

Један такав, доживотни диктатор се појавио после, у облику неписменог загорца.

Poslednja izmena:
6-јануарска диктатура је била де факто увођење ванредног стања али само у сфери политичког, вишестраначког живота

To su politička prava koja su prvorazredna istog ranga kao i građanska/ekonomska prava.

Ako buržoazija može da ima privatnu svojinu pa tu ništa nije dirano al jeste oko zabrana levičarskih partija, slobode govora, štampe i politickog udruživanja/ delovanja. Tvoj komentar "samo" samo tebi objašnjava da je to opravdano i nikom iole obrazovanom.

тај потез је заправо био врло ефективан, оправдан

Naprotiv uveo je još veće nezadovoljstvo među narode.

На крају се Суверен сам лишио диктатуре и у земљу вратио политички, парламентарни, демократски живот кад су се за то стекли услови а након чега смо имали период

Да је краљ био жељан моћи и контроле не би сам укинуо диктатуру 2 године касније.

Ukidanje diktature je naravno bila puka šarada. 🙂 što je Ika dobro objasnio, a sklon sam njemu više da poverujem nego tebi. Naravno i sam imam neka saznanja o tome. 🙂

Ali više prija čitati duplo mlađeg od sebe koji ne revidira istorijski dokazane fakte oko tog oktrojisanog ustava, kakve je slobode građanima davao a ko je i nadalje imao stvarnu moć, u praktično svemu. Bukvalno je dao pravni okvir nastavku diktature i to je bio celokuoni domet tog ustava i to je opštepoznato. Obrnuti činjenice za 180 stepeni? Čemu to?

само историјски неписмен може мислити да је Октројисани устав прекинуо диктатуру

Citirao sam te zbog Delije. Da ponovimo.

Malo deluje kao izdajnik jer traži da njegov narod ne dobija pomoć samo jer im je komunjara na vlasti, ali izvukao se sa odgovorom šta Ameri da traže zauzvrat.

Дакле, оповргао сам почетну тврдњу да су неслободе биле исте, односно степен диктатуре.

Суспендовање вишестраначја на две, условно 5 година не може да се пореди са тоталитарном доживотном деспотијом друге Југославије. А о економским, религијским и општим друштвеним слободама да не причам.

Ево баш на данашњи дан 89е:

Надстрешница али ×6. И све одмах гурнуто под тепих и убрзо заборављено

Poslednja izmena:
Vrh