Šta je novo?

Грчка улица Бежанијска коса - Сурчинска улица Ледине

Spominjao sam one nove semafore kod Grand Kafe. Pa baš su glupi kao (uneti pogrdnu reč). Ups loš rečnik, ali već zabrljali "pametni" semafori. Kliknem taster da bih dobio zeleno svetlo, ne. Ne dobijem ništa, samo iskače animacija da moram kliknuti. I opet i opet.
E posle trećeg/četvrtog pokušaja iskače tajmer 60+ sekundi da sačekam za prelazak ulice. Pre tog pokušaja prošlo je fazon 40-ak sekundi.
U početku kad su bili postavljeni baš kad sam slikao bilo je fiksno 90 sekundi i postojala je opcija da se ranije uključi zeleno za pešake po potrebi. Sad ako ne uradim ništa, neće me nikad pustiti.
Čestitam onima koji su odlučili da metnu adaptivni semafor ovde, sad pešaci imaju dve mogućnosti, da budu baš strpljivi kao ja i stalno stiskaju taster ili da se kockaju sa životom tako što na crveno pređu prometnu ulicu sa puno agresivnih vozača.
Semafor za primer u ulici Gavrila Principa dobro funkcioniše i nema "bagova" sa tasterom i tajmerom. Semafor po normi.

Градоначелник се осврнуо и на најављену реконструкцију Грчке улице, која ће бити „пробијена” и захваљујући чему ће грађанима Ледина и Сурчина бити омогућено да пролазе на другу страну ауто-пута и ка Новом Београду. Расписана је јавна набавка и очекује се да радови почну вероватно у току зиме, с роком од шест месеци.

– То је једна од великих ствари. Грчка улица је сада „слепа”, завршава се поред Бежанијског гробља, а ускоро ће се настављати право. Мислим да ће се овим знатно олакшати пролаз житељима ова два насеља у правцу Новог Београда – закључио је Шапић.

Данас-19.09.2025. је објављена јавна набавка односно документација за увид за извођење радова на изградњи продужетка Грчке улице и спајања са Сурчинском улицом, а у дужини од 830 метара. Све имате овде https://nabavke.beoland.com/pretraga.html?q=30/25
1758312149209.png

Неколико цртежа саобраћајнице која ће се градити.

Ортофото дела саобраћајнице који ће се градити
главна свеска.JPG
цртеж.JPG

Пројектовано стање
пројектовано стање.JPG

Ситуациони план, увећао сам делове цртежа
ситуациони план1.JPG
ситуациони план2.JPG
ситуациони план3.JPG
ситуациони план4.JPG
ситуациони план5.JPG

Раскрсница 1
раскрсница1.JPG

Раскрсница 2
раскрсница2.JPG

Саобраћајна сигнализација са раскрсницама 1 и 2
саобраћајна сигнализација1.JPG
саобраћајна сигнализација2.JPG

Реконструисаће се и један део Сурчинске улице, изградња секундарне мреже фекалне канализације
Capture.JPG
реконструкција дела сурчинске.JPG
цртеж реконструкције дела сурчинске.JPG

:sesir:

A donji deo Surčinski ostaje uzan? Baš pametno. I još na desnoj raskrsnici 3+3 trake u prazno...

Nista mi nije jasno, šta se dešava sa krakom T6? Zar nije trebalo da se oba projekta rade u isto vreme? Ovako je potpuno je besmisleno

Ne bih baš rekao da je besmisleno. Značiće ovo dosta ako urade.

Ali da, bilo bi mnogo bolje da se radi i T6 odmah. S druge strane, to je ista ekipa koja nije probila podvožnjak ispod pruge na NBG kada je rađena rekonstrukcija iste nego radi sad naknadno (i maksimalno kilavo), tako da ne bi trebalo da čudi. Usklađenost projekata im nije jača strana. Došli smo do toga da je “daj šta daš”.

Mada, ako oduže tender za ovo isto kao što su za BPP, možda i stigne T6 na red negde zajedno sa ovime.

Vrh