Da vas upoznam sa Jabučkim ritom. Naselje na levoj obali Dunava. Do njega se putem može doći tako što se skrene desno kod Kovilova, prođe se Glogonjski rit i onda samo pravo kroz banatsku ravnicu nekih 5-10km gde se ulazi u Jabučki rit. Ima još jedna opcija za dolazak, a to je preko Ovče. Postoji zemljani put (poširok, oko 5-6 metara) iz Ovče koji je preko leta lepo utaban pa se lagano prođe sa autom, motorom, bajkom. Jedno vreme sam bio ubeđen da ga asfaltirati jer su ravnjali tu zemlju, ali eto, ostade tako kako je. Do njega se takođe može doći busom GSP-a 106 (početna kod Bogoslovije) koji prvo prolazi kroz Kovilovo i ide sve do poslednje stanice (Jabučki rit). Što se tiče samog naselja, vide se tragovi bivšeg PKB-a. Bilo to vagoni i pruge, bilo napuštene štale (mada ima i nekih koje još uvek rade) ili nešto treće... u svakom slučaju, dok je PKB bio u punom povoju, bilo je posla i lepe zarade i u komšiluku (bez da se odlazi do centra).
Koliko ja znam i koliko sam čuo, naselje je nazvano po mestu Jabuka koje se nalazi severo-istočno od Jabučkog rita preko Tamiša. Pripada mesnoj zajednici 'Padinska skela', mada postoje navodi da čim naselja na ovoj strani Dunava dobiju svoju opštinu (Dunavski venac), Jabučki će postati MZ za sebe. Što se tiče znamenitosti, koliko sam ja upućen, nema ih. Postoji fudbalski klub 'Mladost', na južnom delu Jabučkog i to mu dođe to. Sve u svemu, prijatno naselje do kog volim da provozam bajk. Nije ni toliko daleko, oko 25km od grada a kad povežem sva ta naselja tu (Kovilovo, Glogonjski/Jabučkit rit, Ovču, Borču...) možeš napraviti nekih 60-70km lepe vožnjice bajka.
Ide malo fotki da se bude u skladu sa temom a i zanimljije je kad ima fotki.
Na neki način centralna ulica Jabučkog rita. Dalje idući njom postoji market, restoran i zdravstvena stanica (ako se ne varam).
Ista centralna ulica, samo zimi.
Ovo je između Glog. i Jabučkog rita. Asfalt je ravan, lep i bez rupa. Milina voziti po njemu.
Ovo je na poslednjoj krivini pre Jabučkog. Sa leve strane se nalaze štale i poprilično taj deo puta smrdi (mada sve zavisi od vetra).
U produžetku tog puta gde su štale.
Ovo je već što bi rekli 'pred vratima'. Iza tog kadra ima put koji ide kao fudbalskom terenu, a malo napred pa desno se ide ka marketu, zdr. stanici...
Put (zemljani) koji ide od Ovče do Jabučkog. Samo što pri kraju prolazi pored štala a koliko sam video postoji i ograda na kojoj piše da se može prolaziti tuda od 07-22h. Što znači da zatvaraju kapiju/ogradu čim prođe to vreme.
Put ka Ovči, u nešto boljem/utabanijem stanju.
Ovim puteljkom se ide do fud. terena, samo što na ovoj fotki kadar gleda na drugu stranu.
Vagoni koji tu stoje od 90ih verovatno. Postoji i pruga ali se više ne koristi. Povezivala je ova naselja i fabrike, dok je PKB bio u povoju sa Panč. prugom koja prolazi ispod Ovče.
Videću da ovako nešto odradim za sva naselja odavde (sledeće planiram Ovču da 'odradim'). Nekako mislim da se povezuje svrha foruma sa fotografijom. Jedino do Dunavca nisam bio, ali čim sad prođe ova kiša i ugrabim nekog vremena, obići ću i do njega. Eto, ko pročita, biće načitaniji za jednu novu stvar.
Uzdravlje