Šta je novo?

Буџет за 2010.

Djordje

Intermediate
Učlanjen(a)
13.04.2008.
Poruke
448
Pohvaljen
2
Оде још 1,15 милијарди US$...

http://www.politika.rs/rubrike/Beog...ducu-godinu-tezak-73-milijarde-dinara.sr.html

Буџет града за идућу годину тежак 73 милијарде динара
Дирекција за градско грађевинско земљиште и изградњу Београда располагаће са 25 милијарди динара. – Градско саобраћајно предузеће добиће 3,2 милијарде, а приватни превозници 2,37 милијарди динара

За саобраћајна и комунална предузећа, установе за социјалну заштиту и културу, школске, предшколске и здравствене установе следеће године биће издвојено 73 милијарде динара. Из буџета престонице биће утрошено 26,7 одсто више новца него ове године, одлучило је јуче Градско веће. Коначну реч о предлогу буџета даће одборници градског парламента на седници заказаној за 28. децембар.

Текући планирани приходи града за 2010. годину већи су од 54 милијарде динара, што је 5,3 одсто више него лане. Из пореских извора планирано је да се у градску касу слије нешто мање од 30 милијарди динара, од чега из пореза на доходак грађана – 16,6 милијарди.

У оквиру уступљених прихода за 2010. годину, први пут у буџету града је планиран и приход од новчаних казни за саобраћајне прекршаје. Закон о безбедности саобраћаја на путевима прописује да се 30 одсто од казни на путевима уступа локалним заједницама. На основу информација о наплаћеним приходима од тих казни, надлежни у граду очекују да ће следеће године од несавесних возача инкасирати 180 милиона динара.

Са највише новца у 2010. години располагаће Дирекција за градско грађевинско земљиште и изградњу Београда. Она ће на рачуну имати 25 милијарди динара, од којих ће за изградњу зграда и грађевинских објеката утрошити око 20 милијарди динара.

Секретаријат за саобраћај ће у години која долази располагати са 14,7 милијарди динара, од чега ће за рад Дирекције за јавни превоз бити искоришћена половина средстава. За Градско саобраћајно предузеће планирано је 3,2 милијарде динара, а за рад приватних превозника 2,37 милијарди.

Дирекција за јавни превоз у 2010. години ће највише новца – 400 милиона динара искористити за штампање, дистрибуцију и продају карата у јавном градском превозу. За поправку и одржавање коловоза и тротоара, мостова, саобраћајне сигнализације и уређења улица у зимским условима биће искоришћено два милијарде динара.

Секретаријат за здравство имаће на рачуну 620 милиона динара, од чега ће са 100 милиона финансирати други покушај вантелесне оплодње за парове у Београду. Биће финансирани и пројекти „Београд – здрав град”, „Хало беба”, „Базари здравља”…

Град планира да у 2010. години повуче кредите у износу од пет милијарди динара од домаћих банака. Новац ће бити искоришћен за изградњу стамбено-пословних зграда у улицама Др Ивана Рибара и Војвођанској, као и земунском насељу Камендин. Од средине фебруара почеће обнова најдуже саобраћајнице у граду Булевар краља Александра, за шта ће се град задужити са 700 милиона динара. Исто толико новца биће позајмљено за изградњу фабрике воде „Макиш 2”.

Престоница планира да следеће године повуче 12 милијарди динара од Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и Европске инвестиционе банке (ЕИБ).

Д. Спаловић
26,7% више него ове године (тј. враћање на "business as usual"). Што ће рећи 240 милиона US$ више. Од тих 240 милиона - без којих смо волшебно преживели - НАРАВНО ниједан део НИКАКО није могао да се употреби за метро... јер за то, ето, нема пара... Нема...
 
Evo sada sam na brzaka pročitao prvi fajl sa gore pomenutog linka pa me zanima šta to grad toliko planira da gradi zapadno od Ivana Ribara? Tačnije, zna li neko gde bi to moglo da se gradi i ima li bilo kakvih informacija o tom projektu.
 
Djordje":3tt6gkjo je napisao(la):
НАРАВНО ниједан део НИКАКО није могао да се употреби за метро... јер за то, ето, нема пара... Нема...
Нити ће икад имати...
 
Vrh