Šta je novo?

Безистан

Sada sam nasao sliku [by goldstein] Trga Nikole Pasica BEZ drveca i odusevio sam se

Picture183.jpg


PS Nisam znao gde da postujem pa sam ovde jer je u blizini Bezistan
 
Mislim da nam tom mestu (trg nikole pasica - skupstina - posta) ne treba da stoji drvece te da bi se izgrazila monumentalnost te deonice....
 
Potpisujem...samo bez ovog parkinga uz neke dozirane skulpturice i vrh
I eventualnu revitalizaciju doma sindikata.
 
taj trg nikole pašića ima potencijala, ali je nekako jadan. npr ne bi bilo loše osvežiti podlogu jer su ploče prilično razvaljene i sa nekim čudnim nagibima na pojedinim mestima

a tek bezistan :(
 
Ne dirajte drvece :grand:

OK, mozda izgleda "lepse" bez drveca, ali nije meni kako Trg Nikole Pasica izgleda kada se prilazi sa Bulevara, nego kako ti je na njemu kada sedis na klupicama u senci drveca i cekas drustvo da overite novi film u bioskopu.
 
Upravo tako. Trg je i rekonstruisan sa tom idejom. Izgledao je sumorno, odbojno i trebalo ga je uciniti pristupacnijim, mestom gde ce se ljudi zadrzavati, a ne samo gledati da ga sto pre prodju gonjeni kosavom. E sad da li je to uradjeno na pravi nacin je drugo pitanje. I nije izgledao lepse bez drveca. Socrealizmu Doma Sindikata nije bilo lako doskociti.
 
Btw kada je tacno izgradjena zgrada? Jer svojom arhitekturom vise podseca na predratne (iz 30tih) nego na kasnije soc-realisticke tvorevine.
 
Izgrađena je u periodu 1951-55 a jeste da liči na predratne jer je cilj bio da se nadoveže na postojeću palatu Penzionog fonda (Samojlov) - označena plavom bojom, i da sa njom čini celinu.

ncnub7.jpg


Evo i jedne fotografije iz 1949, pre izgradnje Doma sindikata

anikas.jpg
 
Ja sam za neko kompromisno resenje. Neka bude drvece ali neko manje. Da krosnje budu dovoljno velike za neki mali hlad i koju klupicu ispod, a opet da ne budu prevelike da zaklanjaju celu zgradu. Takodje bi to drvece pomerio malo od samih zgrada. Ne mogu da verujem da su ispred leve zgrade zasadili drvece onako blizu. Moralo bi drvece biti udaljeno najmanje onoliko koliko je od desne zgrade(bioskop). Isto vazi i za zgradu gde je pozoriste.

edit: levo, desno
 
Јао, причате свашта. Не знате како је изгледало лети када прођете тадашњим Тргом Маркса и Енгелса. Па не знаш да л' ћеш се онесвестити од врелине која исијава и одозго и одоздо, или од смрдљивих испарења стотина паркираних аутомобила. Никада није било празно и уредно као на овој слици. Тачније, можда јесте шездесетих или у првој половини седамдесетих, али се тога по природи ствари не сећам. Садашње решење трга, са платанима, клупама, спомеником и фонтаном, можда није најбоље могуће, али је неупоредиво хуманије од првобитне бетонске плоче.
 
Da li je moguce da vam je obicna betonska ploca lepsa od sadasnjeg resenja? Licno, mnogo mi je lepse sa drvecem koje je ucinilo ovaj plato humanijim i nekako ga je osvezilo.
 
70-ih i pocetkom 80-ih je trg leti bio kao sa De Kirikovih slika, pust i vreo. 1982 CEP je raspisao konkurs za uredjenje ovog trga jer je oznacen kao jedan od urbanih propusta grada upravo zato sto nije bio nista nego - prazan prostor. Nedavno mi je u ruke dosla brosura koja je izdata u okviru izlozba Komunikacije 82 (generacije arhitekata 1980/6,7... se sigurno secaju sta je to bilo) i neverovatno koliko je interesantnih i originalnih resenja bilo. Nravno, izabrano je najjeftinije, ali je i ono bolje od onog kakav je trg zaista bio pre toga.
 
Goldstein":23jq6s1x je napisao(la):
Izgrađena je u periodu 1951-55 a jeste da liči na predratne jer je cilj bio da se nadoveže na postojeću palatu Penzionog fonda (Samojlov) - označena plavom bojom, i da sa njom čini celinu.

http://i38.tinypic.com/ncnub7.jpg
Како је та доградња јебачки добро урађена. Свака част.
 
gradjanine, da nemaš i dalje kojim slučajem tu brošuru pa da je skeniraš i podeliš sa nama? :D
 
Pridruzujem se Ambassadorovoj molbi.

I moram reci da mi samo jedna rec pada na pamet kada vidim ovu Goldijevu sliku trga bez Doma sindikata - Slavija :)
 
Ako se dobro secam price o Domu Sindikata i trgu Marksa i Engelsa (danasnji trg Nikole Pasica) je trebalo da bude pocetak megalomanskog bulevara koji bi dobrim delom svoje duzine bio kao na pocetku od Doma Sindikata, a gde bi monumentalne administrativne zgrade oivicavale veliki bulevar za defilovanje vojske i slicno (Bulevar Revolucije)... Na ovo sam naisao u nekoj od prica o Beogradu na Studiu B pre nekoliko meseci, pa pricam malo napamet... Cak se ne secam ni ko je bio gost sa tom pricom... Naravno nikada nije sve zavrseno kako je zamisljeno, pa je ostalo sve kako je... Pretpostavljam da je ideja i bila da trg bez drveca bude vidan kao monumentalni pocetak jednog takvog megalomanskog bulevara/projekta...
A opet, posto pricam napamet, mozda sam i umislio dosta detalja ;) a ako nisam, mozda nekoga podsetim na taj posleratni plan, pa isprica nesto detaljnije o tome... :)

3191_trgpasica.jpg

i nesto informacija na: http://www.beograd.org.yu/cms/view.php?id=3191
Urbano i arhitektonsko formiranje trga otpočelo je posle Drugog svetskog rata, kada su porušene stare zgrade, premeštena tramvajska okretnica, izgrađen vodoskok, uklonjene ograde ispred bivše dvorske bašte i Narodne skupštine, i podignut veliki broj zgrada, među njima Dom sindikata, zgrada Gradske uprave, Investiciona banka. Ovaj trg je dugo nosio ime Trg Marksa i Engelsa.
 
Ambassador":5hlaeoa1 je napisao(la):
gradjanine, da nemaš i dalje kojim slučajem tu brošuru pa da je skeniraš i podeliš sa nama? :D
Vrlo rado, samo sto je to bilo spakovano u neku od kutija koja je prvo godinama bila u podrumu, a sada odneta van grada da ceka bolju (stambenu) priliku... Cim se domognem, skeniracu, mada je bilo nekih 150-ak predloga na nekih 20-ak strana...
 
150 predloga.... :shok: Wow... Al je ta zemlja bila.

I super hvala, jedva čekam(o) da vidimo..
 
Beograd 2110 god.
Trg Slobode (poznatiji kao Trg Republike), Terazije i Trg Nikole Pašića čine jednu celinu, jedan prostor. Centar grada. Sa jedino sačuvanom zgradom pozorišta "Terazije" (plavi okvir) i fontana. Palata Albanije i bioskop "Balkan" severna linija placa, a današnja fontana na Trgu Nikole Pašića krajnja južna (jugo-istok) tačka budućeg trga 2110 god. (valjda sam pogodio strane sveta).
Možda i pre 2110 god. Možda?

Kada sam ugledao fotku rekao sam sebi to je to. "Otkrio sam toplu vodu". "Rupu na saksiji" itd. :gobb:
 
Ambassador":zkluyd5t je napisao(la):
150 predloga.... :shok: Wow... Al je ta zemlja bila.

I super hvala, jedva čekam(o) da vidimo..
Dobro, da ipak malo pojasnim... Tu je bilo jedno desetak ozbiljnih resenja, jedno dvadesetak interesantnih, a ostalo su bile studentske fantazme (od kojih je opet par bilo zanimljivih ali totalno konceptualnih), zezanja itd. To nije bio konkurs u pravom smislu te reci , nego je CEP koji je tada bio najkreativniji arhitektonski biro u Beogradu (a i mnogo sire) hteo po prvi put (ili jedan od) malo animira kreativne i malde snage arhitekture (zato je i bilo toliko studenata) i malo prodrma vec uobicajenu i ustogljenu sliku dotadasnjih "ozbiljnih" konkursa koji su cesto isle i po kljucu itd... CEP je svakog maja organizovao Komunikacije sa izlozbama radova u C. Zuzoric (sledece godine je konkurs bio Ziveti sa prirodom...pazite, pricam o dalekoj 1984 ili sl) i tu su dolazile arhitekte i studenti iz Zagreba, Ljubljane, Sarajeva, Pristine... i tih nedelju dana se zivelo po arhitektonskim zurkama, fenomenalnim predavanjima, pratecim izlozbama... posle su izlazile publikacije (sve skromno ali odlicno). Znamd da zvuci kao neka arhitektonska utopija, ali je bilo tako. Bilo je to odlicno doba za studente arhitekture/mlade arhitekte koji jos nisu bili afirmisani, jedno poletno vreme kada su tabui u arhitekturi poceli da se ruse, bili su cak gosti iz inostranstva, Skandinavskih zemalja i sve je bilo jako pozitivno i vrlo nekomercijalno... Nazalost, kao i svaka utopija trajala je kratko, jedno 5-6 godina, a onda znamo sta je doslo... A onda smo sve to lepo stavili u kutije, a kutije odlozili u podrum! Bas bih voleo da jednom postujem tu brosuricu, bilo bi interesantno pogotovo studentima, ali nece se desiti sigurno skoro :(
 
...i tu su dolazile arhitekte i studenti iz Zagreba, Ljubljane, Sarajeva, Pristine... i tih nedelju dana se zivelo po arhitektonskim zurkama, fenomenalnim predavanjima, pratecim izlozbama... posle su izlazile publikacije (sve skromno ali odlicno). Znam da zvuci kao neka arhitektonska utopija, ali je bilo tako. Bilo je to odlicno doba za studente arhitekture/mlade arhitekte koji jos nisu bili afirmisani, jedno poletno vreme kada su tabui u arhitekturi poceli da se ruse, bili su cak gosti iz inostranstva, Skandinavskih zemalja i sve je bilo jako pozitivno i vrlo nekomercijalno...
Zvuči baš kao dani ORIS-a u Zagrebu juče i prekjuče!
Trebalo bi da se uskoro održe i prvi Beogradski dani ORIS-a.:)
 
Sto se tice drveca - platana - na Trgu Nikole Pasica, ne bih dirao nista. :)

Mozda je moglo bolje, ali sta je tu je, ovako kako je sada mi se cini svakako prihvatljivijim nego go beton... :p

Ono sto bih pod hitno uradio jeste skidanje grozomornih reklama sa vrha zgrade Doma, i neko fino osvetljenje fasade. :cool:



Nemojmo pokusavati da pravimo kvazi-monumentalne trgove (od postojecih), samo zato sto imamo kompleks nedostatka istih u dvomilionskoj prestonici... :p


:gobb:
 
Mogli bi za pocetak da stave par stubica da tenkretisti ne idu kolima tuda :rant:
 
Na jednom mestu je rusenje platana zlocin, a ovde se na tako nesto cak poziva......ne razumem.
Ne bih dirao niposto platane ni kod Sumatovca, gde ``zaklanjaju`` pogled na Radio Beograd, koji je mnogo monumentalnija zgrada od Doma sindikata, a kamoli na Trgu Nikole Pasica.
 
Vrh