Šta je novo?

Безистан

stf,

+ za tebe! :kk:

Upravo si sve rekao u prvoj rechenici. :)

Ni meni ne bi palo na pamet da diram onaj maleni zeleni platanski raj kod Radio Beograda.


Obozavam drvetje, i zalostan sam sto nove ambijentalne celine, zidane u ovom stolecu, ukljucuju mnogo betonskih povrshina. :(

Betonski plocnici i povrshine su osvojili umove ovdasnjih arhitekata... :notok:
 
Posmatrajuci ovu fotografiju palo mi je na pamet da bi Bezistan mozda mogao da se prosiri i napravi trg - na otvorenom.
Autenticni betonski svod bi mogao da ostane, ili - da se smanji u granicama 'kvadrastih supljina'.

Da li neko zna sta se nalazi u objektu koji je obelezen plavom linijom, tj. da li bi to moglo da se ukloni i Bezistan event. prosiri svoju povrsinu na prostor koji je obelezen crvenom linijom?

U slucaju da to moze onda bi se otvorile nove mogucnosti za bezistan,
mogao bi da postane trg - nekakav produzetak trga N.Pasca ili sl. sa zelenilom, objektima za leskarenje, dobrom rasvetom itd.



Takodje, kako bezistan ne bi bio previse 'skriven' , prolaz sa strane Terazija bi mogao da se napravi 'visim' (zelena linija) sto bi samim terazijama, zajedno za bezistanom, dalo jednu novu , otvoreniju dimenziju.
 
I meni je draze da je drvece tu ali me nervira nas pristup, ili nepotkresana SUMA ili sve poseceno a zabetonirano. Po meni je za ovakve vece prostore i monumentalne trgove najprimereniji pristup DRVOREDA koji naglasavaju neke linije, koje mogu biti prave, kruzne, polukruzne itd. Na ovoj slici gore se vidi da je deo trga zapravo pretvoren u guste parkove, u kojima je na zemlji verovatno preterano mracno cak i za travu. A drvored bi pravio taman dovoljno (prosaranog) hlada a i dozvolio da trg ostane TRG.

Ova stara plantaza blizu Nju Orleansa mi je ostala u trajnoj uspomeni, prava oda drvoredu:

http://www.oakalleyplantation.com/
 
Фантастично. Али, с обзиром да је реч о храсту, та овакву композицију је потребно, брат-брату, 150-200 година.

Иначе, крошње платана на Тргу Николе Пашића почињу јако високо, тако да испод њих има сасвим довољно светла и за цвеће и за траву.
 
Ne bih uklanjao platane sa Trga Nikole Pashica. Niposto. :)
Ne mislim da je to bogznakako monumentalan trg, ako poredimo sa zaista monumentalnim trgovima evropskih i svetskih metropola.
Jeste Dom sindikata lepo arhitektonsko zdanje, ali nije bas ni narocito zanosno da bi se moralo prokrchiti drvece, ono ne zaklanja neku specijalnu fasadnu plastiku, skulpture, stubove i druge ukrase.

Imajuci u vidu trend prozrachnih i zelenilom svedenih parkovskih (i drugih zelenih) povrsina, bio bi to samo jos jedan "pomor prirode" u nasem glavnom gradu. :notok:
 
Felipe":2ucra956 je napisao(la):
Ne bih uklanjao platane sa Trga Nikole Pashica. Niposto. :)
Ne mislim da je to bogznakako monumentalan trg, ako poredimo sa zaista monumentalnim trgovima evropskih i svetskih metropola.
Jeste Dom sindikata lepo arhitektonsko zdanje, ali nije bas ni narocito zanosno da bi se moralo prokrchiti drvece, ono ne zaklanja neku specijalnu fasadnu plastiku, skulpture, stubove i druge ukrase.

Imajuci u vidu trend prozrachnih i zelenilom svedenih parkovskih (i drugih zelenih) povrsina, bio bi to samo jos jedan "pomor prirode" u nasem glavnom gradu. :notok:
Ево ти плус.
 
Bio sam tamo (više puta) prilikom provale oblaka u Bezistanu.
Krov se mora rekonstruisati jer sa krovova (naročito doma sindikata ka Bezistanu) slivaju se vodopadi ,,debljine,, pa i 1 metra.

Bezistan izuzetno je lepo forumsko rešenje i ne mogu da shvatim koliko se slabo održava.
kao ni to da je bitnija metalna baraka koja prodaje majce u njemu nego kafe bašta . Bila je jedna kafe bašta, ne baš sretno postavljena pa je uklonjena .To je neverovatno, kafe-bašte guraju i na nemoguca mesta a tamo gde i treba da bude nema je. :notok:

Sokak-pasaž iza Bezistana (uz zid doma sindikata što izlazi na Nušićevu ) nije prljav ali je toliko propao tj zapušten sa ne adekvatno iskorištenim potencijalom . Limene barake-prodavnice sprečavaju pogled na njega A kad pada kiša voda je do gležnjeva na nazovi asvaltu u njemu. Pasaž je deo i još jedan pristup (možda i najlepšem mestu) Beogradskom Bezistanu.

Mislim da je došlo vreme da se više deceniske limene barake-prodavnice uklone odatle jer su ruglo i srediti ga koliko se može. :gobb:
 
Felipe":34rqo1id je napisao(la):
Ne bih uklanjao platane sa Trga Nikole Pashica. Niposto. :)
Слажем се. На сликама трга без дрвећа се може видети колико је то место било мртво.
 
boca-ica":2rwstfyc je napisao(la):
Sokak-pasaž iza Bezistana (uz zid doma sindikata što izlazi na Nušićevu ) nije prljav ali je toliko propao tj zapušten sa ne adekvatno iskorištenim potencijalom . Limene barake-prodavnice sprečavaju pogled na njega A kad pada kiša voda je do gležnjeva na nazovi asvaltu u njemu. Pasaž je deo i još jedan pristup (možda i najlepšem mestu) Beogradskom Bezistanu.
taj pasaz se koristi za snabdevanje hotela kasina, mnogo puta sam tu dolazio sa ujakom koji je radio u "starom gradu", kasina je bila njihov hotel.. u tom jednom delu nalazi se kuhinja hotela, tamo negde iza ulaza u bioskop... sa druge strane tog pasaza ka nusicevoj znam da su bile nekakve radionice koje su oni tu koristili, bas tamo kod ulaza u ben akibu.. super je taj prostor tu i stvarno steta sto je neiskoriscen skroz...
 
Bezistan je kao prostor zamišljen kao pokriveni trg. Naravno treba rešiti tehničke probleme kao što su odvod kišnice sa okolnih velikih krovova. Ono što meni smeta su goli zidovi pa još visoki oko 10 metara. Te zidove bih prekrio ustakljenom galerijom kafeterije na sprat, ali širine za prilaz stolu i jedan red stolova do stakla. Fasada tih kafeterija bi bila ustakljena, samo postići da to bude malo humanije nego ustakljivanje u Čumićevom sokaćetu, kombinacija ramova za velika stakla.sa detaljima u kamenu, cigli ili kovanom gvoždju. Tako bi centralni plato Bezistana ostao slobodan kao pešački trg, sa fontanicom u sredini, a okruženo frontovima kafeterija na sprat. Glavni svod Bezistana bi samo renovirao i umio.

Malo sokače ka Nušićevoj rekonsruisati a Nušičevu pokriti staklenim krovom u nivou vrha fasada, fassade renovirati i popločati ulicu. Čumičevo Sokače konačno spojiti sa okolnim prostorom uredjenim pasažima.

Sam plato Trga Nikole Pašića ne bih dirao, rešenje koje je sasvim zadovoljavajuće, pogotovu što su se platani već razgranali. Sećam se ja vemena kada je taj trg bio bez drveća i služio kao parking, nimalo monumentalno, ko zadnja strana pijace.
 
Evo trga bez drveca

27564085.jpg


borbam643263259jpg4kb6.jpg
 
Steta sto su sadili onako drvece,stvarno je mogao drvored....
I neki manji park sa niskim rastinjem u formi trougla gde su ovi parkirani automobili bi bio bolji,trg bi ostao trg+zelenilo :rolleyes:
 
Mislim da je zgrada koju bi trebalo uklomiti i tako prosiriti bezistan kako Dragshe kaze je toplana koja se vise nekoristi tako da bi se mogla srusiti i prosirti trg :kafa: i naravno neke nelegalne budzevine
 
Pa da, toplana je odmah do one limene barake što prodaje čarape u Bezistanu
ima gde da se proširi i ima šta da se rekonstuiše, uz minimalna ulaganja jer je pre par godina i sređivan

Postoji li jedan gost Beograda , koj je zaobišao posetu Bezistana.

Do kad važe više deceniske dozvole za limene barake-prodavnice u Bezistanu.
ako još uvek važe dozvole ,hajde da dodamo i one još lepše kontejenere za raseljavanje sve sa njihovim stanarima
pa ti kontejeneri su i lepši , pa da upotpunimo totalno Bezistan sa adekvatnom slikom o Beogradu. :bash: :bash: :bash:
 
Trg na starim slikama gore izgleda interesantno i bez drveca,
ali bio bi pravi greh otseci ih sada kada je kroz decenije toliko naraslo i postalo sastavni deo trga.
Mozda onih pet platana koje stoje direkt ispred cetr. dela zgrade?

Meni je dom sindikata monumentalan i reprezentativan, a moglo bi uciniti da izgleda jos bolje - bez roletni na prozorima i er kondisn kutija... a i one reklame na krovu...

edit: ovo je zapravo off jer je tema o bezistanu
 
Sajamovi cveca su prelepe manifestacije u svakom gradu i na svakom trgu
Bilo bi lepo u samom Bezistanu imati svakog meseca nedelju (7) cveca .
Na tu mesecnu nedelju bi se lepo nadovezali i sadašnji termini same izložbe cveca na trgu Nikole Pašića

To nije tako teško ostvariti iz razloga što u Krnjači postoji svakodnevna pijaca cveca
samo treba odobriti da svoju delatnost jednom mesecno mogu prošititi tj. obavljati i u Bezistanu.

Nisu svi u mogucnosti kolima da trknu do Krnjače naročito zaposlene žene i bakice
Taj nedostatk koriste mnogi preprodavci pa nam je ta povoljnost cenom i udaljenošču uskracena
a reflektuje se na mnoge Beogradske terease i balkone, koj mogu postati ozelenjeni cvetni
smatram da treba omoguciti građanima, ne samo zbog novčane povoljnosti i ,,bliže,, dostupnosti nego i zbog same estetike zgrada i grada

Edit
Bezistan je predivno mesto akekvatno za razne manifestacije čudo jedno
kad je tako lepo i multi funkcionalno, zašto u Beogradu nema još drugih ..Bezistana,,
 
Ово није лоша идеја, треба имати на уму да је затворен и Гарден центар у Земуну. Наравно на свакој пијаци може да се купи цвеће али овако би га купили и они који не иду плански да га купе.
 
...posebno su najavili obnovu fontane :rolleyes: , oni to bas sistematski!
 
Najvljena i promena sadržaja i uklanjanje limenih baraka :kk: :cool: :kk:
krenulo, krenulo je sa mrtve tačke , samo su mi tajnoviti nikako da kažu kako ce izgledati ..... :rolleyes:
puštaju nas da se pečemo na tihoj vatri radoznalosti :(
 
jok ti ces...

Enivej mogli bi lepu fontanicu da stave na sred parka manjez gde je onaj centar.Kao sto ce i veliku fontanu na sred Slavije jednog dana.Bas primecujem da voda daje neku lepotu parkovima i opusta ljude.
 
Nadam se da rekonstrukcijom fontane nece ništa menjati (naročito ne onako ko ,,onaj,, bide crveno)

Moj (amatarski) doživljaj Bezistana :
Neobično skladan proporcionalni prostor a harmoniju upotunjava, sama fontana. Pored prisutne igre svetlosti sa svoda i fontana i tu daje dopunu sa igrom zvuka vode i ponekog odsjaja zraka svetla.....

i sad ako i to s**eb**u , mnogi ce se rastužiti a i naljutiti.... :rolleyes:
 
Ево чланка и из Новости:

Počinje obnova Bezistana
N. V. B. | 27. maj 2011. 22:01 | Komentara: 0

U najpoznatiji beogradski prolaz majstori ulaze 1. juna, a radovi bi trebalo da budu gotovi do septembra

NAJPOZNATIJI beogradski prolaz - Bezistan od 1. juna biće pod opsadom majstora. Celo leto radnici će da obnavljaju plato, stepenište i fontanu "Žena sa školjkom". U novom ruhu pasaž koji povezuje Terazije i Trg Nikole Pašića zablistaće od septembra. Za rekonstrukciju prolaza koji je projektovao arhitekta Vladeta Maksimović, iz gradskog budžeta izdvojeno je oko osam miliona dinara.

Iako svakodenevno kroz Bezistan prođe više od deset hiljada ljudi, godinama nije obnavljan. Planirani građevinski radovi, koji će početi sledećeg meseca, podrazumevaju sanaciju oštećenja, restauraciju i konzervaciju, kao i kompletnu obnovu elektromašinske opreme fontane. Posle rekonstrukcije, koja bi trebalo da bude završena u septembru, Bezistan će dobiti i nove sadržaje, koji će ga vratiti na mapu turističke i kulturne ponude Beograda.

Извор: http://www.novosti.rs/vesti/beograd.74.html:332183-Pocinje-obnova-Bezistana
 
Pocela je rekonstrukcija pre neki dan,mislim da je rok radova avgust ili septembar,takodje se rekonstruise i fontana.
 
Vrh