Šta je novo?

Аутопут Бања Лука-Градишка

orion

Advanced
Učlanjen(a)
11.09.2008.
Poruke
2.893
Pohvaljen
2.046
Lokacija
Beograd
Лепе вести, ускоро ће се до Бања Луке моће доћи аутопутем, што значи мање од 3 сата из правца Бг.
Имао сам прилику да прођем отвореном деоницом, солидан је квалитет. Једина моја примедба је означавање деоница где су радови, за разлику од реконструкције аутопута у БГ где се у деоницу са двосмерним током саобраћаја улази из споре траке овде се улази из брзе.
Ево завршене деонице
[video]http://www.youtube.com/watch?v=7RSpEKKry4M[/video]
 
^^ fine vesti. Samo, ne znam kad ce to uskoro biti, most preko Save nije ni u planu (kao ni hrvatski deo od Save do Okucana). Znaci sigurno ne pre 2014-5.

Mada, dobro je da se gradi.
 
JA sam baš prošao u petak, i nova deonica je manje više OK. Ništa spektakularno, ali solidno. Stoji primedba za obeležavanje radova, a problem je i što je zatvorena jedna cela traka stare deonice ka samoj Banja Luci, i taj deo je jako loše regulisan, sa sve uključenjima i isključenjima.

Takođe, trenutno stanje je takvo da je manje od polovine puta od granice do Banja Luke izgrađeno, a nemam pojma kakvi su rokovi i planovi za dalje, naročito za most što reče Kartograf.

Sama deonica kroz Hrvatsku je kratka i tu nema gužve, jer prolazi kroz samo jedno malo naselje.
 
Људи, ауто-пут ће бити готов, али до Саве. И онда опет кроз Градишку једном уличицом и гужве као и до сада. Хрватска не жели да учествује у томе сада. Политички притисак и игре. Можда после њихових избора буде бржа динамика. Знам и да је ово до сада могло бити брже да није било проблема са клизиштем после Лакташа.
 
Zvezdan":1aoctjo2 je napisao(la):
OTVORENA DIONICA AUTOPUTA MAHOVLJANI-GRADIŠKA dužine 26,5 kilometara.

http://lat.rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=50676

A dok se ne zavrsi Mahovljanska petlja, nece se naplacivati putarina. To bi valjalo primeniti i na Ub-Lajkovac. Bar dok se ne spoji sa Ljigom i Beogradom.

neće to skoro, mada tadić uveliko priča i o autoputu pema bosni, valjda je ka crnoj gori već završeno samo nisam obavešten, kao i koridor 10
 
Hrvatska i BiH grade most na Savi

Inače, i z Ministarstva saobraćaja i veza RS su potvrdili da su spremni da tokom ove godine počnu sa gradnjom, jer je RS već obezbedila polovinu od 30 miliona evra, dok su sa hrvtaske strane dobili uveravanja da će Hrvatska naredne godine u svom budžetu predvideti 15 miliona evra za izgradnju.

После свих фрљања стотинама милиона и милијарди ова цифра ми звучи мизерна :kafa:
 
Мало путујем, па да јавим шта се дешава.
Аутопут је 90% готов. Дошли су до Саве, следи мост да се направи. Ограничење је 130 км/ч. Постављене звучне баријере где год је кућа у близини. Три петље до Бања Луке.
Стари мото пут до Бања Луке почиње са наплатном рампом која још није у функцији. Проширен је и постављена је бетонска баријера између, 2+2.
Петља код Маховљана се сада асфалтира јер су најзад средили клизиште. Када то заврше готов је читав пут до границе са Хрватском.
 
коика је укупна дужина ауто пута који је планиран од Београда до Бања Луке? нисам баш у току :|
 
50 километара има од Бања Луке до Саве. Барем тако пише на знаку. Мислим да је око четиристо до Београда укупно.
 
Od Gradiske do beograda ima 280 km. Dakle, ako je od Banja Luke do Gradiske 50 km, onda je od Banja Luke do Beograda 330 km.

Dakle nekih 3h30m.
 
Мораш да узмеш и фактор границе. Али отприликр тако нешто. Између три и четири сата ти треба сада.
Раније је пут од Градишке до Бања Луке трајао и по сат времена. Кроз сто села се пролази. Сада за 20 минута стижеш.
 
јел пун профила ауто-пута?
 
За оне које занима ево мало слика.


Почетак мото-пута.
c36020120430113655.jpg



Надвожњак код Бања Луке. Морали су да га прошире зато што је читав тај пута проширен за три метра, али су ту имали застој од четири месеца зато што је надвожњак са тим проширењем качио орах од човека који живи испод и требали су да одсеку једну грану. Он није дао и натезали су се око ораха четири месеца. Свашта.
c36020120430113732.jpg



Наплатна рампа
c36020120430114010.jpg



Први тунел
c36020120430114145.jpg



Други тунел
c36020120430114338.jpg



Петља Маховљани која се приводи крају након две године.
c36020120430114411.jpg


c36020120430114429.jpg


c36020120430114451.jpg


c36020120430114535.jpg



Почетак ауто-пута
c36020120430114628.jpg



Петља Александровац. Ту се налази и велико одмориште са обе стране.
c36020120430114807.jpg



Звучне баријере
c36020120430115245.jpg



Петља Нова Топола. После ње је још једно одмориште.
c36020120430115318.jpg



И петља Градишка. У наставку, након неколико километара се избија на Саву и границу са Хрватском.
c36020120430115659.jpg
 
Izgradnja mosta (navodno) pocinje sledece godine:

Постигнут договор о и принципима изградње ХЕ Дубровник 2 и моста на ријеци Сави код Градишке

http://www.vladars.net/sr-SP-Cyrl/V...ik_2_i_mosta_na_rijeci_Savi_kod_Gradiske.aspx

Делегација Владе Републике Српске на челу са предсједником Александром Џомбићем разговарала је данас у Бањој Луци са делегацијом Владе Хрватске, коју је предводио први потпредсједник и министар господарства Радимир Чачић о сарадњи на пројектима у областима енергетике и путне инфраструктуре.

Постигнуит је договор око основних принципа за изградњу Хидроелектране Дубровник 2 по принципу улагања пола пола, формирајући заједничку компанију, која би у наредне три године требало да изгради Хидроелектрану.

„То је пројекат чија је вриједност око 170 милиона евра, снаге 300 мегавата. Сама хидроелектрана се налази у Дубровнику а вода треба да дође из Хидроелектране Требишњица прокопавањем тунела дугог 16 километара“, изјавио је премијер Александар Џомбић и додао да ће се накнадно утврдити принцип расподјеле електричне енергије.

Први потпредсједник и министар господарства у Влади Хрватске Радимир Чачић истиче задовољство постигнутим договором.

„То је пројекат који је у самом старту био кључан и један од најквалитетнијих и најпотентнијих европских пројеката. До краја септембра завршићемо концепт, дефинисати односе а, с обзиром да су изведбени пројекти већ готови, ми смо спремни за почетак радова. Завршетак радова на том великом пројекту је предвиђен за 2015. годину“, нагласио је Чачић.

На састанку је постигнут договор и око изградње моста на ријеци Сави код Градишке.

„Ми смо заинтересовани за убрзавање овог пројекта и добили смо сагласност и разумијевање да преузмемо пројекат, да тендер за његову изградњу распишемо до краја године и да кренемо у финансирање пројекта с обзиром да већ имамо обезбјеђена средства. Хрватска ће, у наредних неколико година, обезбједити средства у буџету онолико средстава колико је потребно за равномјерно суфинансирање изградње моста“, рекао је премијер Џомбић.

Први потпредсједник Владе Хрватске Радимир Чачић каже да је и Хрватска заинтересована за изградњу моста и да очекује да ће пројекат и припреме око изградње бити готове до краја ове године, како би радови могли почети већ почетком наредне године.

Предрачунска вриједност за изградњу моста на Сави износи око 30 милиона евра.

Премијер Џомбић је истакао да је на састанку потврђена опредјељеност обје стране да се иде у нове пројекте а да се нека отворена питања рјешавају кроз дијалог и да та питања неће бити препрека реализацији договореног.
 
Ispunjeni uslovi za izdavanje građevinske dozvole za gradnju mosta na Savi
Objavljeno: jan 11. 2013. 09:40

BANJALUKA, Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Čubrilović i ministar privrede Hrvatske Ivan Vrdoljak istakli su da su ispunjeni potrebni uslovi za izdavanje građevinske dozvole za gradnju mosta na rijeci Savi kod Gradiške.

Čubrilović i Vrdoljak su na jučerašnjem sastanku u Zagrebu naglasili da se do početka ovogodišnje građevinske sezone očekuje raspisivanje tendera i izbor izvođača radova.

Oni su ocijenili da je izgradnja mosta na rijeci Savi, koji će spojiti autoput Banjaluka – Gradiška sa priključkom na autoput Zagreb – Lipovac, od velikog značaja za razvoj drumskog saobraćaja, kao i za unapređenje privredne, ekonomske, trgovinske i drugih vidova saradnje, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i veza Republike Srpske.

Čubrilović je podsjetio da Srpska, odnosno BiH, ima obezbijeđenih 50 odsto sredstava od proračunske vrijednosti mosta i da se mogu koristiti za finansiranje gradnje mosta u prvoj godini, a da finansiranje gradnje u drugoj godini obezbijedi Vlada Hrvatske.

Sastanku je prisustvovao i direktor Javnog preduzeća „Autoputevi Republike Srpske“ Dušan Topić, koji je i član Operativnog tijela za provođenje Sporazuma Vlade Hrvatske i Savjeta ministara BiH o izgradnji mosta na rijeci Savi kod
http://www.capital.ba/ispunjeni-uslovi- ... a-na-savi/
 
Вратио сам се на први пост и унео, вероватно је била нека грешка, тема је била нестала па сам је нашао у претрази да унесем најновију вест везану за мост на Сави
 
Ostalo jos da se napravi most koji hr sabotira cak su krenuli da prave granicni prelaz
 
Vrh