Dulevoz
Doboj - Lukavac - Tuzla - Zvornik
Према овом списку у БиХ има око 17 оперативних парних локомотива.Kod rudnika Šikulje (1:22min) vidim Parne lokomotive koje rade. U Bosni parna vuče je još uvek zastupljena u nekim radnicima i industrijskim kompleksima. Zenica beše da ima par aktivnih parnjača?
Zanimljiv sajt. Nadam se da je i tačan pošto za nas kažu da ima desetak operativnih.
Zanimljiv sajt. Nadam se da je i tačan pošto za nas kažu da ima desetak operativnih.
Po ovome oni imaju više operativnih parnih lokomotiva nego mi električnih xDDD
Strava. Koje su im rute? I jel su im i vagoni retro kao što je kod nas bilo kod Romantike?Pozdrav,
6 parnjača im je aktivno trenutno, inače se svake godine organizuju turostističke ture za vozoljubitelje parne vuče, uvek bude po bar 50 ljudi po turi, uglavnom nemci, austrijanci, švajcarci, mada se provuče o poneki korejac i kinez...
pozdrav,
Petar
Pozdrav,Strava. Koje su im rute? I jel su im i vagoni retro kao što je kod nas bilo kod Romantike?
Nema potrebe za ETCS opremom pošto je njena brzina daleko manja od 200km/h.SV flirtovi voze 160km/h pa nemaju ETCS.Nešto razmišljam o našoj Romanitici, da li bi mogla da kreće iz Prokopa i da prolazi kroz Vračarski tunel.
A onda mi je palo na pamet, kako se parnjače uklapaju u ovu savremenu signalizaciju i bezbednost: telekomdanu, ECTS, AS uređaj...
Pretpostavljam da ništa od toga nije moguće ugraditi, pa jel to znači da bi parnjača npr na brzoj pruzi išla sa staničnim razmakom a mašinovođa imao neki telefon il vokitoki kako bi imao vezu sa telekomandom?
Izvinjavam se ako mešam pojmove i ako je pitanje poprilično glupo...
Nešto razmišljam o našoj Romanitici, da li bi mogla da kreće iz Prokopa i da prolazi kroz Vračarski tunel.
A onda mi je palo na pamet, kako se parnjače uklapaju u ovu savremenu signalizaciju i bezbednost: telekomdanu, ECTS, AS uređaj...
Pretpostavljam da ništa od toga nije moguće ugraditi, pa jel to znači da bi parnjača npr na brzoj pruzi išla sa staničnim razmakom a mašinovođa imao neki telefon il vokitoki kako bi imao vezu sa telekomandom?
Izvinjavam se ako mešam pojmove i ako je pitanje poprilično glupo...
Sve normalno kao i kod drugih tipova lokomotiva,emv,dvm.Ovo kao na Ford T da nakačiš multimediju xD
A kada bi parnjača išla brzom prugom, jel bi išla kao i svi drugi vozovi tipa praćenje signalizacije od mašinovođe, promena signalizacije, propusna moć pruge (zauzetost sektora ili međustanično rastojanje)..., ili bi moralo nešto da se menja?
Trenutno radim u firmi sa trojicom aktera tih probnih vožnji. Dvojicom mašinovođa i jednim članom testne komisije. Sva trojica kažu da su se lokomotive odlično pokazale i da je prava šteta što nije odlučeno da se one preuzmu. Ono što se može pročitati u komentarima na objavi u jednoj fb grupi kako su lokomotive bile loše i da su zbog toga odbijene su spekulacije i rekla kazala gluposti. Izgleda da se neko nije mogao ugraditi u cenu pa se odustalo od njih.Na facebooku sam naleteo na sliku FS E 492.
Čitajući kažu da je bila 2001 testirana na Barskoj pruzi i da smo planirali da ih kupimo. E sad jedni kažu da je bila ok i da je samo trebalo da se ugradi uređaj budnosti, AS... ali pošto je bila donacija Italijanske vlade, naši nisu mogli da se ugrade pa su nastale primedbe zbog koji se odustalo. A neki kažu da su baš loše i nisu se dobro pokazale.
Pogledajte prilog 239721
Na internetu kada sam preveo sa Italijanskog sam našao na ovo:
After several failed attempts at sale, during 2008 , the entire batch of 25 locomotives was to be acquired through a tender from the company Friulexport of Trieste for a total of €6,700,000 [ 4 ] . In January 2007 , Friulexport doo, established in Niš ( Serbia ) had purchased, from the Privatisation Agency of the Serbian government, three historic industrial companies in Niš, MIN Lokomotiva ad, MIN Vagonka ad and MIN Specijalna Vozila ad, which operate in the sector of production and repair of railway rolling stock (wagons and locomotives) [ 5 ] . It seemed that they could be requalified and used on the Serbian 25kV network [ 6 ] or on other 25kV networks of adjacent countries. In May 2011, news was received of the sale of 9 units to the demolition company Billfinger Berger of Bari [ 7 ] . Between 14 September and 18 October 2016 , a further 8 units were sent to San Giuseppe di Cairo for demolition; the remaining ones also had the same fate